„Solenoid”-ul lui Cărtărescu primiat la Paris. „Cred că FB ne pune viețile, pur și simplu, pe fast forward (…)”
https://www.ziarulmetropolis.ro/solenoid-ul-lui-cartarescu-a-primit-premiul-transfuge-cred-ca-fb-ne-pune-vietile-pur-si-simplu-pe-fast-forward/

Apărut la Editura Noir sur Blanc, romanul ”Solenoid” al lui Mircea Cărtărescu a fost recompensat, la finalul lunii trecute, cu Premiul pentru roman european al revistei “Transfuge”.

Un articol de Petre Ivan|2 septembrie 2019

Toamna literară aduce pe standurile librăriilor franceze un roman care a fost deja primit ca un eveniment în alte ţări şi pe alte meridiane, este vorba de “Solenoid” de Mircea Cărtărescu.

Traducerea franceză este semnată de Laure Hinckel, care le-a deschis multe ferestre în Franţa scriitorilor de limba română.

Apărut la Editura Noir sur Blanc, romanul lui Mircea Cărtărescu (63 de ani) a fost recompensat cu Premiul pentru roman european al revistei “Transfuge”.

Miercuri 28 august, în librăria Delamain, una dintre cele mai vechi din Paris, romanul lui Cărtărescu s-a întâlnit pentru prima dată cu cititorii francofoni iar Oriane Jeancourt, redactorul şef pentru secţiunea literară a revistei, a anunţat decernarea premiului.

*

Cred că FB ne pune viețile, pur și simplu, pe fast forward până se simte miros de fum

„Am stat două luni fără Facebook. Știam că nu sunt “adictiv” de felul meu și totuși m-a mirat ușurința cu care am putut renunța la viciul ăsta cotidian. Nu i-am simțit lipsa în niciun fel. Am uitat că există FB și mi-am văzut de viață, pur și simplu, ca înaintea apariției sale. O consecință e că timpul mi s-a dilatat deodată enorm. Vara asta, deși a fost cea mai goală de informație și evenimente din toate câte mi le amintesc, mi s-a părut acea Long Hot Summer cu Ben Quick aka Paul Newman din trecutul meu cețos.

Cred că FB ne pune viețile, pur și simplu, pe fast forward până se simte miros de fum. Aș fi putut foarte bine să mă las definitiv, dar eu nu sunt omul extremelor. O să merg mai departe, dar mai cătinel, postând numai când n-o să am chiar nimic de spus. Plus informația de care voi crede că e nevoie pentru cei care mă citesc, cam același lucru până la urmă.” – Mircea Cărtărescu, pe pagina sa de facebook, după o pauză de două luni de zile

Foto: Cărtărescu, Solenoid – facebook

21
/01
/15

Critici de la cele mai mari publicaţii, dar şi de la site-uri specializate din domeniul cărţilor şi al editurilor, au votat cele mai bune cărţi ale secolului 21 publicate în limba engleză, pentru un top realizat de BBC Culture.

20
/01
/15

Editura Humanitas Multimedia a lansat audiobook-ul „Jurnalul Annei Frank", în lectura actriței Ana Ularu. Unul dintre cele mai celebre jurnale din lume, textul scris de tânăra Anne Frank a devenit materie de studiu în multe școli și a avut parte de numeroase adaptări teatrale și cinematografice.

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

14
/01
/15

Ca în fiecare an, de 15 ianuarie, Televiziunea Română oferă telespectatorilor momente speciale dedicate marelui poet naţional, Mihai Eminescu. Filme documentare, emisiuni de reportaje, momente poetice sau dezbateri culturale despre viaţa şi opera “Luceafărului poeziei româneşti” se regăsesc în programele de miercuri la TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional, precum şi online pe portalul TVR+.

13
/01
/15

Joi, 15 ianuarie, de la ora 18.30, la Ceainăria Cărtureşti Verona, va avea loc o audiţie specială Tudor Vianu. În cadrul evenimentului organizat de Editura Casa Radio se va consuma şi o dezbatere despre importanţa personalităţii lui Vianu pentru cultura română, pornind de la dublul CD, Tudor Vianu, Cum se scrie o carte. Conferinţe radiofonice, recent apărut la Editura Casa Radio, în Colecţia „Lecturi pe întuneric”.

12
/01
/15

Scriitorul brazilian Paulo Coelho şi soţia sa, artista Christina Oiticica, au anunţat că vor înfiinţa o fundaţie, pe care o vor inaugura în curând la Geneva, în Elveţia, alături de un muzeu virtual, a dezvăluit duminică săptămânalul Epoca.

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.