Seară de lectură – Centenar Gellu Naum
https://www.ziarulmetropolis.ro/seara-de-lectura-centenar-gellu-naum/

O seară de lectură, organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea scriitorului avangardist Gellu Naum, va avea loc miercuri, de la ora 19.00, la Café Verona din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|8 decembrie 2015

Vor citi din propriile lor poezii, dar şi din cele ale lui Gellu Naum poeţii Magda Cârneci, Svetlana Cârstean, Ruxandra Cesereanu, Fanny Chartres, Marius Chivu, Domnica Drumea, Teodor Dună, Bogdan Ghiu, Adela Greceanu, Florin Iaru, Nora Iuga, Claudiu Komartin, Mitoş Micleuşanu, Ioana Nicolaie, Marius Oprea, Cosmin Perţa, Simona Popescu, Nicolae Prelipceanu, Sebastian Reichmann, Ana Maria Sandu şi Dan Stanciu.

Gellu naum

Gellu Naum şi Bony

De asemenea, vor fi citite mesaje trimise de Constantin Abăluţă, Mircea Cărtărescu, Dan Coman, Ana Dragu, Marin Mălaicu-Hodrari, Ada Milea, George Nechita, Gheorghe Rasovszky, Chris Tănăsescu, Radu Vancu, dar şi „un poem la mai multe mâini”, pornind de la Gellu Naum, al poeţilor de la atelierul de poezie HOME.

Totodată, vor fi expuse fotografii din expoziţiile realizate la Institutul Cultural Român din Londra (octombrie 2015, design grafic: Cristian Luchian) şi la Teatrul Metropolis (octombrie 2015, design: Gheorghe Rasovszky) şi vor fi prezentate albumul de fotografii „Naum 100” (concept: Gheorghe Rasovszky) şi traducerea franceză a romanului „Zenobia” (traducător: Sebastian Reichmann).

Gellu Naum s-a născut la Bucureşti, în 1915. A absolvit, în 1937, cursurile facultăţii de filosofie la Universitatea din Bucureşti. În 1938, a plecat la Paris, la îndemnul prietenului său pictorul Victor Brauner, unde şi-a continuat studiile de filosofie la Sorbona.

Prin intermediul lui Brauner a luat contact cu grupul suprarealist francez animat de André Breton.

În 1941, s-a constituit grupul suprarealist român – alcătuit din Gellu Naum, Gherasim Luca, D. Trost, Virgil Teodorescu şi Paul Păun -, a cărui activitate, deosebit de intensă între anii 1945 – 1947, îl va face pe Breton să afirme că „centrul lumii s-a mutat la Bucureşti”. După 1947, grupul s-a destrămat.

Gellu Naum  s-a stins din viaţă pe 29 septembrie 2001, la Bucureşti.

Foto: Gellu Naum – facebook

06
/12
/20

Joi, 3 decembrie 2020, în cadrul Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (CNMC), Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a anunțat rezultatele parțiale ale celui mai recent studiu „Tendințe ale consumului cultural în pandemie”, sondaj de opinie care reflectă intenția respondenților de a desfășura activități culturale în spațiul public și non-public pe parcursul anului 2020.

29
/11
/20

Iată un bun motiv pentru cei care vor să se întoarcă la plăcerile lecturii. Cărțile au fost și vor rămâne cel mai bun însoțitor, cu atât mai mult când în care stăm departe de ceilalți, iar călătoriile sunt dificile.

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.