Scurtmetraje pentru toate vârstele și filme în premieră, în perioada 2 – 11 octombrie la KINOdiseea
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetraje-pentru-toate-varstele-si-filme-in-premiera-in-perioada-2-11-octombrie-la-kinodiseea/

A 12-a ediţie KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr continuă până pe 11 octombrie 2020, şi aduce pe marile ecrane din aer liber cele mai noi filme pentru copii, dar numai bune pentru o seară petrecută cu întreaga familie, în condiţii confortabile şi sigure, respectând toate normele de distanţare fizică.

Un articol de Petre Ivan|6 octombrie 2020

Weekendul 2 – 4 octombrie, scurtmetraje pentru cei mici la Grădina Antipa și animații clasice la Opera Comică pentru Copii

Vineri, 2 octombrie, de la 19.30, la Grădina Antipa, copiii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani sunt așteptați să se bucure de un calup de scurtmetraje din lumea întreagă, selectate special pentru vârstele lor.

Tot astăzi, la Opera Comică pentru Copii, de la 20.00, publicul poate revedea îndrăgita animație Coco. Inspirată de tradițiile și culturile sud-americane, Coco este o poveste emoționantă despre relațiile de familie. Deși în familia sa muzica e interzisă de generații, tânărul Miguel (Anthony Gonzalez) visează să devină un adevărat cântăreț, la fel ca idolul său Ernesto de la Cruz (Benjamin Bratt). Încercând cu disperare să-și dovedească talentul, Miguel se trezește prins în uluitorul și coloratul Ținut al Morților. Acolo, îl întâlnește pe fermecătorul pezevenchi Hector (Gael García Bernal). Împreună, cei doi noi prieteni pornesc într-o călătorie extraordinară pentru a dezlega misterul ascuns de generații în familia lui Miguel.

Sâmbătă, 3 octombrie, de la 19.30, la Grădina Antipa este seara dedicată scurtmetrajelor pentru copii între 9 și 12 ani, iar la Opera Comică pentru Copii, de la ora 20.00, se vede animația Pixar, UP. Duminică, 4 octombrie, le vine rândul adolescenților să se bucure de o selecție de scurtmetraje pentru vârste între 12 – 15 ani la Grădina Antipa, iar la Opera Comică pentru Copii va fi proiectat filmul The LEGO Movie

Premierele continuă și săptămâna viitoare, la Cinema Muzeul Țăranului în aer liber

Joi, 8 octombrie, de la 19.30, la Cinema Muzeul Țăranului în aer liber, va fi proiectat în premieră filmul Binti, în regia lui Frederike Migom. Unul dintre cele mai apreciate filme pentru copii ale ultimului an, cu premiera mondială la Sundance, premiat la Tallinn, Flanders sau Montreal, filmul spune povestea lui Binti. Binti are 12 ani și s-a născut în Congo, însă a trăit toată viața împreună cu tatăl ei, în Belgia. Chiar dacă nu au o formă legală de a sta în țară, Binti își dorește o viață normală și mai mult, să ajungă o vloggeriță faimoasă precum idolul ei, Tatyana. Vineri, 9 octombrie, de la 19.30, Cinema Muzeul Țăranului găzduiește filmul SamSam, dublat în lima română. SamSam e fericit să o găzduiască pe Daisy, prietena lui prin corespondență. Însă Gloomies (mohorâții), gândăceii care împrăștie tristețe peste tot în jurul lor încep să invadeze Planeta Sam, SamSam și cu prietenii lui îi fac să râdă, pentru a-i transforma în Grinnies (zâmbitorii). Pentru a scăpa de ei definitiv, SamSam va trebui să înfrunte pirații și să înțeleagă adevărata poveste a lui Daisy.

La Opera Comică pentru Copii, filmele clasice continuă toată săptămâna. Vor fi proiectate joi, 8 octombrie, musicalul Marry Poppins (1964), cu actrița Julie Andrews în rol principal, vineri, 9 octombrie, se văd Minions, sâmbătă, 10 octombrie, Madagascar, iar duminică 11 octombrie, Ice Age.

Juriul KINOdiseea de anul acesta, care va desemna câștigătorul competiției de lungmetraj, este format din tinere talente din România, regizori și actori aflați la început de drum și care recunosc importanța educației cinematografice și a alfabetizării media a tinerelor generații, cu un interes real pentru dezvoltarea aceste nișe pe plan local. Enxhi Rista își face doctoratul în Cinematografie la UNATC. A realizat filmele de scurt metraj “Padre” “Realcope” “El iubește ochii mei” “Capoeira, dansul libertății”. În anul 2020, a câștigat premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar. Cristina Popa este un regizor aflat la debutul său în lungmetraj. unul dintre artiștii care vor da o nouă definiție cinemaului din România. Ada Dumitru este actriță de film, teatru și televiziune, pe scenă de la vârsta de 15 ani, Ada a lucrat cu regizori precum Purcărete, Bob Wilson, Bocsardi, Hausvater jucând roluri precum Julieta, Zița sau Larisa Guzeeva.

Filmele au parte de proiecții unice la Cinema Muzeul Țăranului Român în aer liber, accesul se face în limita celor 100 de locuri disponibile și distanțate, iar biletele se vând doar online.

Bilete online aici: https://eventbook.ro/festival/kinodiseea

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.