Spectacole performative literar-sonore la „IMMERSONIC”
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacole-performative-literar-sonore-la-immersonic/

Teatrul Masca şi grupul de creaţie sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creaţie spontană între scriitori (poeţi şi prozatori) activi pe scena literară românească şi artişti sau performeri din domeniul sunetului.

Un articol de Petre Ivan|29 februarie 2024

Prima ediție „Immersonic” va avea loc miercuri, pe 20 martie, începând cu ora 19.00.

Immersonic propune publicului larg o serie de „sesiuni tandem” pornind de la principiul scrierii automate sau flux al conștiinței, caracteristic pentru mișcările literare postmoderniste și contemporane. Publicul va urmări în timp real procesul de creație și „împletirea dinamică, spontană” dintre sunet și text, având la bază dialogul dintre cele două sfere creative.

Invitata ediției de deschidere „Immersonic: Sinestesis live” este poeta și traducătoarea Anastasia Gavrilovici, acompaniată de Andrei Raicu și Micleușanu M., duetul-nucleu al proiectului. Tema propusă pentru identitatea acestui prim eveniment este „Filmul vieții tale”.

Immersonic face o invitație deschisă de a (re)descoperi direcții ale muzicii experimentale și ale literaturii contemporane românești. Fără a fi un eveniment de nișă, ci, mai degrabă, o introducere și o împrietenire cu arta literară și sonoră contemporană, evenimentul va avea loc lunar, la sediul Teatrului Masca, cu noi invitați în fiecare sesiune. Pe scurt, introducem artiștii și urmărim cum cele două domenii creative se pot completa și funcționa împreună. Procesul de scriere va fi proiectat pe ecranul mare de pe scenă, iar după eveniment, vom discuta cu invitații și publicul.

Andrei Raicu este compozitor, artist sonor și regizor. În ultimii ani, a lucrat la peste 30 de spectacole din zona artelor performative, teatru, instalații și new media. Este membru în „Queerdos Kollektiv”, companie de performance și spoken word din Berlin, împreună cu care a lucrat spectacole la teatre precum Maxim Gorki sau Volksbühne. În ultima vreme, este preocupat și de noi metode de interacțiune cu sunetul și modalități alternative de generare a sunetului, aplicate în proiecte de arte performative, instalații new media și muzică experimentală.

Micleușanu M. este scriitor, artist vizual, producător radio, experimentalist în domeniul sunetului. A publicat volume de proză și poezie, precum: „Organismecanisme”, ”Tuba Mirum”, „Kasa Poporului”, ”Trepanoia”, ”Munca” și altele.

Anastasia Gavrilovici a debutat în 2019 cu volumul de poezie ”Industria liniștirii adulților”, lucrare care s-a încununat cu Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut, Premiul „Tânărul scriitor al anului 2019” la categoria „Poezie” și Premiul revistei „Observator cultural” pentru debut. Poemele Anastasiei au fost traduse în peste 10 limbi, printre care engleză, italiană, suedeză, turcă, maghiară și sârbă.

Bilete pe mystage și la Casa de Bilete a teatrului.

Stagiunea 2023-2024 „Să vorbim pe bune despre noi” la Teatrul Masca include șase premiere, o microstagiune de spectacole invitate, ateliere de dezvoltare personală prin artă pentru toate categoriile de vârstă, o sesiune de dezbateri performative moderate de Alex Tocilescu și un proiect multimedia autoreflexiv.

Teatrul Masca este un punct de reper în lumea culturală a Bucureștiului și a României, cunoscut pentru abordarea sa neconvențională. Cu o istorie de peste treizeci de ani, Teatrul Masca va continua să aducă arta teatrală mai aproape de comunitate, întotdeauna în căutare de modalități de a se reinventa și a crea conexiuni autentice cu publicul său.

14
/06
/23

The Institute și Cartierul Creativ, alături de Banca Transilvania, în parteneriat cu Primăria Sectorului 1, Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, dezvoltă începând cu luna iunie un program de expoziții, workshopuri și târguri ca parte dintr-un demers de revitalizare a zonei Amzei prin intermediul economiei creative locale.

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.