Spectacol în amintirea victimelor comunismului, la Teatrul de pe Lipscani
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacol-in-amintirea-victimelor-comunismului-la-teatrul-de-pe-lipscani/

Sâmbătă, 27 aprilie, ora 19.00, la Sala Rapsodia a Teatrului de pe Lipscani (nr. 53), se joacă ,,Testament”, un spectacol realizat de Companie de teatru Passe-Partout Dan Puric şi asociaţia Artist Liber. Producţia a fost construită ca un omagiu adus celor care au suferit în perioada 1944-1990.

Un articol de Adina Scorţescu|26 aprilie 2013

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Rapsodia a Teatrului de pe Lipscani (nr. 53), se joacă „Testament“, un spectacol realizat de compania de teatru Passe-Partout Dan Puric şi de asociaţia Artist Liber. Producția a fost construită ca un omagiu adus celor care au suferit în perioada 1944-1990. 

Având o distribuție care numără 23 de actori, spectacolul regizat de Fineta Grigorescu cuprinde nouă scene în două tablouri, cu Prolog și Epilog. Scenariul (inspirat din versuri de Radu Gyr, Valeriu Gafencu, Andrei Ciurunga, Virgil Maxim, Aurel Dragodan, Petru Baciu, Mihai Văleanu, Demostene Andronescu, Corneliu Coposu și Mihai Eminescu) îmbină arta recitativă cu pantomimă şi proiecțiile video.

Spectacolul „Testament“, care a avut premiera pe 4 aprilie 2012, se vrea a fi o  lecţie despre cei care şi-au închinat viaţa luptei împotriva comunismului, devenind modele pentru generaţiile următoare.

Premii pentru tinerii intelectuali

Reprezentația va fi urmată de Gala Fundației Aiud, prezentată de Dan Puric şi de Răzvan Codrescu, în cadrul căreia se vor decerna Premiile „Demnitate Românească“ celor care au suferit în temnițele comuniste şi au ținut vie memoria unei generații prin scrieri, poezie, mărturisiri: Marcel Petrișor, Demostene Andronescu, Vasile Iamandi și Nicolae Purcărea – toţi foşti deţinuţi şi autori de volume de memorialistică.

Premiile „Gândire românească“ vor fi acordate unor intelectuali tineri care au conservat şi au împărtășit această memorie eroică prin studii, reviste, lucrări și proiecte cultural-istorice: Alin Mureşan pentru studiul „Fenomenul Pitești“, Sorin Lavric pentru volumul „Noica şi Mişcarea Legionară“, 
Claudiu Târziu pentru editarea revistei „Rost“.

Rezervările se pot face la numerele de telefon 021.315.89.80 și 0761.319.819.

Foto: Compania Passe-Partout

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.