Simfonia străzilor din Detroit
https://www.ziarulmetropolis.ro/simfonia-strazilor-din-detroit/

Orchestra Simfonică din Detroit a cerut locuitorilor din acest oraş, fosta „capitală” a industriei de automobile americane, să înregistreze sunetele din mediul înconjurător pentru a alcătui apoi o simfonie a zgomotelor din viaţa de zi cu zi a urbei.

Un articol de Petre Ivan|21 noiembrie 2014

Simfonia străzilor din Detroit  / Orchestra simfonică a prezentat acest proiect ca pe o modalitate de a-i implica pe locuitorii din acest oraş din statul american Michigan, aflat în faliment, dar care tinde să devină atractiv pentru artiştii aflaţi în căutarea unor ateliere puţin costisitoare.

Compozitorul Tod Machover, profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), va folosi un program informatic pe care l-a inventat chiar el pentru a compune „Simfonia în re”, pe care o va prezenta într-un prim concert pe 16 noiembrie 2015, la Detroit.

Tod Machover este un compozitor pasionat de informatică şi electroacustică. El foloseşte în proiectele sale muzicale instrumente amplificate (denumite „hiperinstrumente”).

A efectuat deja astfel de proiecte la Edinburgh (Scoţia), Perth (Australia) şi Toronto (Canada).

Directorul Orchestrei Simfonice din Detroit, Leonard Slatkin, a salutat „un proiect unic pentru toţi aceia care sunt interesaţi de opere colective”.

Noul proiect are loc, pentru această orchestră, după o lungă perioadă de inactivitate, marcată de o grevă care a condus la suspendarea celei mai mari părţi a sezonului 2010-2011.

Foto: Simfonia străzilor din Detroit – wikipedia

20
/12
/15

FOTO/VIDEO EXCLUSIV Ziarul Metropolis. Prima lectură pentru spectacolul „Nemuritorul”, cu Radu Beligan, Maia Morgenstern și Marius Bodochi, în regia lui Dan Tudor, pe un text de Mona Radu, care va fi pus în scenă la Teatrelli, a avut loc cu câteva zile înainte de Crăciun.

20
/12
/15

Surpriză in Concertul de Crăciun „Grigore Leșe la Sala Palatului“: maestrul Leșe, doctor in muzica, il va avea invitat in spectacol pe tanarul care a reusit sa starneasca cel mai mare val de emotie si sa fie considerat „fenomenul” anului in Romania – moldoveanul Andrei Ioniță.

19
/12
/15

15 februarie 2016 este data la care vor fi anunțați câștigătorii premiilor Grammy, probabil cele mai cunoscute și importante distincții din industria muzicală. Printre numeroase alte categorii, și cea dedicată muzicii clasice; printre nominalizări, mai multe discuri la care am avut acces și din România, difuzate și la Radio România Muzical.

18
/12
/15

Filarmonica „George Enescu” anunţă marţi, 22 şi miercuri, 23 decembrie două concerte extraordinare în care Orchestra simfonică şi Corul îl vor avea la pupitru pe maestrul francez de origine română Vladimir Cosma. După o absenţă de peste 50 de ani, în anul 2011 maestrul a revenit pentru prima oară în România şi a apărut tot pe scena Ateneului Român, într-un concert al Filarmonicii.

18
/12
/15

Textul pe care îl propune regizorul Horia Suru, „Not Safe For Work”, în noul spațiu cultural POINT, aparține tinerei scriitoare britanice Lucy Kirkwood și invită spectatorii în fascinanta lume a publicațiilor media. Este o satiră care analizează într-un mod curajos jocurile de putere din această lume, în care sexul vinde orice, oricând pentru câteva minute de faimă.

18
/12
/15

Când prietenii de la Ziarul Metropolis mi-au solicitat un Top 3 al cărților citite în 2015 le-am mulțumit pentru încredere. Faptul că cineva încă te bănuiește că ai citit 3 cărți într-un an e semn de mare prețuire. Nu puteam să le înșel așteptările, așa că în ultimele ore am lecturat 3 cărți... exact acelea care îmi plăcuseră cel mai mult înainte de solicitare.