Silviu Purcarete versus Eugen Ionescu, la festCO 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/silviu-purcarete-versus-eugen-ionesco-la-festco-2014/

Spectacolul „Ce nemaipomenită aiureală!” de Eugène Ionesco va fi prezentat vineri, 30 mai, 2014, începând cu ora 18:00, la Opera Naţională Bucureşti de către echipa Teatrului Naţional din Cluj-Napoca în cadrul Festivalului Comediei Româneşti, ediţia a XII-a, organizat de Teatrul de Comedie.

Un articol de Petre Ivan|29 mai 2014

Spectacolul poartă trei semnături prestigioase: regizorul Silviu Purcarete, scenograful Dragoş Buhagiar şi compozitorul Vasile Şirli. Personajul central va fi interpretat de Cornel Răileanu, distins cu premiul pentru cel mai bun actor în rol principal în cadrul Galei UNITER 2014.

Ce nemaipomenită aiureală! - afişPublicul asistă la un „excedent” de personaje, la o multiplicare a lor, la o trecere dintr-un personaj în altul, un întreg joc izvorât din structura piesei. Spaţiul este populat cu manechine, un fel de copii ale adevăraţilor eroi.

O lume în care umbrele şi trupurile vii, palpitânde se amestecă într-un amalgam copios, care par să participe la un ritual al înmulţirii, al multiplicării, o proliferare a obiectelor, a cuvintelor, a inşilor de diferite condiţii, îmbulzindu-se în jurul Personajului. Piesa este un fel de farsă istorică sau, așa cum spunea Ionesco însuși, un text ce are la origini „Le Solitaire”, singurul roman scris de el.

Silviu Purcărete declara la conferinţa de presă care anunţa premiera spectacolului că a „ales acest text pentru a intra mai în profunzime, mai înăuntrul universului poetic al lui Ionescu. Nu are nimic de a face cu ceea ce s-a spus, teatrul absurdului, e pur şi simplu poetică teatrală. Nu ştiu ce aduce nou teatrului, încerc să fiu cât mai aproape de spiritul lui Ionescu şi al piesei. […] Actorilor le-am lăsat multă libertate de rezolvare a situaţiilor. Rămân un slujitor al textului şi al teatrului”.

Biletele sunt disponibile pe tickets.operanb.ro şi la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

„Ce nemaipomenită aiureală!” / Purcărete Vs Ionescu – INFO

30 mai 2014, ora 18:00, Sala Mare a Operei Naţionale Bucureşti

Un spectacol de: Eugène Ionesco

Regia: Silviu Purcărete

Scenografia: Dragoş Buhagiar

Muzica: Vasile Şirli

DISTRIBUŢIA:

Cornel Răileanu

Cornel Răileanu

 

Personajul: Cornel Răileanu

Bătrâna Doamnă: Irina Wintze, Anca Hanu, Romina Merei

Doamna cu căţeluş: Patricia Brad, Ramona Atănăsoaie

Soţul doamnei cu căţeluş: Ionuţ Caras, Cătălin Herlo, Silvius Iorga, Matei Rotaru

Rusul: Cristian Grosu

Vocea Rusului: Ionuţ Caras, Cătălin Herlo, Silvius Iorga

Portăreasa: Romina Merei, Irina Wintze, Ramona Atănăsoaie, Anca Hanu, Patricia Brad

Patronul: Cătălin Herlo

Chelneriţa: Patricia Brad

Oameni în restaurant: Irina Wintze, Anca Hanu, Romina Merei, Ramona Atănăsoaie, Cristian Rigman, Ionuţ Caras, Cristian Grosu, Matei Rotaru, Silvius Iorga

Agnès: Patricia Brad, Romina Merei, Irina Wintze, Anca Hanu, Ramona Atănăsoaie

Revoluţionari: Cristian Rigman, Ionuţ Caras

Poliţişti: Ionuţ Caras, Cristian Grosu, Matei Rotaru

Rănitul: Silvius Iorga

Mama rănitului: Irina Wintze

O femeie: Anca Hanu, Romina Merei, Ramona Atănăsoaie

Foto cu Silviu Purcarete,  Eugen Ionescu şi Cornel Răileanu – festCO

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.