Sounds of Summer – Jam in the Park are prima ediție la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/sounds-of-summer-jam-in-the-park-are-prima-editie-la-bucuresti/

Sounds of Summer – Jam în the Park, eveniment dedicat improvizaţiei muzicale, va avea prima ediţie între 18 şi 21 august, în parcul Obor din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|2 august 2022

Ea aduce concerte live, jam sessions, ateliere interactive de muzică pentru toate vârstele și de creație pentru copii și o zonă de târg, pe durata celor patru zile, fiecare cu o tematică proprie – orientală, africană, balcanică și latino-americană. Intrarea la eveniment este liberă, iar detalii despre program se pot găsi pe facebook/Soundsofsummer.

Evenimentul își propune să familiarizeze publicul bucureștean cu conceptul de jam session, în care muzicienii ce nu obișnuiesc să interpreteze în formula respectivă, dar într-un context relativ familiar, improvizează o piesă muzicală și construiesc linii melodice noi bazându-se numai pe inspirația de moment. Activitățile de tip „jam-session” sunt folosite de muzicieni atunci când își doresc fie să compună o piesă muzicală nouă sau să abordeze o melodie existentă dintr-o nouă perspectivă, iar activitatea e folosită și ca metodă de socializare cu alți pasionați de muzică.

Astfel, pe 18 august, în ziua orientală, flautistul și profesorul de flaut cu o bogată activitate pe scenele românești trecând prin jazz, teatru, muzică tradițională, percuție neconvențională și muzică electronică în proiecte diverse, printre care Shabah-ethno jazz Cluj, Sensor, Organic Trio-jazz, Săftița-ethno jazz și Vița de Vie – Acoustic, Mandela Gajol va susține un workshop interactiv de percuție și flaut și pe scenă va avea loc un concert Karpov not Kasparov.

Ziua africană de pe 19 august îi aduce pe Ati de Chile, percuționistul ce a avut colaborări pentru diverse proiecte, de la Loredana Groza, VH-2, Vama Veche, Ioan Gyuri Pascu sau Mandinga la N.S.K., Blanoz, Urma sau Pacha-Man, cu peste 20 de discuri înregistrate în România în diferite formule și peste 1000 de concerte în diferite țări și pe muzicianul originar din Togo, dar stabilit în România din 2014, unde organizează și predă la diferite workshop-uri creative, Lolo – Ikhaya Watumbe, atât cu câte un workshop de percuție, dar și cu un jam session, alături de Melak.

Pe 20 august, ziua balcanică, percuționistul Cosmo, format pentru muzică balcanică și orientală și colaborator al unora dintre cele mai importante nume de pe scena balcanică (Gipsy Casual, Mahala Rai Banda, Viorica și Taraful de la Clejani), aduce ritmuri din spațiul turcesc la atelierele sale.

Pe 21 august, ziua latino-americană, percuționistul, performerul de dans flamenco și profesorul Lucas Molina e responsabil de workshop și apoi de jam session și concert, alături de Taraf Flamenco.

Toate workshop-urile sunt coordonate de Melak, unul dintre cei mai cunoscuți percuționiști din România, cu o experiență de peste 20 de ani în industrie. În portofoliul lui se regăsesc proiecte ca legendara trupă Sensor, Blanoz, Tribal House Colective, Mara & KSA, Morandi, Nopame și, de-a lungul carierei sale a avut ocazia să împartă scena cu nume ca Sting, The Prodgy, Faitless, Goldie, Bonobo, Valdek, Jan Blomqvist, Ricardo Villalobos și mulți alții.

Zilnic, în cadrul Sounds of Summer, artistul plasticRuxandra Vlad va susține câte un workshop de realizare de poi-uri (obiecte folosite în ceremoniile de dans tradiționale în cultura Maori din Noua Zeelandă) pentru a fi integrate în flow arts, un mijloc de mișcare în care mintea, trupul și instrumentul devin una, în care toate artele ce țin de corp și mișcare sunt îmbinate: dans, tai chi, yoga, jonglerii etc.

De asemenea, și cei mai mici vizitatori ai evenimentului pot participa la ateliere de creație și va fi organizată și o zonă expozițională cu vânzare.

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Metropolis și co-finanțat de Primăria Sectorului 2.

 Parteneri media: Tanănana, Music Channel, AGERPRES, Iqads, Spotmedia, Cărturești, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Psychologies, Bokblog, Kudika, Garbo, Prwave, Goingout.ro, Bucharest-Guide.ro, Probucuresti.ro, Iqool, Munteanu, SMARK.

08
/03
/22

Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

07
/03
/22

În 8, 9 și 10 iulie, aeroportul din Arad va găzdui din nou artiști îndrăgiți și fanii lor, iubitorii de muzică bună, distracție și dans până la răsărit. Arad Open Air Festival se află deja la cea de-a șasea ediție, oferind publicului întâlniri cu nume celebre, activități de neuitat, scene pentru toate gusturile. Festivalul promite și anul acesta trei zile magice.

03
/03
/22

Corul de cameră Preludiu dirijat de Andrei Stănculescu invită publicul la un concert special pe data de 9 martie, ora 19.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București (UNMB), concert realizat în colaborare de Centrul Național de Artă Tinerimea Română (CNATR), Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

03
/03
/22

Opera Națională București continuă seria de evenimente care marchează Stagiunea Centenară „Opera 100” și organizează, în perioada 2-6 aprilie, Masterclass-ul Nelly Miricioiu, care se va încheia cu „Belcanto Gala”, în data de 6 aprilie, în cadrul căreia cursanții vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.