Shirley Temple a murit la vârsta de 85 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/shirley-temple-a-murit-la-varsta-de-85-de-ani/

Considerată o legendă a Hollywoodului, Shirley Temple a încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani, din cauze naturale, în locuinţa ei din Woodside, California. Actriţa a devenit celebră încă din copilărie, în anii ’30, graţie rolurilor interpretate în filmele „Bright Eyes”, „Stand Up and Cheer” şi „Curly Top”.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2014

Considerată o legendă a Hollywoodului, Shirley Temple a încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani, din cauze naturale, în locuinţa ei din Woodside, California. Actriţa a devenit celebră încă din copilărie, în anii ’30, graţie rolurilor interpretate în filmele „Bright Eyes”, „Stand Up and Cheer” şi „Curly Top”.

Shirley Temple a fost unul dintre cei mai populari copii-vedetă de la Hollywood şi a obţinut primul ei rol la vârsta de trei ani.

A câştigat un Oscar special în 1935, la vârsta de şase ani. Până în prezent, Shirley Temple a rămas cea mai tânără persoană recompensată cu premiul Oscar, notează Mediafax.

Calităţile sale de cântăreaţă, dansatoare şi actriţă i-au adus admiraţia a milioane de fani din lumea întreagă. A jucat în total în 43 de lungmetraje, însă a întâmpinat dificultăţi în a-şi menţine cariera la acelaşi nivel după ce a devenit adultă şi s-a retras din industria cinematografică în 1950, la vârsta de 22 de ani.

Shirley Temple

Shirley Temple s-a aflat în fruntea box office-ului vedetelor de la Hollywood din 1935 până în 1938

Actriţa a revenit în industria de divertisment în 1958, într-o antologie de televiziune, difuzată timp de două sezoane, reprezentând adaptări ale unor basme clasice.

A apărut în calitate de invitat special în mai multe emisiuni de televiziune la începutul anilor 1960 şi a filmat un episod pilot pentru un sitcom, însă acesta nu a fost difuzat niciodată.

A făcut parte din consiliile de administraţie ale mai multor corporaţii şi organizaţii, precum The Walt Disney Company, Del Monte Foods şi National Wildlife Federation.

În 1967, a participat, fără succes, la alegerile pentru Congresul american, fiind apoi numită ambadoare a Statelor Unite în Ghana, în 1974, şi în Cehoslovacia, în 1989.

Shirley Temple

Shirley Temple figurează pe locul al 18-lea în topul celor mai mari actriţe americane din toate timpurile întocmit de American Film Institute.

În 1988, Shirley Temple şi-a publicat autobiografia, intitulată „Child Star”

Actriţa a primit, de-a lungul anilor, numeroase titluri şi premii de prestigiu, precum Kennedy Center Honors şi Screen Actors Guild Life Achievement Award.

Foto cu Shirley Temple – Cinemagia

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.