ShortsUP, New York – Bucureşti şi noile voci ale cinemaului american independent
https://www.ziarulmetropolis.ro/shortsup-new-york-bucuresti-si-noile-voci-ale-cinemaului-american-independent/

Pe 26 şi 27 aprilie, ediţia de primăvară ShortsUP propune o călătorie cinematografică în inima oraşului supranumit ”centrul universului”.

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2014

ShortsUP via New York are loc în pe 26 si 27 aprilie la CinemaPRO din capitală. Colecția de filme scurte cu aer metropolitan rulează în două seri consecutive, deci spectatorii pot alege una din zilele de weekend pentru a intra în atmosfera newyorkeză.

Programul de filme va fi complet și de un performance muzical live, inspirat de ritmurile hip-hop și r&b ale underground-ului american.

O zi proastă (r. Larry Cohen, SUA, 2012), unul dintre cele mai puternice scurtmetraje din program, e un amestec de comedie și dramă, despre înțelesul coincidențelor în situații limită.

Când îți uiți geanta în metroul aglomerat din New York, într-un moment de criză, ai o singură posibilitate: să respiri adânc și să aștepți ca o întâlnire accidentală să-ți arate drumul înapoi spre casă.

Documentarul Holocaustul din New York Times (r. Emily Harrold, SUA, 2012), premiat la Tribeca Film Festival, pornește de la o întrebare incomodă: de ce un eveniment istoric marcant nu a ajuns niciodată pe prima pagină a celui mai influent ziar american?

Filmul tinerei regizoare vizionare Emily Harrold, inspirat de romanul premiat Buried by the Times de Laurel Lef, pune sub semnul critic tot ce știm despre presa americană.

ShortsUP

Imagine din filmul „The Worst“

Muzica și poezia vizuală se reunesc în scurtmetrajul În fața ta (Erik Shirai, SUA, 2010), un film experimental care explorează trei destine diferite din New York: o emigrantă din Bolivia, o cântăreață de hip-hop și o jurnalistă pasionată de dans.

Evenimentul ShortsUP via New York este conceput ca o incursiune interactivă în viața culturală și socială a New Yorkului, văzut ca punct de influență pentru numeroase trenduri care au influențat întreaga lume artistică, muzicală sau politică.

Scurtmetrajele din program vor fi intercalate cu scurte narațiuni grafice digitale, realizate cu sprijinul  Chenar.ro, primul proiect românesc de jurnalism vizual.

Biletele pentru ShortsUP Via New York costă 25 de lei pe seară și pot fi achiziționate în avans din rețeaua MyTicket sau Eventim, sau direct de pe www.shortsup.ro.

Foto cu ShortsUP – shortsup.ro

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.