Spectacolul de teatru educaţional „Familia Offline“, în premieră la Teatrul Foarte Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-de-teatru-educational-familia-offline-in-premiera-la-teatrul-foarte-mic/

Spectacolul de teatru educaţional „Familia Offline”, care tratează fenomenul copiilor lăsaţi singuri acasă după plecarea părinţilor la muncă în străinătate, va avea premiera sâmbătă, de la ora 19.00, la Teatrul Foarte Mic din Capitală.

Un articol de |2 iulie 2013

Spectacolul de teatru educaţional „Familia Offline”, care tratează fenomenul copiilor lăsaţi singuri acasă după plecarea părinţilor la muncă în străinătate, va avea premiera sâmbătă, de la ora 19.00, la Teatrul Foarte Mic din Capitală.

Potrivit studiilor realizate în ultimii ani, în România există peste 350.000 de „copii ai migraţiei”. Spectacolul „Familia Offline” face parte din proiectul de teatru educaţional „Copiii migraţiei”, care îşi propune să dezbată – prin mijloace teatrale – problematica migraţiei forţei de muncă, din perspectiva copiilor rămaşi în ţară.

„Familia Offline“, prezentat pe scena Teatrului Foarte Mic (Bd. Carol 21, Sector 1) este spectacolul maturizării în absența părinților. Este spectacolul copiilor care se transformă în oameni mari, așteptând să fie din nou alături de mama și de tata. Maturizarea lor naște întrebări inocente, tandre și cinice, despre lumea în care trăim: Când suntem destul de mari ca să putem avea grijă de noi și de cei care ne sunt aproape? Când devenim mama? Și când mama nu e, cine e mama?

Nouă copii pe scenă

Distribuţia spectacolului include un grup de nouă copii, care evoluează alături de actori profesionişti – Mihaela Rădescu şi Viorel Cojanu -, în regia lui Radu Apostol, pe un text de Mihaela Michailov.

Fiecare reprezentaţie este urmată de discuții moderate de psihologul Mugur Ciumăgeanu, discuții axate pe fenomenul migraţiei și pe efectele sale asupra psihologiei copilului, precum și pe posibile soluții de prevenție și reducere a abandonului școlar prin activități artistice.

„În cazul migraţiei forţei de muncă, putem vorbi de paradoxurile familiei de supravieţuire: pe de o parte, părinţii pleacă să muncească în străinătate pentru a le putea asigura copiiilor o viaţă mai bună. Pe de altă parte, copiii se bucură o vreme de această viaţă mai bună, după care îşi doresc un singur lucru: să fie din nou alături de părinţii lor. Binele pentru care părinţii pleacă se transformă într-o angoasă de abandon pe care copiii o resimt extrem de dureros”, declară Mihaela Michailov, dramaturg.

Echipa proiectului este formată din Bianca Gheorghe, Denis Nadolu, Ionuţ Roşca, Mario Ştefan, Andreea Baraitan, Georgiana Elena Moise, Anca Denisa Negoiţă, Roberta Parascan, Ana Maria Zaincovschi, Viorel Cojanu, Mihaela Rădescu, Radu Apostol, Bogdan Burlăcianu, Maria Mandea, Mihaela Michailov, Raluca Simion, Delia Pîrvu, Mugur Ciumăgeanu.
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Spectacolul se va mai juca şi duminică, 7 iulie, de la ora 19.00, la Teatrul Foarte Mic.

„Copiii migraţiei” este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi iniţiat de Asociaţia Culturală Replika.

31
/10
/15

„Scriem pentru a împărtăşi cu ceilalţi dacă ne-a plăcut un film. Scriem pentru a încerca să înţelegem filmul. Trebuie să căutăm adevărul obiectiv al filmului. Criticul este cel care încearcă să se înşele mai rar decât ceilalţi. Meseria de critic este una solitară” – criticul de film Pascal Mérigeau.

31
/10
/15

În acest weekend, Paramount Channel oferă recompense speciale fanilor genului horror. Sâmbătă și duminică, telespectatorii români vor intra în atmosfera specifică de Halloween cu ajutorul filmelor The Haunting (31 Octombrie, 23:00), Friday, the 13th IV (1 Noiembrie, 1:10), Friday the 13th VII (1 Noiembrie, 03:00), Case 39 (1 Noiembrie, 23:00), The Ring (2 Noiembrie, 01:10), Friday the 13th VIII (2 Noiembrie, 03:20).

30
/10
/15

CRONICĂ DE FILM E greu de spus care au fost intenţiile reale ale lui Jacques Audiard cu „Dheepan” (2015), un film minor în cariera sa, dar care i-a adus totuşi un Palme d’or (fără strălucire şi glorie) la Festivalul de la Cannes.

30
/10
/15

În perioada 6-8 noiembrie, la Cinemateca Union, va avea loc prima ediție a Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), un eveniment dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi din întreaga lume. Festivalul va propune publicului familiarizarea cu diversitatea formelor de dans și a abordărilor cinematografice contemporane.

30
/10
/15

UNATC „I.L.Caragiale“ anunță deschiderea înscrierilor pentru cea de-a III-a ediție a Audiției Naționale – festival dedicat tinerilor actori și studenților din ultimul an de studiu, specializarea Arta Actorului, de la toate universtățile din țară, de stat și private. Desfășurat sub formă de competiție, festivalul este o ocazie importantă de afirmare la început de carieră artistică în teatru și film, de cunoaștere a colegilor de generație și de explorare a unor metode și tehnici de lucru pe care tinerii au șansa să le împărtășească.

30
/10
/15

„Prima călătorie aleasă de mine nu poate fi decât drumul spre mare. Spre Marea Neagră. Bucureşti – Constanţa – Mangalia. Un drum făcut de atâtea ori, cu drag şi emoţie, un drum încărcat de amintirea părinţilor mei, a concediilor făcute cu ei. Amintire a întâmplărilor din vacanţe, a întâmplărilor din tren, a oamenilor întâlniţi, a observaţiilor de tot felul” – Marina Constantinescu. Îndrăgita realizatoare tv porneşte călătoria spre mare sâmbătă, 31 octombrie, în cel de-al treilea episod al seriei Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

30
/10
/15

Unul dintre cei mai importaní regizori români de teatru a împlinit, astăzi, 61 de ani. Născut la 30 octombrie 1954, la Cluj-Napoca, Măniuțiu a absolvit, în 1978, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din București, specializarea regie de teatru, la clasa Cătălinei Buzoianu.

30
/10
/15

Unul dintre simbolurile teatrului și cinematografiei românești, actrița Maia Morgenstern va fi invitată la următoarea ediție Round Table București, marți, 3 noiembrie 2015, de la ora 19:00, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Str. Știrbei Vodă nr. 33).

29
/10
/15

Începând de vineri (30 octombrie 2015) filmul care a câştigat anu acesta premiul Palme d’Or, la Cannes, poate fi văzut în cinematografele din România. Jacques Audiard, regizorul lui Dheepan, este unul dintre cei mai aclamați cineaști ai momentului. Notorietatea internațională a venit odată cu filmul Un profet, câștigător al Marelui Premiu la Cannes 2009.

29
/10
/15

Cum mergi spre Teatrul Naţional “I.L.Caragiale”, Sala Media, în foaier, aripa Intercontinental, în partea stângă, pe doi pereţi faţă în faţă, nişte poze vechi, alb negru, se privesc faţă în faţă. Privirea îţi pică pe peretele din faţă, unde apare figura marelui actor Amza Pellea din filmul “Mihai Viteazu”, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Urmează poze de pe platoul de filmare la “Dacii”, din alte filme din studenţie, din teatru şi din nelipsitul „Nea Mărin”.

29
/10
/15

Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani. Am ales – fără știrea autorului - optzeci și cinci de fragmente din cărțile sale. Am colindat prin miile de pagini cosașiene pentru aceste cuvinte. Bucurați-vă de ele. Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani.

28
/10
/15

Într-o zi de 29 octombrie (1930) se năştea, la Bacău, intr-o familie din mica burghezie evreiască, scriitorul Radu Cosasu (Oscar Rohrlich), unul dintre cei mai apreciati scriitori români contemporani. Tot pe 29 octombrie avea loc premiera operei "Don Giovanni" , de Mozart, la Teatru Național din Praga, zi în care, în Olmsted County, Minnesota, venea pe lume actriţa americană Winona Ryder.