„Soy Nero” a câștigat Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film București (BIFF)
https://www.ziarulmetropolis.ro/soy-nero-a-castigat-marele-premiu-al-festivalului-international-de-film-bucuresti-biff/

Lungmetrajul „Soy Nero”, în regia lui Rafi Pitts, a câştigat Marele premiu al celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF). Prezent pe perioada festivalului la Bucureşti, regizorul Rafi Pitts a mulţumit pentru premiu atât juriului şi echipei cu care a lucrat la realizarea filmului, cât şi scenaristului Răzvan Rădulescu.

Un articol de Petre Ivan|25 aprilie 2016

Forța artistică a poveștii, care a reușit să depășească prin mesajul ei granițele spațiale și temporale, vorbind despre drame ale actualității, au afirmat membrii juriului în motivarea lor pentru alegerea câștigătorului marelui premiu.

Soy Nero” spune povestea lui Nero, un mexican deportat, care se întoarce ilegal în SUA în căutarea propriei identități. El se înrolează în armată prin programul „green card”, căutând o scurtătură către cetățenia americană.

Premiul pentru Cea mai bună regie a fost câștigat de „L’avenir„, regizat de Mia Hansen-Love. Distincția a fost acordată pentru „umorul rafinat cu care este tratată problema apăsătoare prin care trece o femeie”, potrivit motivației juriului.

La categoria Cel mai bun scenariu, premiu a fost acordat producției din Bosnia Herțegovina „Death in Sarajevo„, regizor și co-scenarist Danis Tranovic, pentru „modul strălucit în care combină realitatea contemporană cu reflecțiile emoționante asupra trecutului”.

Filmul „The Boss’s Daughter„, cu regia și scenariul semnat de Olivier Loustau, a obținut o Mențiune specială din partea juriului.

La ediția din acest an a BIFF, juriul secțiunii principale a fost prezidat de Marie Pierre Duhamel Muller și i-a mai avut în componență pe Elena Cristodoulidou, Enrico Vannuci, Gabriel Dettre și Cristian Tudor Popescu.

Foto: Soy Nero – BIFF

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.