Scurtmetrajul „Cei vii au nevoie de lumină, cei morți, de muzică” a câștigat Trofeul NexT
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetrajul-cei-vii-au-nevoie-de-lumina-cei-morti-de-muzica-a-castigat-trofeul-next/

Scurtmetrajul vietnamez „Cei vii au nevoie de lumină, cei morţi, de muzică”, semnat The Propeller Group, a câştigat trofeul celei de a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT, în valoare totală de 4.000 de euro, în cadrul Galei de premiere desfăşurate la cinema Muzeul Țăranului.

Un articol de Petre Ivan|12 aprilie 2016

„Ritmul filmului este dat de schimbările de culoare și de fluiditatea sunetului. Menține o senzație continuă de transpoziție suprarealistă într-un prezent necunoscut și totuși existent. Este viu, liric, poetic și profund”, și-au motivat membrii juriului decizia.

Premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie a fost câștigat de Zack Russell, cu filmul „Se apleacă să cucerească”,

La categoria cel mai bun sound design, premiul „Andrei Toncu” a fost acordat filmului „Figura” de Kataryzna Gondek.

Juriul internațional a acordat și două mențiuni speciale. Prima „Manoman”, de Simon Cartwright şi „Dispozitiv 0068” de Radu Bărbulescu. Filmul lui Bărbulescu a câștigat și premiul publicului pentru film românesc, în valoare de 500 de euro.next

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, în valoare de 1.000 de euro, a revenit peliculei „Prăjitorul de pâine” de Cristian Pop.

Filmul „Vacanță la țară”, în regia lui Andrei Tănase, a primit premiul Luno, în valoare de 2.000 de euro.

Premiul publicului pentru film străin, cu o valoare de 500 de euro, a fost acordat filmului „Tinerețea monștrilor îndrăgostiți”, de Yann Delattre.

Câștigătorul concursului The Pitch a fost proiectul „Private party”, de Octav Chelaru. Câștigătorului i-a fost înmânat un cec de 5.000 de euro, pentru realizarea ideii sale de scurtmetraj.

În cadrul galei au mai fost acordate premiul Abis, care constă în servicii de postproducție, cu valoare de 1.000 de euro, acordat proiectului „Exit” de Bogdan Benea, și premiul Villa Kult, pentru rezidență la Berlin, acordat lui Octav Chelaru.

Foto: NexT – facebook

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.