Seară de film: Cinci scurtmetraje româneşti realizate de femei
https://www.ziarulmetropolis.ro/seara-de-film-cinci-scurtmetraje-romanesti-realizate-de-femei/

Zilele Sofia Nădejde 2020, eveniment ajuns anul acesta la a treia ediţie, încep cu o proiecţie de filme. Cinci scurtmetraje realizate de cinci regizoare vor fi proiectate pe 29 august la Rezidenţa BRD Scena9 din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|24 august 2020

Evenimentul este programat să înceapă la ora 20.30, iar proiecția seriei va fi urmată de Q&A cu Flavia Dima, critic de film și curatoarea seriei, și cu regizoarele prezente. Sesiunea de întrebări-răspunsuri va fi transmisă live pe Facebook.

Filmele selectate pentru această seară de Flavia Dima sunt: Bilet de iertare de Alina Șerban, Forevers de Raya al Souliman, Kaimos de Sarra Tsorakidis, Ana se întoarce de Ruxandra Ghițescu și O noapte în Tokoriki de Roxana Stroe.

Flavia Dima, curatoare program de filme: „Pornind de la formatul pe care mi l-a propus Elena Vlădăreanu (anume, o selecție de cinci scurtmetraje realizate de cineaste române pe parcursul ultimilor zece ani) am conceput o micro-selecție de filme narative de ficțiune care să surpindă, în primul rând, diversitatea cinemaului realizat de femei din România: o diversitate care se regăsește atât în tematicile acestor filme și în reprezentările personajelor feminine, o diversitate a provenienței acestor regizoare, cât și o diversitate a mijloacelor de expresie cinematografică la care apelează aceste regizoare”.

Elena Vlădăreanu, inițiatoarea proiectului: „Faptul că în acest an reușim să facem această a treia ediție a Zielelor Sofia Nădejde este pentru noi, într-un fel, decisiv. În primul rând, că 2020 este așa cum este, un an imposibil, în al doilea rând că este prima oară când avem un partener important în Administrația Fondului Cultural Național. Și nu în ultimul rând, este decisiv pentru că o dată cu această ediție se concretizează dorința noastră de a face pasul spre un micro festival interdisciplinar, în centrul căruia este creația realizată de femei, fie că vorbim de film, literatură, fie de arte vizuale. Nu-mi doresc decât să ne întâlnim și să ne îmbrățișăm sănătoase și sănătoși la ediția a patra, în 2021”.

Numărul de locuri este limitat, intrarea este liberă și se face doar pe bază de rezervare. Proiecția are loc în aer liber, iar participarea la proiecție se va face respectând toate normele de siguranță impuse de pandemie: triaj la intrare, folosirea dezinfectantului, purtarea măștii pe toată durata proiecției, păstrarea distanțării sociale. Cine refuză purtarea măștii va fi invitat să părăsească spatiul de proiecție.

Zilele Sofia Nădejde sunt un proiect ART NO MORE organizat cu sprijinul financiar al AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.

16
/10
/20

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest va continua să aducă în această toamnă cinefililor multe din filmele și evenimentele așteptate, însă se reorganizează, urmând ca în perioada preconizată, 23 octombrie – 1 noiembrie, sa pună accentul pe evenimente desfășurate online, în aer liber, dar și la drive-in, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară – care vor fi la momentul respectiv.

15
/10
/20

PREVIEW Două filme realizate de regizori consacrați și două debuturi pot fi văzute online, gratuit, pe platforma TIFF Unlimited, între 16 şi 22 octombrie, în cadrul CinePOLSKA. Mirela Lazăr, coordonatoarea CinePOLSKA din partea Institutului Polonez, vorbește într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre selecție și ediția specială din acest an.

15
/10
/20

Ediția #15 a eXplore festival - Bucharest International Dance and Performace festival se va desfășura anul acesta între 16 și 25 octombrie la Muzeul Național al Literaturii Române, WASP Working Art Space and Production, Muzeul Municipiului București: Muzeul Theodor Aman, Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei, Palatul Suţu, online, pe eXplore festival și WASP Working Art Space and Production dar și on-air, pe Radio Guerrilla.

13
/10
/20

O adaptare fermecătoare a nuvelei pentru copii scrise și ilustrate de artistul Italian Dino Buzatti în 1945, „Vestita invazie a urșilor în Sicilia/ The Bears’ Famous Invasion of Sicily” (r. Lorenzo Mattotti) se vede pentru prima dată în România în deschiderea celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest.

09
/10
/20

Cel mai nou film semnat de Marian Crișan, BERLINER, a fost distins cu Premiul ‘Keen Eye’ - Russian Cinema Club Federation la cea de-a 42-a ediție a Festivalului Internațional de film de la Moscova (MIFF) care a avut loc între 1 și 8 octombrie.

08
/10
/20

La aniversarea a 100 de ani de la premiera pe marele ecran a primului film românesc de animație, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest organizează, în perioada 9-15 noiembrie, o amplă retrospectivă dedicată celor mai importante momente din istoria cinematografiei animate autohtone.

07
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Babyteeth” (2019), debutul în cinema al regizoarei australiene Shannon Murphy, are o premisă care poate stârni scepticism: o fată bolnavă de cancer, ai cărei părinţi au o relaţie în criză, se îndrăgosteşte de un traficant de droguri ceva mai mare. Însă regia nu doar că salvează scenariul, dar îl transformă într-un film proaspăt.