Spațiile Istorice ale fostului Palat Regal, redeschise de Ziua universală a iei
https://www.ziarulmetropolis.ro/spatiile-istorice-ale-fostului-palat-regal-redeschise-de-ziua-universala-a-iei/

Legătura dintre regalitate şi ie, dezvăluită printr-un proiect comun MNAR, Teatrul Nottara şi Asociaţia La Blouse Roumaine.

Un articol de Petre Ivan|24 iunie 2020

Spațiile Istorice ale fostului Palat Regal se redeschid pentru public începând de miercuri, 24 iunie 2020. Sufrageria Regală, Sala Tronului și Scara Voievozilor vor putea fi vizitate de miercuri până duminică, între orele 11:00-17:00.

Momentul redeschiderii coincide cu Ziua Universală a Iei, marcată anual, din 2013, pe 24 iunie,  odată cu sărbătoarea Sânzienelor, a Drăgaicei și a Sfântului Ioan de Vară, grație inițiativei și efortului depus de ONG-ul La Blouse Roumaine.

Pentru a pune în valoare legătura dintre Palatul Regal și portul tradițional, Muzeul Național de Artă al României a invitat patru actrițe ale Teatrului Nottara la o ședință foto specială în aceste spații istorice. Actrițele Ioana Calotă, Creguța Hariton, Daniela Minoiu și Mihaela Subțirică au purtat ii cusute manual după modele foarte vechi, din diferite zone ale țării, puse la dispoziție de Asociația La Blouse Roumaine prin Șezătoare București. Fotografiile au fost realizate de Mădălina Mihai Art Photography.

Deși asociem, în mod corect, ia cu un obiect vestimentar din popor, legăturile acesteia cu regalitatea sunt semnificative.

Atât regina Elisabeta, cât și regina Maria au îndrăgit portul tradițional românesc și l-au adoptat în ținutele lor, inclusiv la întâlniri de rang înalt. Fotografiile cu regina Maria în costum popular sunt renumite, iar în expoziția de portrete regale, aflată în încăperea de lângă Sala Tronului, găsim chiar și câte un tablou cu cele două regine îmbrăcate astfel.

O altă conexiune importantă se regăsește în decorația palatului, refăcut de regele Carol II și de regina Maria după incendiul care a mistuit corpul central în anul 1926. România Mare era un stat tânăr la vremea aceea, în căutarea unei identități naționale, iar portul popular a fost unul dintre elemente unificatoare la care s-a apelat, inclusiv în lucrările de artă care înfrumusețează palatul. Astfel, invitații de seamă, români sau străini, prezenți la festivitățile din sufrageria regală primeau un mesaj subtil pe toată durata vizitei, prin lucrările de mari dimensiuni reprezentând femei și bărbați în portul popular, realizate de Iosif Iser și Rudolf-Schweitzer Cumpăna.

Urcând impozanta Scară a Voievozilor, pe care de-a lungul timpului au pășit toți cei patru regi ai României, invitații din trecut, dar și vizitatorii din prezent, sunt așteptați în capătul treptelor de „Apoteoza” lui Arthur Verona, fresca de pe plafon ce reprezintă alegoric Marea Unire, punând poporul în prim-plan, drept recunoaștere a rolului său în construcția României Mari. Și alte lucrări de dimensiuni mai mici din Palatul Regal transmit discret mesaje despre importanța poporului, prin includerea de personaje în port tradițional în compoziții.

În prezent, Ziua Universală a iei este marcată în 50 de țări de pe 6 continente, fiind un model de diplomație culturală și civism. Numele ONG-ului La Blouse Roumaine este inspirat de la tabloul omonin realizat de pictorul francez Henri Matisse, un admirator al iei, care a realizat mai multe lucrări pe acest subiect. Două dintre acestea se află în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României.

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.