ShortsUP – retrospectiva filmelor scurte, în Parcul Herăstrău
https://www.ziarulmetropolis.ro/shortsup-retrospectiva-filmelor-scurte-in-parcul-herastrau/

Au călătorit la festivaluri, au traversat mări şi ţări, au fost premiate, dar mai ales iubite şi aplaudate de public. Nu mai au nevoie de podium, premii sau covor roşu, ci de un loc unde să-şi exerseze magia, sub cerul liber. 

Un articol de Liliana Matei|1 august 2014

Pe 30 august, la Teatrul de Vară din Herăstrău, e ShortsUP În Parc, un eveniment-retrospectivă ce aduce la un loc cele mai populare filme scurte incluse în selecțiile ShortsUP din 2013 – 2014. Înainte să se întoarcă în spații convenționale de proiecție, scurtmetrajele fac o ultimă evadare de vacanță într-un loc de poveste. Hohotele de râs și emoțiile concentrate vor ține ritmul unei seri ShortsUP de film și de muzică, ce va completa seara în parc.

Preferatele publicului sunt comedii savuroase sau drame intense despre întâmplări aparent banale, dar de fapt capabile să schimbe vieți peste noapte. Câștigătorul Ursului de Cristal la Festivalul de Film de la Berlin, Julian (r. Matthew Moore, Australia, 2011), e povestea unui băiețel de 9 ani care descoperă puterea ambiției într-o zi obișnuită la școală. Copilăria își revendică drepturile la orice vârstă, într-un scurtmetraj plin de imaginație și umor.

Circuitul iubirii e rezumat în Dragoste la prima vedere (r. Mark Playne, Spania/Marea Britanie, 2011), un romance amuzant și sensibil ce face radiografia bucuriei fără cuvinte, doar cu muzică. Inovația vizuală vine de la Eșarfa pierdută (r. Eoin Duffy, Irlanda, 2013), animație premiată la L.A. Shorts Fest și nominalizată la European Film Awards. Veverița Albert are o singură zi pentru a-și înfrunta fricile și pentru a-și găsi eșarfa, o zi care-i va schimba complet viața.

Programul ShortsUP În Parc include și marele câștigător al Premiului Publicului de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012), scurtmetraj britanic nominalizat la Oscar care-i are în prim plan pe actorii Martin Freeman și Tom Hollander.

Ultimul eveniment ShortsUP din sezonul 2013-2014 e găzduit la Teatru de Vară din Herăstrău, situat în cel mai mare parc din capitală și cel mai mare parc european din interiorul unui oraș. Spectatorii vor vedea filmele scurte din gradenele amfiteatrului înconjurat de natura, de la 21:00 până la 23:00. Accesul se face de la 19.00, căci atmosfera ShortsUP va fi completată de muzica live și povești cinematografice cu invitație la visare, ce vor anima ultimele zile ale verii. Amfiteatrul în aer liber se află foarte aproape de intrarea în Parcul Herăstrau de la Arcul de Triumf.

INFO

Biletele la ShortsUP În Parc pot fi achiziționate în avans la prețul de 25 de lei pe seară în perioada 1-10 august sau 30 de lei pe seară în perioada 10-29 august, din rețelele MyTicket și Eventim. Un număr limitat de bilete va fi disponibil spre vânzare și la intrare, la prețul de 35 de lei.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.