Spectacol în amintirea victimelor comunismului, la Teatrul de pe Lipscani
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacol-in-amintirea-victimelor-comunismului-la-teatrul-de-pe-lipscani/

Sâmbătă, 27 aprilie, ora 19.00, la Sala Rapsodia a Teatrului de pe Lipscani (nr. 53), se joacă ,,Testament”, un spectacol realizat de Companie de teatru Passe-Partout Dan Puric şi asociaţia Artist Liber. Producţia a fost construită ca un omagiu adus celor care au suferit în perioada 1944-1990.

Un articol de Adina Scorţescu|26 aprilie 2013

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Rapsodia a Teatrului de pe Lipscani (nr. 53), se joacă „Testament“, un spectacol realizat de compania de teatru Passe-Partout Dan Puric şi de asociaţia Artist Liber. Producția a fost construită ca un omagiu adus celor care au suferit în perioada 1944-1990. 

Având o distribuție care numără 23 de actori, spectacolul regizat de Fineta Grigorescu cuprinde nouă scene în două tablouri, cu Prolog și Epilog. Scenariul (inspirat din versuri de Radu Gyr, Valeriu Gafencu, Andrei Ciurunga, Virgil Maxim, Aurel Dragodan, Petru Baciu, Mihai Văleanu, Demostene Andronescu, Corneliu Coposu și Mihai Eminescu) îmbină arta recitativă cu pantomimă şi proiecțiile video.

Spectacolul „Testament“, care a avut premiera pe 4 aprilie 2012, se vrea a fi o  lecţie despre cei care şi-au închinat viaţa luptei împotriva comunismului, devenind modele pentru generaţiile următoare.

Premii pentru tinerii intelectuali

Reprezentația va fi urmată de Gala Fundației Aiud, prezentată de Dan Puric şi de Răzvan Codrescu, în cadrul căreia se vor decerna Premiile „Demnitate Românească“ celor care au suferit în temnițele comuniste şi au ținut vie memoria unei generații prin scrieri, poezie, mărturisiri: Marcel Petrișor, Demostene Andronescu, Vasile Iamandi și Nicolae Purcărea – toţi foşti deţinuţi şi autori de volume de memorialistică.

Premiile „Gândire românească“ vor fi acordate unor intelectuali tineri care au conservat şi au împărtășit această memorie eroică prin studii, reviste, lucrări și proiecte cultural-istorice: Alin Mureşan pentru studiul „Fenomenul Pitești“, Sorin Lavric pentru volumul „Noica şi Mişcarea Legionară“, 
Claudiu Târziu pentru editarea revistei „Rost“.

Rezervările se pot face la numerele de telefon 021.315.89.80 și 0761.319.819.

Foto: Compania Passe-Partout

30
/08
/23

Timp de 29 de zile, publicul este așteptat să se bucure de o nouă ediție a Festivalului Enescu, fie că asistă în sălile de concerte sau urmărește transmisiile de la Televiziunea Română sau de pe site-ul FestivalEnescu.ro. O lume întreagă este invitată să descopere o ediție a cărei temă este ”Generozitatea prin muzică”.

30
/08
/23

Asociația FRUI VITA te invită să te alături unei experiențe muzicale și culturale unice în cadrul evenimentului „Dor de Doină", care va avea loc pe data de 30 septembrie, începând cu ora 18:00, la Grădina Monteoru din București; ocazie care va marca și lansarea manualului digital, pe care tinerii îl vor putea utiliza pentru a explora doina în propriul ritm.

29
/08
/23

Competiția Internațională de Lungmetraj a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF), dedicată filmelor cu o dimensiune experimentală care abordează într-o manieră inovatoare convențiile limbajului cinematografic, revine cu titluri semnate de cei mai apreciați cineaști emergenți ai momentului.

29
/08
/23

Spiritul generozității prin muzică se multiplică pe perioada Festivalului Internațional George Enescu printr-o mulțime de evenimente conexe organizate de parteneri de tradiție ai Artexim, în 12 orașe din toată țara dar și în locații din București. Pe lângă concerte și recitaluri, programele includ proiecții de film, expoziții și o inedită instalație artistică cu elemente de realitate augmentată.