Se caută concurenți pentru „Bacău Fest-Monodrame”
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-cauta-concurenti-pentru-bacau-fest-monodrame/

Cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Recitalurilor Dramatice „BACĂU FEST – MONODRAME”, organizat de Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău va avea loc în perioada 23-29 aprilie.

Un articol de Liliana Matei|24 ianuarie 2020

Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău organizează în perioada 23-29 aprilie 2020 cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Recitalurilor Dramatice „BACĂU FEST – MONODRAME”.

„BACĂU FEST – MONODRAME”, singurul festival de teatru centrat pe Recitalul Actoricesc, va alătura și în această ediție concursului rezervat unui singur actor oferta unor spectacole complexe, de referință pentru scenele românești și străine.

Prestaţiile din concurs vor fi evaluate de un juriu alcătuit din profesionişti ai artelor spectacolului, juriu care va acorda, începând cu această ediție, mai multe premii:

TROFEUL BACĂU FEST – MONODRAME, în valoare de 1.000 de euro,

Premiul pentru cel mai bun actor – 500 de euro

Premiul pentru cea mai bună actriță – 500 de euro.

Acestor distincții li se vor adăuga Premiul onorific „Ştefan Iordache”, acordat de un juriu format din elevi din liceele municipiului Bacău, şi Premiul „Actori pentru Actor – Dinu Apetrei”, acordat de actorii din Teatrul Municipal „Bacovia”.

Juriile vor urmări capacitatea concurenților de a împleti varii mijloace de expresie (text, mișcare, teatru-dans, animație etc.).

Regulament de participare:

În competiţie pot intra producţii româneşti şi străine, cu o durată cuprinsă între 40 şi 70 minute. Data limită de trimitere a propunerilor este 1 martie 2020 (data poştei).

Documente necesare pentru înscriere:

  1. DVD/stick de memorie cu înregistrarea producţiei propuse
  2. CD / stick de memorie cu:
  3. fotografie portret
  4. fotografie din spectacol (format JPG preferabil);

III. CV-ul actorului/actriței şi prezentarea teatrului/companiei (dacă este cazul);

  1. Fișa standard cuprinzând datele tehnice și sinopsisul spectacolului. Aceasta poate fi descărcată direct de pe site-ul nostru, www.teatrulbacovia.ro, la secțiunea dedicată festivalului.

Plicurile vor fi trimise pe adresa:

BACĂU FEST – MONODRAME

Teatrul Municipal „Bacovia“

Str. Iernii, nr. 7, BACĂU

cod poştal 600050, judeţul Bacău.

Rezultatul selecţiei va fi anunţat până la data de 20 martie 2019.

Organizatorii asigură maxim două nopţi de cazare, precum si decontarea contravalorii transportului pe teritoriul României, conform legislaţiei în vigoare (7, 5 litri carburant la suta de kilometri), pentru o echipă care nu poate depăși 5 (cinci) membri. Nu se plătesc închirieri transport.

CONCURSUL DE DRAMATURGIE – MONODRAMĂ – EDIŢIA A VII-A

Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău anunţă începutul sesiunii de înscrieri la cea de-a VII-a ediţie a Concursului de Dramaturgie – Monodramă, secţiune competiţională din cadrul BACĂU FEST – MONODRAME, care se va desfăşura în perioada 23-29 aprilie 2020.

Concursul de Dramaturgie – Monodramă este deschis tuturor dramaturgilor, textul putând fi piesă de teatru originală, scenariu pentru teatru dans, teatru gestual etc., care să presupună, însă, prezenţa în spaţiul de joc a unui singur actor.

Regulament de participare:

Nu sunt admise texte care au fost deja reprezentate ori premiate la alte concursuri de dramaturgie sau publicate. Textele trimise pentru concurs nu se înapoiază autorilor.

Pentru a fi înscrise în concurs, toate lucrările vor fi trimise pe adresa:

Concursul de Dramaturgie – Monodramă

Teatrul Municipal „Bacovia“

Str. Iernii, nr. 7, BACĂU

cod poştal 600050, judeţul Bacău.

Data limita a înscrierilor este: 15 martie 2020 (data poştei).

Lucrările, trimise în trei exemplare, nu vor fi semnate, iar pe plic nu se vor menţiona numele şi adresa expeditorului.

În plicul ce conţine lucrarea va fi introdus un alt plic închis care va include numele, adresa autorului şi un motto care se va regăsi pe prima pagină a lucrării şi va servi drept element de recunoaştere.

Acest plic se va deschide după desemnarea câştigătorului.

Textele propuse vor fi citite şi apreciate de către un juriu alcătuit din personalităţi ale vieţii teatrale româneşti. Juriul nu are obligaţia motivării scrise a deciziilor.

Rezultatele concursului vor fi anunţate până la data de 31 martie 2020, iar Premiul de Dramaturgie-Monodramă „Valentin Nicolau”, în valoare de 1000 de euro, va fi decernat în cadrul BACĂU FEST – MONODRAME, ediţia 2020.

Premiul de Dramaturgie – Monodramă „Valentin Nicolau” constă, totodată, şi în montarea textului câştigător la Teatrul Municipal „Bacovia” (drepturile de autor considerându-se a fi cedate Teatrului Municipal „Bacovia” pentru pachetul de reprezentații cu această montare), laureatul devenind membru al Juriului Concursului de Dramaturgie – Monodramă, la ediţia a VIII-a, din 2021.

Începând cu ediția din 2017, Teatrul Municipal „Bacovia” și-a asumat montarea textelor câștigătoare. Astfel, au văzut luminile rampei, „Crocodil” de Elise Wilk, regia Horia Suru, scenografia Romulus Boicu (2017), „Iulia, biata de ea”, de Gabriel Sandu, regia Irina Crăiță Mândră, scenografie Cristian Marin (2018). Textul „Tiadora”, câștigător al ediției 2019, de Maria Manolescu, va fi montat în stagiunea 2019-2020.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).