Seara Eric-Emannuel Schmitt la Humanitas
https://www.ziarulmetropolis.ro/seara-eric-emannuel-schmitt-la-humanitas/

Pe 15 iulie, la Librăria Humanitas Kretzulescu a avut loc lansarea celui de-al patrulea volum de nuvele al scriitorului Eric Emmanuel-Schmitt, tradus din limba franceză de Simona Brînzaru şi intitulat „Cei doi domni din Bruxelles”. 

Un articol de Judy Florescu|21 iulie 2014

Dramaturg, romancier, eseist, regizor, Eric-Emmanuel Schmitt este un scriitor francez tradus în 40 de limbi străine, iar din anul 2009 este unul dintre cei mai bine vânduți scriitori ai Editurii Humanitas.

La ora actuală în București se joacă spectacole inspirate de operele acestui scriitor: „Tectonica Sentimentelor” la Teatrul Național București, „Oscar și Tanti Roz” la Teatrul Bulandra, „Vizitatorul”, „Variațiuni enigmatice” și „Rapsodie-n roz” la Teatrul Nottara.

„Cei doi domni din Bruxelles” este al doisprezecelea volum din seria Eric-Emmanuel Schmitt din seria Humanitas Fiction. De la venirea sa la Editura Humanitas, din anul 2006, Denisa Comănescu mărturisește că a fost convinsă că un mare scriitor precum Eric-Emmanuel Schmitt se va vinde foarte bine în România, fapt demonstrat de vânzările crescânde o dată cu anul 2009.

10374865_10202736086226410_3883172636530941990_n

eric emmanuel schmitt

Apărut în noiembrie 2012 în Franța, volumul de nuvele Le Deux Messieurs de Bruxelles ilustrează dragostea în toate ipostazele sale: conjugală, clandestină, paternală, filială, dar şi dragostea față de artă și faţă de animale. Printr-un suspans subtil și fanscinant, sentimentele personajelor lui Eric-Emmanuel Schmitt depășesc limitele convenționalului pentru a atinge complexitatea inimii umane.

După informațiile furnizate de site-ul oficial al scriitorului, cartea este o colecție de cinci nuvele care au în vizor iubirile ascunse, neacceptate de societate. De cele mai multe ori, arhitectura vieții este compusă din pasiuni invizibile, care nu se povestesc niciodată, inaccesibile chiar și pentru cei care le trăiesc, dar cu toate acestea sentimentele sunt reale, mai mult ele construind realitatea unui destin.

Tot de la această lansare am aflat o noutate teatrală: o altă carte a lui Eric-Emmanuel Schimt  va adaptată pentru scenă, „Domnul Ibrahim și Florile Coranului”. Dramatizarea și punerea în scenă a volumului vor fi făcute  de același regizor care a montat  „Oscar și Tanti Roz”, Chris Simion.

foto credit: Humanitas Fiction

18
/11
/21

În volumul „Pecetluite în istorie”, coordonat de cunoscutul istoric Simon Sebag Montefiore și publicat la Editura Trei, cititorii vor descoperi secvențe remarcabile așternute pe hârtie de personalități din toate timpurile.

12
/11
/21

O întâlnire cu scriitorul portughez José Luís Peixoto, prezent în acest an la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), pornind de la romanul „Autobiografia”, disponibil în limba română la Editura Pandora M. Despre Lisabona, José Saramago și Pilar del Rio, anii ’90 și provocări în literatura contemporană, cu unul dintre cei mai apreciați autori de limbă portugheză de azi!

12
/11
/21

Asociația Culturală La Două Bufnițe derulează toamna aceasta un amplu proiect online construit în jurul unei cărți-eveniment: Dicționarul romanului central-european din secolul XX, coordonat de Adriana Babeți și aflat în curs de apariție la Editura Polirom. Volumul include analiza a 249 de romane central-europene apărute între 1900 și 2000, rodul a mai bine de 30 de ani de cercetare a unei echipe impresionante de peste 70 de cercetători din 14 universități și centre de cercetare din țară și străinătate.  

11
/11
/21

Editura Nemira a lansat în imprintul de nonficțiune ORION autobiografia președintelui Statelor Unite ale Americii. Vă oferim un fragment din „Promisiunile mele. Despre viață și politică” de Joe Biden (traducere de Ruxandrei Toma, lectură de specialitate de Anca Sandu).

05
/11
/21

Editura Frontiera anunță un nou titlu semnat de Nina Cassian, publicat într-o ediție adaptată grafic pentru copiii de astăzi: „Roșcată-ca-Arama și cei șapte șoricari”. Ilustrațiile cărții sunt semnate de Andrei Tache.