Scurtmetraje selectate de adolescenți și cine(dans)concert la Bucharest International Dance Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetraje-selectate-de-adolescenti-si-cinedansconcert-karpov-not-kasparov-cu-filme-de-arhiva-la-bucharest-international-dance-film-festival/

Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, care va avea loc între 4 – 8 septembrie, prezintă filme şi performance-uri în premieră la Bucureşti: Midnight Specials – cine(dans)concert cu Karpov not Kasparov, o selecţie de filme pentru adolescenţi curatoriate de Super! Festivalul de Filme Făcute de Adolescenţi,  Emotional Bodies si cele mai bune filme din cadrul FIVER.

Un articol de Petre Ivan|22 august 2019

O selecție inedită de filme de arhivă ce descoperă istorii diverse ale dansului în arii de nișă ale genului cinematografic românesc, curatoriată de Corina Cimpoieru și Bogdan Movileanu, prin proiectul Arhivele Dansului, va fi prezentată într-un cine(dans)concert acompaniat de trupa Karpov not Kasparov, la Centrul Național al Dansului din București, miercuri, 4 septembrie, de la ora 21:00.

Lache in harem

Midnight Specials – cine(dans)concert este o radiografie a filmului de dans, prezentată prin 16 producții de arhivă realizate între 1927 și 1972. Unul dintre cele mai așteptate filme din selecție este comedia ”Lache în harem ” (1928, regia Marcel Blossoms) în care vor putea fi urmărite ipostaze efemere ale dansului în sincron cu “noile media” ale filmului mut din anii ’20, interpretate de Elena Penescu Liciu (prim-balerină la Opera din Cluj), alături de trupa de balet a Teatrului Cărăbuș.

Tot la Centrul Național al Dansului din București, pe 7 septembrie, de la ora 20:00, va fi prezentată selecția Emotional Bodies, program curatoriat de Bucharest International Experimental Film Festival și realizat cu susținerea Cinedans.. Cinci filme, cinci tipuri de limbaj fizic ce acoperă o plajă de emoții și situații care se întinde de la experiența amară a singurătății la hiperactivitatea din jungla modernă a finanțelor, de la relațiile de familie și între generații la comunitățile post-internet.

Spot oficial #BIDFF5, aici

O compilație de filme curatoriate în parteneriat cu Ioana Bogdana și Eva Todică de la Super! Festivalul de Filme Făcute de Adolescenți va fi, de asemenea, prezentată în cadrul #BIDFF5. 12 scurtmetraje de dans selectate de adolescenți îi așteaptă pe cei care vor să descopere ce mai înseamnă iubirea în epoca virtuală, când totul se transformă în numere, la Muzeul Țăranului Român, vineri, 6 septembrie, de la ora 16:00, la proiecțiile Love in the Age of the Virtual.

CINECONCERT

Iubitorii de film de dans pot viziona cele mai bune filme din cadrul Festivalului de Film de Dans – FIVER, sâmbătă, 7 septembrie, de la ora 16:00, la Linotip – Centru Independent Coregrafic. Cinci filme de dans, toate premiate în cadrul festivalului de la Madrid, vor ghida publicului într-o călătorie a emoțiilor extreme și a poveștilor cu ramificații multiple. Selecția de filme este curatoriată chiar de Samuel Retortillo, directorul artistic al FIVER International Screendance Movement, prin Institutul Cervantes.

Despre BIDFF

BIDFF este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiectul este sprijinit de Centrul Național al Cinematografiei, Conceptual Lab și ADFR – Asociația pentru

Midnight Specials

Dezvoltarea Filmului Românesc și susținut de DHL, Techir și Super – Festivalul de filme făcute de adolescenți.

Ediția a V-a a BIDFF este organizată în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București, Arhivele Dansului, Institutul Francez – Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Fabrica Gastropub, Institutul Cervantes la București, Apollo 111, LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, Fiver International Screendance Movement.

Website: http://www.bidff.ro/

Facebook page: https://www.facebook.com/bucharestinternationaldancefilmfestival/

Facebook event: https://www.facebook.com/events/2242840455764962/

Instagram: https://www.instagram.com/bidff.ro

Foto: Bucharest International Dance Film Festival – facebook

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.