Snowden, de Oliver Stone. Filmat în Germania, de teama NSA & CIA
https://www.ziarulmetropolis.ro/snowden-de-oliver-stone-filmat-in-germania-de-teama-nsa-cia/

Snowden, povestea fostului agent CIA şi NSA ale cărui dezvăluiri în mai 2013 au produs frisoane în lumea serviciilor secrete, văzută de regizorul Oliver Stone, intra în cinematografele din România. Pelicula, distribuită de Independenţa Film, va putea fi văzută pe marile ecrane din 18 noiembrie.

Un articol de Petre Ivan|24 octombrie 2016

Rolul lui Edward Snowden este interpretat de Joseph Gordon-Levitt (Inception, The Dark Knight Rises, Looper, 500 Days of Summer).

Filmul, în care mai joacă Nicolas Cage, Melissa Leo sau Tom Wilkinson, a avut premiera anul acesta la Festivalul Internaţional de Film din Toronto, pe 9 septembrie. În cinematografele din SUA a intrat o săptămână mai târziu.

Oliver Stone a devenit renumit pentru abordarea de-a lungul timpului a unor teme dintre cele mai controversate. Platoon (1986) este despre războiul din Vietnam, Natural Born Killers (1994) – despre o pereche de psihopaţi, criminali în serie, Any Given Sunday (1999) – despre viaţa mai puţin ştiută a vedetelor sportive din vremurile noastre.

Cineastul are în palmares trei premii Oscar (şi patru nominalizări), pentru ”Cel mai bun regizor” – Platoon (1986) şi Born on the Fourth of July (1989), precum şi pentru ”Cel mai bun scenariu” – Midnight Express (1978).Snowden

Edward Snowden – Most Wanted!

În 2013, Edward Snowden, agent secret al CIA şi ulterior al NSA, îşi părăseşte definitiv postul împreună cu un mare volum de documente referitoare la programele de supraveghere şi spionare derulate de serviciile americane, programe despre care nici măcar Congresul nu avea cunoştinţă (sau nu oficial).

Zboară la Hong Kong, unde predă o mare parte din documente unor jurnalişti britanici. (În urma acestor întâlniri, în 2014 apare Citizenfour – Oscar pentru cel mai bun film documentar). Apoi cere azil politic la Moscova, unde se află şi în ziua de azi.

Behind the scenes Sau Filmat în Germania, de teama NSA & CIA

De teama ca NSA sau alte servicii de informaţii i-ar putea afecta în vreun fel filmul, Oliver Stone a decis să filmeze în Germania. Snowden a fost turnat în perioada februarie – aprilie 2015 la München, dar şi la Hong Kong, Moscova şi în Hawaii.

Bugetul total: în jur de 40 de milioane $. O altă măsură de precauţie luată de Oliver Stone a fost să-şi redacteze şi să păstreze scriptul scenariului pe un singur calculator, fără legătură la internet.

Înainte de a decide dacă face sau nu acest film, Oliver Stone s-a întâlnit de trei ori cu Edward Snowden la Moscova.

Ulterior, l-a mai vizitat o dată pentru a-i arăta o versiune de lucru, work-in-progress, needitată. Adevăratul Edward Snowden apare la finalul filmului într-o înregistrare filmată.

De menţionat că, în anul în care a avut loc scandalul Snowden, Oliver Stone îi făcuse deja o vizită şi lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks şi protagonistul scandalului omonim. Assange este unul dintre cei care l-a ajutat pe Snowden să fugă din Hong Kong către Moscova.

Foto: Snowden – Independenţa Film

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.