Scurtmetrajul „Cei vii au nevoie de lumină, cei morți, de muzică” a câștigat Trofeul NexT
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetrajul-cei-vii-au-nevoie-de-lumina-cei-morti-de-muzica-a-castigat-trofeul-next/

Scurtmetrajul vietnamez „Cei vii au nevoie de lumină, cei morţi, de muzică”, semnat The Propeller Group, a câştigat trofeul celei de a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT, în valoare totală de 4.000 de euro, în cadrul Galei de premiere desfăşurate la cinema Muzeul Țăranului.

Un articol de Petre Ivan|12 aprilie 2016

„Ritmul filmului este dat de schimbările de culoare și de fluiditatea sunetului. Menține o senzație continuă de transpoziție suprarealistă într-un prezent necunoscut și totuși existent. Este viu, liric, poetic și profund”, și-au motivat membrii juriului decizia.

Premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie a fost câștigat de Zack Russell, cu filmul „Se apleacă să cucerească”,

La categoria cel mai bun sound design, premiul „Andrei Toncu” a fost acordat filmului „Figura” de Kataryzna Gondek.

Juriul internațional a acordat și două mențiuni speciale. Prima „Manoman”, de Simon Cartwright şi „Dispozitiv 0068” de Radu Bărbulescu. Filmul lui Bărbulescu a câștigat și premiul publicului pentru film românesc, în valoare de 500 de euro.next

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, în valoare de 1.000 de euro, a revenit peliculei „Prăjitorul de pâine” de Cristian Pop.

Filmul „Vacanță la țară”, în regia lui Andrei Tănase, a primit premiul Luno, în valoare de 2.000 de euro.

Premiul publicului pentru film străin, cu o valoare de 500 de euro, a fost acordat filmului „Tinerețea monștrilor îndrăgostiți”, de Yann Delattre.

Câștigătorul concursului The Pitch a fost proiectul „Private party”, de Octav Chelaru. Câștigătorului i-a fost înmânat un cec de 5.000 de euro, pentru realizarea ideii sale de scurtmetraj.

În cadrul galei au mai fost acordate premiul Abis, care constă în servicii de postproducție, cu valoare de 1.000 de euro, acordat proiectului „Exit” de Bogdan Benea, și premiul Villa Kult, pentru rezidență la Berlin, acordat lui Octav Chelaru.

Foto: NexT – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.