Spectacol „I AM AMERICA” la Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacol-i-am-america-la-odeon/

SPECTACOL „I AM AMERICA” 12 şi 13 noiembrie 2012, ora 19:00 Teatrul Odeon – Sala Studio Regia: Mario Biagini Cu participarea echipei de creaţie „Open Program”: Itahisa Borges-Méndez, Lloyd Bricken, Cinzia Cigna, Davide Curzio, Agnieszka Kazimierska, Felicita Marcelli, Alejandro Tomás Rodriguez Muzica: Open Program, Workcenter of Jerzy Grotowski şi Thomas Richards Pe baza versurilor lui: […]

Un articol de Andrada Văsii|9 noiembrie 2012

SPECTACOL „I AM AMERICA”

12 şi 13 noiembrie 2012, ora 19:00
Teatrul Odeon – Sala Studio
Regia: Mario Biagini

Cu participarea echipei de creaţie „Open Program”: Itahisa Borges-Méndez, Lloyd Bricken, Cinzia Cigna, Davide Curzio, Agnieszka Kazimierska, Felicita Marcelli, Alejandro Tomás Rodriguez
Muzica: Open Program, Workcenter of Jerzy Grotowski şi Thomas Richards
Pe baza versurilor lui: Allen Ginsberg
„I am America” aduce poezia lui Allen Ginsberg la viaţă într-un spectacol visceral, cu extrase din întreaga sa operă, amestecate cu fragmente din cântece tradiţionale din America de Sud. Muzica originală dezvoltată în colaborare intensă pe o perioadă de trei ani porneşte de la aceste surse, completându-le şi oferindu-le o semnificaţie mai bogată.
THE WORKCENTER OF JERZY GROTOWSKI & THOMAS RICHARDS
(Pontedera, Italia)
Festivalul găzduieşte pentru al doilea an consecutiv un eveniment special susţinut de membri din cadrul Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards din Pontedera, Italia. După ce anul trecut Thomas Richards şi echipa de cercetare în „Arta ca vehicul” au susţinut o serie de evenimente primite cu mare entuziasm de public (workshop pentru actori şi interpreţi, în cadrul căruia au fost abordate principiile de bază ale cercetării Workcenter-ului în domeniul artelor spectacolului, trei reprezentaţii ale spectacolului „The Living Room”, în regia lui Thomas Richards şi o proiecţie de film, urmată de o discuţie cu publicul), în această ediţie, echipa condusă de Mario Biagini, directorul asociat al Workcenter-ului, este prezentă în premieră în România pentru a susţine spectacolele „I am America” (două reprezentaţii) şi „Electric Party Songs”, precum şi pentru a prezenta publicului filmul „Dies Iræ: The Preposterous Theatrum Interioris Show”, urmat de o discuţie asupra sa coordonată de însuşi Mario Biagini.
„The Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards”
The Workcenter of Jerzy Grotowski este un centru de cercetare în artele spectacolului fondat de Jerzy Grotowski în 1986 la Pontedera, în Italia, la invitaţia „Centro per la Sperimentazione e la Ricerca Teatrale” din Pontedera. În cadrul acestui centru şi-a desfăşurat activitatea, în ultimii 13 ani din viaţă, Jerzy Grotowski, punând bazele practicii de cercetare în domeniul artelor spectacolelor, numită „Arta ca vehicul”, pe care a continuat să o dezvolte până la moartea sa, în 1999. În cadrul acestei investigaţii, a lucrat îndeaproape cu Thomas Richards, pe care l-a numit „esenţialul său colaborator”, adăugând ulterior şi numele acestuia în titulatura centrului. În timpul celor 13 ani de cercetare de la Pontedera, Grotowski i-a transmis lui Thomas Richards esenţa cercetării sale de o viaţă. În calitate de Director Artistic şi Director Asociat, Thomas Richards continuă astăzi, alături de Mario Biagini, un membru-cheie al centrului, munca de cercetare a lui Grotowski.
În prezent, în cadrul Workcenter-ului funcţionează două echipe: „Focused Research Team in Art as Vehicle” (Echipa de Cercetare în „Arta ca Vehicul”), condusă de Thomas Richards, care are ca scop continuarea cercetărilor în acest domeniu, precum şi „Open Program”, care este condus de Mario Biagini.
Echipa „Open Program”, alcătuită din zece actori din întreaga lume, este cea care are rolul de a crea o punte între cercetarea Workcenter-ului şi societate. În acest sens, se urmăreşte redescoperirea nucleului teatrului: momentul contactului uman plin de însemnătate. În prezent, spectacolele şi evenimentele propuse de „Open Program” sunt create pornind de la textele poetice scrise de Allen Ginsberg şi cântecele tradiţionale din sudul Statelor Unite. Scopul echipei este să redescopere atât aspectele vii ale cuvântului poetic, ca unealtă pentru contact şi acţiune, cât şi ritmicitatea şi sonoritatea sa şi căile în care aceste particularităţi se pot manifesta în jocul actorilor. Începând de la poemele lui Ginsberg, membrii echipei au compus cântece care abordează diferite stiluri şi genuri muzicale, înfăţişând varietatea şi versatilitatea grupului.
08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.