Soprana Rodica Vică și țiterista Barbara Laister-Ebner, online la Konzertsaal din Viena
https://www.ziarulmetropolis.ro/soprana-rodica-vica-si-titerista-barbara-laister-ebner-online-la-konzertsaal-din-viena/

Ținând cont de situaţia actuală a artiştilor, care din cauza crizei Coronavirus nu au mai putut performa, iar multe apariţii concertistice le-au fost anulate pe plan internaţional, la iniţiativa violonistului vienez Daniel AUNER a fost creată platforma konzertsaal.at pentru a le oferi artiştilor posibilitatea atât de a susţine concerte în această perioadă, cât şi pentru a rămâne în contact cu publicul larg prin intermediul transmisiilor on-line.

Un articol de Petre Ivan|22 mai 2020

Astfel, sub deviza „Arta nu trebuie să fie în zadar.”, începând cu luna martie a.c. au fost prezentate concerte susținute de unii dintre cei mai importanți artiști ai momentului, publicul vizitator având posibilitatea de se bucura de un concert live și în același timp – prin achiziționarea de bilete – de a susține artiștii în toată această perioadă de izolare.

Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură sprijină inițiativa violonistului austriac Daniel AUNER de susținere a artiștilor pe perioada pandemiei și vă invită luni, 25 mai 2020, de la ora 14:30 (15:30 ora României), să participați la concertul on-line de la Viena “STARS IN THE SKY” cu soprana Rodica VICA și  țiterista austriacă Barbara LAISTER- EBNER. Biletele pentru acest concert pot fi cumpărate accesând următorul link: https://www.konzertsaal.at/event-details/stars-in-the-sky și parcurgând următorii pași: după accesarea link-ului selectați numărul de bilete dorit și accesați butonul Jetzt kaufen/Cumpără acum, apoi completați informațiile despre cumpărător Vorname/Nume și Nachname/Prenume, adresa de email și dați Weiter/Continuă; la pasul următor Zahlung/Plată introduceți datele/coordonate cardului cu care faceți plata (număr card, numele posesorului, data expirării, codul CVV, adresa, orașul, codul poștal, număr de telefon) sau optați pentru una dintre modalitățile de plată enumerate și treceți la pasul următor Kostenpflichtig bestellen/Plătiți comanda; după acest ultim pas veți primi o confirmare și un bilet pe adresa de e-mail, bilet care conține codul de accesare a platformei pentru a putea vizualiza concertul.

***

DUO-ul propune un proiect muzical inedit realizat în totalitate din cântece de leagăn și intitulat Stelele-n cer. Titlul provine de la ultimul poem al lui Mihai Eminescu, transpus muzical de către Nicolae Bretan. Piesa constituie de altfel și lucrarea centrală a acestui recital atmosferic. Evenimentul promovează̆ în același timp și CD-ul cu același nume, înregistrat la Viena în 2018. Conținând 16 cântece de leagăn din întreaga lume, repertoriul este o adevărată̆ demonstrație de multiculturalitate, prin perspectiva limbilor în care se interpretează̆: română, franceză, engleză, germană, italiană, spaniolă, japoneză și ladino (sefardă). Cei mai mari compozitori au dedicate opusuri de o reală valoare acestui gen, oferind o paletă extrem de variată stilistic: Nicolae Bretan, Paul Constantinescu, Federico Garcia Lorca, Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms ș.a..

Barbara LAISTER-EBNER a fost invitată de celebrul dirijor Riccardo Muti să se alăture renumitei Filarmonici din Viena ca solistă în cadrul Concertului de Anul Nou de la Viena din 2018. Succesul acestei prezențe scenice a clasat-o în topul mondial al instrumentiștilor de renume și a făcut ca țitera să se transforme dintr-un instrument istoric, într-un instrument de interes, Barbara Laister-Ebner devenind un adevărat ambasador al său. Țitera clasică este un instrument muzical cu corzi ciupite, apărut în secolul al XIX-lea, în Germania, fiind urmașa cithar-ei antice. Barbara Laister- Ebner cântă la o țiteră vieneză cu 42 de corzi.

Site: www.laister-ebner.com

Rodica VICĂ, soprană: este invitata celor mai importante opere și filarmonici atât din țară, cât și din străinătate, fiind în același timp câștigătoare a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale: Premiul I la Concursul International de muzică barocă „La Stravaganza” din Cluj- Napoca, Premiul al II-lea la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Bună Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreți ș.a.. Printre ultimele succese profesionale ale sopranei se numără̆ concerte alături de orchestra Musica Ricercata, debutul la Müpa Budapest și premiera mondială a nou-descoperitului oratoriu Strigoii de George Enescu, alături de Orchestra Simfonică Radio Berlin. De asemenea, tot ea a realizat și premiera discografică a acestei fascinante lucrări enesciene, apărută la casa de discuri Capriccio, iar sezonul acesta oratoriul a fost prezentat pe scena Konzerthaus Berlin.

Site: www.rodicavica.com

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.

21
/04
/23

Festivalul Internațional „Vara Magică" invită pentru a 12-a vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în sezonul cald să vină la seria de opt concerte camerale și simfonice ce se va desfășura între 5 iulie și 23 august, în serile de miercuri, de la ora 19.30, la Ateneul Român.

20
/04
/23

Doar o zi ne mai desparte până la cel mai așteptat spectacol de muzică și dans, susținut de Georgian Legend. Cei mai apreciați 40 de artiști georgieni de muzică și dans, revin mâine 21 aprilie pe scena Sălii Palatului din București cu show de excepție. Prințese și prinți ai dansului vor încânta publicul cu dansuri pe melodii georgiene din vremuri de poveste, demult apuse.

20
/04
/23

Miercuri, 26 aprilie 2023 (19:00), concertul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO va fi dedicat în exclusivitate genialului Wolfgang Amadeus Mozart, care în doar 35 de ani de viață a „respirat" muzică, lăsând în urma sa peste 800 de lucrări (simfonii, concerte, opere etc.), compuse începând de la vârsta de 5 ani!

19
/04
/23

Evenimentul sub umbrela „Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural / Musical Bridges Through Cultural Entrepreneurship”, proiect derulat de ARTmania Festival alături de Inferno Metal Festival & Music Conference și Midgardsblot Festival și la inițiativa ARTmania Events a avut loc în perioada 6-9 aprilie în Oslo, Norvegia.

19
/04
/23

Proiectul AdMusicam Concert Series, o componentă a programului de instruire #AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani, revine, după o perioadă de absență cauzată de restricțiile din timpul pandemiei, cu un nou concert, care va avea loc marți, 25 aprilie 2023, ora 19.00, la Muzeul Municipiului București - Palatul Suţu.

10
/04
/23

Marți, 11 aprilie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” aniversează 60 de ani de la prima sa repetiție. Celebrul ansamblu a fost fondat în anul 1963, la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, de către profesorul, dirijorul și muzicianul Marin Constantin.

05
/04
/23

În weekendul 21-23 aprilie, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” participă în premieră la a șaptea ediție a Festivalului Spotlight, eveniment de artă vizuală în aer liber, organizat în București.

31
/03
/23

100 de ani de la nașterea muzicologului, profesorului și criticului muzical Viorel Cosma (1923-2017), unul dintre cei mai importanți specialiști în muzica lui George Enescu, vor fi marcați azi, de la ora 10:00, în Sala Auditorium a Universității Naționale de Muzică din București.