„Sieranevada”, „Două lozuri” și proiecții-surpriză la Noaptea Albă a Filmului Românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/sieranevada-doua-lozuri-si-proiectii-surpriza-la-noaptea-alba-a-filmului-romanesc/

O noapte plină de surprize, cu avanpremiere şi întâlniri cu invitaţi speciali, îi aşteaptă pe bucureşteni la Noaptea Albă a Filmului Românesc, pe 16 septembrie.

Un articol de Petre Ivan|6 septembrie 2016

Noaptea Albă a Filmului Românesc  – Spectatorii vor avea ocazia să vadă cele mai noi filme regizate de cineaștii români – drame, comedii și thrillere – în zece locații din Capitală: Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural Casa Artelor, Parcul Titan (Parcul Artelor), Parcul Crângași, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point și Clubul de Educație Alternativă (Ferentari).

Sieranaveda

Sieranaveda, în regia lui Cristi Puiu, propus de România la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și proiectat în competiție la Cannes, este unul dintre cele mai așteptate titluri din program.

Acțiunea are loc la trei zile de la atentatul din redacția Charlie Hebdo și la 40 de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut.

Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor. În distribuție: Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu, Bogdan Dumitrache. Sieranavada intră din 9 septembrie în cinematografe.

Două lozuri

În avanpremieră, Noaptea Albă a Filmului Românesc va găzdui prima proiecție din București a comediei Două lozuri, în regia lui Paul Negoescu.

Inspirat de schița lui I. L. Caragiale, filmul se învârte în jurul celor trei protagoniști, Sile, Dinel și Pompiliu (Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol), care află că nu e de ajuns să fii declarat câștigător doar pentru că ai toate numerele bifate pe bilet, ci e nevoie să „suferi” până ajungi milionar, așadar, vor trece printr-o serie de aventuri pentru a se putea prezenta la Loterie să-și ridice premiul.

Două lozuri a fost un succes de public la TIFF 2016, iar din 7 octombrie va rula în cinematografe.

Proiecție-surpriză

După miezul nopții, la Cinema Elvire Popesco, cinefilii vor avea parte de o proiecție-surpriză: unul dintre cele mai așteptate și mai premiate filme românești ale anului va rula în avanpremieră.

Zilele Filmului Românesc

Lor li se adaugă o selecție de scurtmetraje care au rulat în Zilele Filmului Românesc la Cluj. Printre ele, 4:15 p.m. sfârşitul lumii, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Șarga, selecționat în competiția de scurtmetraje de la Cannes și premiat recent la Sarajevo, extrem de popularul O noapte în Tokoriki, de Roxana Stroe, distins cu Premiul Special al secțiunii Generation 14plus la Berlin, Ferdinand 13 – primul scurtmetraj regizat de scriitoarea Cecilia Ștefănescu, Raisa (r. Pavel Cuzuioc), o dramă cu Cristina Flutur în rolul principal, sau 7 luni mai târziu, al patrulea film scurt al lui Andrei Crețulescu, cu aceiași Şerban Pavlu, Dorian Boguţă, Rodica Lazăr şi Andi Vasluianu.

Ilegitim, Dincolo de calea ferată, Acasă la tata

Maratonul cuprinde și titluri precum Ilegitim (r. Adrian Sitaru), Dincolo de calea ferată (r. Cătălin Mitulescu), Acasă la tata (r. Andrei Cohn), București NonStop (r. Dan Chișu) sau Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase).

Filme-tribut

Marii actori Radu Beligan, Marin Moraru și Mircea Albulescu vor fi rememorați în filme-tribut: După-amiaza unui torționar (r. Lucian Pintilie, 2001), Operațiunea Monstrul (r. Manole Marcus, 1976) și La capătul liniei (r. Dinu Tănase, 1982). Un program de scurtmetraje regizate de Ovidiu Bose Paștina va marca 10 ani de la dispariția sa.

10 ani de la premieră

O secțiune nouă la cea de-a șaptea ediție, numită 10 ani de la premieră, propune o (re)vizionare a câtorva dintre filmele care au marcat Noul Cinema Românesc și care sărbătoresc anul acesta un deceniu de la lansare: Hârtia va fi albastră (r. Radu Muntean), Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (r. Cătălin Mitulescu), A fost sau n-a fost? (r. Corneliu Porumboiu), Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu).

Intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Foto: Noaptea Albă a Filmului Românesc – romfilmpromotion.ro

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.