„Share Shakespeare”, un nou proiect online al Teatrului Național Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/share-shakespeare-un-nou-proiect-online-al-teatrului-national-iasi/

Proiectul „SCENA 5”, derulat de Teatrul Naţional Iaşi chiar de la începutul perioadei suspendării spectacolelor cu public, a oferit spectatorilor ocazia de a interacţiona neîntrerupt cu actorii Naţionalului ieşean prin intermediul nenumăratelor evenimente online organizate până la această dată.

Un articol de Liliana Matei|23 aprilie 2020

În această săptămână, în cadrul „SCENEI 5”, Teatrul Național ieșean marchează printr-un nou proiect, trei evenimente importante ale lunii aprilie: 465 de ani de la nașterea lui William Shakespeare,  404 ani de la moartea sa (23 aprilie) și Ziua Internațională a Cărții, sărbătorită tot pe 23 aprilie.

Cu această ocazie, sub titlul „SHARE SHAKESPEARE – Doar versul meu prin vremi se mai aude”, actorii Teatrului Național Iași vor aduce emoția celor mai frumoase Sonete în casele tuturor iubitorilor de teatru și poezie, în perioada 23-30 aprilie. Înregistrările realizate de actori vor putea fi vizionate pe pagina de Facebook a Teatrului Național Iași.

Shakespeare a compus 154 de sonete, majoritatea fiind alcătuite din trei strofe a câte patru versuri și un cuplet în metru iambic. După toate probabilitățile, primele sonete au apărut în perioada 1592 – 1593, când teatrele londoneze se închideau din cauza epidemiei de ciumă. Scrise la persoana I, Sonetele aduc operei shakespeariene o umanitate caldă și concretă absolut unică.

#scena5 Online mai aproape de tine.

 

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.