Silviu Purcarete semnează trei momente în programul FNT
https://www.ziarulmetropolis.ro/silviu-purcarete-semneaza-trei-momente-in-programul-fnt/

El însuşi un personaj, regizorul Silviu Purcarete este prezent anul acesta la Festivalul Naţional de Teatru în triplă ipostază. Mai întâi, cu două creaţii purtându-i marca inconfundabilă.

Un articol de Andrada Văsii|26 octombrie 2013

El însuşi un personaj, regizorul Silviu Purcarete este prezent anul acesta la Festivalul Naţional de Teatru în triplă ipostază. Mai întâi, cu două creaţii purtându-i marca inconfundabilă.

Spectacolul „Pălăria florentină“, al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi se va juca luni, 28 octombrie, de la ora 21.00, şi marţi, 29 octombrie, de la ora 18.30, în sala Operei Naţionale Bucureşti.

Iar filmul „Undeva la Palilula“, distribuit de Transilvania Film, va rula în zilele de 29 octombrie – de la ora 14.00, 31 octombrie – de la ora 14.30 şi 3 noiembrie – de la ora 19.00, la Cinemateca Union, sub genericul Filmele Festivalului.

Vodevilul „Pălăria florentină“, scris la jumătatea secolului al XIX-lea de Eugène Labiche, reprezintă dovada că piesele „bine făcute” sunt nemuritoare şi că „geniile tutelare ale genului” nu îşi pierd nicicând puterea de seducţie.

Comedia este ridicată la rang de artă de un trio imbatabil: Silviu Purcărete (regia) – Dragoş Buhagiar (scenografia) – Vasile Şirli (muzica), alături de numeroasa echipă de actori a Naţionalului ieşean. Încurcături de amor (conjugal sau nu), spaţii ample şi pereţi mişcători, peruci şi costume de epocă, muzică originală interpretată live – toate fac parte din arsenalul unui spectacol baroc, plin de vervă, de un comic suculent.

De la film la teatru, cu Silviu Purcarete

Acelaşi trio artistic cu Silviu Purcarete, căruia i se adaugă scenograful Helmut Stürmer, ocupă genericul unui film despre un orăşel-fantomă pierdut în mijlocul câmpiei olteneşti, dar şi despre comunitatea care îl populează: caraghioşi, leneşi, derbedei cu inimă de înger, trăind într-o dulce inconştienţă.

Afişul producţiei „Undeva la Palilula“ (foto sus) este completat de o distribuţie răsunătoare: Răzvan Vasilescu, Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Marius Manole, Áron Dimény.

Numele lui Silviu Purcarete se regăseşte, însă, şi în paginile unei noi cărţi. Volumul „Teatrul e vis“, de Octavian Saiu, va fi lansat duminică, 27 octombrie, la ora 13.30, la Fundaţia Löwendal. Profesor şi cercetător, Octavian Saiu îşi ia libertatea de a crea spectacole (im)posibile semnate de cei mai mari regizori ai lumii – exerciţii de imaginaţie ale unui critic de teatru marcat/sedus de arta acestora.

Silviu Purcarete

Imagine din spectacolul „Pălăria florentină“, în regia lui Silviu Purcarete

„Cum arată un spectacol de Purcărete pe un text de Oscar Wilde?“, „Ce Trilogie ar crea Şerban din energiile popoarelor Pacificului?“, „Ce imagini s-ar naşte dacă, după Sonetele lui Shakespeare, Robert Wilson ar alege Luceafărul lui Eminescu?” – sunt doar câteva dintre întrebările la care încearcă să răspundă acestă carte.

Info:

Noi şi noi detalii legate de program, precum şi numeroase fotografii de la evenimente apar zilnic pe site-ul FNT, iar punctul de informare FNT, deschis în Pasajul de la Universitate, vă aşteaptă nu doar cu ştiri proaspete, ci şi cu surprize pentru toate gusturile.

Foto credit: FNT 2013, spectacole marca Silviu Purcarete

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.