Sonoro Conac – lansare de album de fotografie
https://www.ziarulmetropolis.ro/sonoro-conac-lansare-de-album-de-fotografie/

Marţi, 12 noiembrie, de la ora 19.00, la Institutul Francez, Sala Elvire Popesco, are loc lansarea albumului Sonoro Conac, care cuprinde lucrările fotografului Șerban Mestecăneanu şi texte scrise de Luiza Zamora, cu un concept grafic semnat de Corina Duma.

Un articol de Andrada Văsii|11 noiembrie 2013

Marţi, 12 noiembrie, de la ora 19.00, la Institutul Francez, Sala Elvire Popesco, are loc lansarea albumului Sonoro Conac, care cuprinde lucrările fotografului Şerban Mestecăneanu şi texte scrise de Luiza Zamora, cu un concept grafic semnat de Corina Duma.

Evenimentul de lansare face parte din a opta ediție a Festivalului SoNoRo.

Albumul Sonoro Conac transpune în imagini povestea a unsprezece clădiri de patrimoniu din România, unde muzicienii SoNoRo au susținut vara aceasta concerte camerale. Lansarea albumului va fi însoțită de o proiecție foto-video, de o discuție în prezența câtorva dintre deținătorii edificiilor de patrimoniu implicate în proiect şi de un concert de muzică de cameră.

„Felul în care muzica de cameră umple aceste spații este vizibil în fotografiile albumului. Muzica și arhitectura sunt interconectate, iar datoria artistului, fie el muzician, arhitect sau fotograf, este să sedimenteze această conexiune și să atragă atenția asupra importanței sale”, spune Şerban Mestecăneanu, fotograful albumului Sonoro Conac.

Moştenirea arhitecturală, consemnată în Sonoro Conac

„BRD a fost onorată să susţină acest proiect de muzică şi de arhitectură, precum şi publicarea acestui volum. Mecenatul muzical şi artistic este în centrul misiunii noastre sociale, conjugând excelenţa (prin interpretarea muzicală), generozitatea (prin împărtăşirea emoţiilor şi a istoriei locurilor) şi inovarea (prin originalitatea demersului), adică exact valorile acestui proiect .

Sonoro Conac este povestea frumoasă a unei echipe şi suntem foarte mândri că am făcut parte din ea”, declară Philippe Lhotte, Președinte & CEO BRD Romania, în introducerea albumului.

Sonoro Conac_Coperta album

Coperta albumului „Sonoro Conac”

Desfășurată sub titulatura „Sonoro Conac”, seria de concerte de muzică de cameră a fost inițiată pe 24 iunie, la Casa Mincu din București, și s-a încheiat pe 30 septembrie 2013, la Palatul Bánffy – Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, având ca scop revitalizarea și promovarea moștenirii arhitecturale și culturale românești.

În afara celor două edificii de patrimoniu deja numite, concertele Sonoro Conac au avut loc în clădiri de patrimoniu restaurate sau în curs de restaurare precum Conacul Petre P. Carp (Țibănești, jud. Iași), Conacul Udriște-Năsturel (Herești, jud. Giurgiu), Castelul Cantacuzino (Bușteni, jud. Prahova), Castelul Teleki (Gornești, jud. Mureș), Vila Golescu (Câmpulung-Muscel, jud. Argeş), Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu (Valea Bălcească, jud. Vâlcea), Mănăstirea Curtea de Argeș (Curtea de Argeș, jud. Argeș), Portul Cultural Cetate (Cetate, jud. Dolj) și Castelul Bran (Bran, jud. Brașov).

Foto credit: Șerban Mestecăneanu, Sonoro Conac

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.