Spectacolul „Familia unui neam” al Teatrului Național HABIMAH din Tel Aviv prezentat la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-familia-unui-neam-al-teatrului-national-habimah-din-tel-aviv-prezentat-la-tnb/

TEATRUL NAȚIONAL HABIMAH din Tel Aviv, Israel prezintă, în cadrul unui protocol de colaborare cu TEATRUL NAȚIONAL ”I. L. CARAGIALE” din Bucureşti, spectacolul FAMILIA UNUI NEAM de NAVA SEMEL, în regia lui AYA KAPLAN, la Sala Pictura, în datele de 22 şi 23* iunie 2022, la ora 19.00.

Un articol de Petre Ivan|7 iunie 2022

Spectacolele vor fi susținute în limba ebraică și titrate în română și engleză.

Biletele pentru data de 22 iunie au fost puse în vânzare la Casa de Bilete a TNB și prin platforma online MyStage.

*Pentru reprezentația din 23 iunie 2023: accesul doar pe bază de invitații.

Suntem în anul 1949, o epocă a raționalizării în perioada de austeritate a Israelului, iar două familii de refugiați caută cu disperare surse de venit. Într-un apartament situat într-un cartier de imigranți, în Shikun Olim, locuiește familia Boim din România, care a supraviețuit războiului din Polonia pretinzând că este creștină. În apartamentul alăturat locuiește o croitoreasă din Salonic împreună cu fiica ei, ambele supraviețuitoare ale lagărului de concentrare de la Auschwitz. Radioul este centrul existenței pentru ambele familii, și anume emisiunea zilnică dedicată căutării rudelor pierdute, difuzată, zilnic, de postul Kol Yisrael, timp de peste douăzeci și cinci de ani.

Autoarea piesei, Nava Semel (1954 – 2017) a crescut ea însăși într-o casă în care ascultarea acestei emisiuni era o necesitate zilnică. „Prin definiție, – spune ea – emisiunea era cel mai mare motor de căutare din epoca anterioară Google”. Piesa ei se inspiră din experiențele propriei familii, fiind povestea imigranților care încearcă din toate puterile să se integreze într-o țară nouă fără a-și pierde identitatea și între care se formează o legătură afectivă, în ciuda dificultăților financiare cu care se confruntă, a cicatricilor din trecut și a suspiciunilor reciproce.

Dr. Joel Raphael, istoric al Universității Bar Ilan, director al Arhivei Eli Wiesel de la Universitatea din Boston, explică astfel semnificația textului scris de Nava Semel : „În multe case din Israel, după știrile de la ora 13:00, părinții, în majoritatea lor supraviețuitori ai Holocaustului, se agățau de radiouri pentru a auzi numele difuzate în emisiune – atât ale celor care își căutau rudele, cât și ale rudelor necunoscute care îi căutau pe ei… Această emisiune zilnică a avut un impact uriaș asupra conștiinței Holocaustului, deoarece în multe case, copiii au aflat astfel despre istoria familiei lor. Difuzarea zilnică în emisiune a unor liste de nume a fost ca un fel de coloană sonoră care le-a însoțit cursul vieții, devenind parte a ADN-ului israelienilor din acele zile. În birouri și fabrici emisiunea se auzea în tranzistori, iar în case mulți se opreau din luat prânzul și se agățau de radio (…).

În anii ‘90 emisiunea a fost reluată și difuzată doar o dată pe săptămână, vinerea după-amiază”.

Turneul spectacolului „Familia unui neam” în România a fost posibil datorită sprijinului generos al: Ambasadei Israelului în România prin ambasadorul David Saranga, Complexul Educațional Lauder-Reut, Departamentul Cultural al Municipiului Tel Aviv-Yafo, SANO, Fundația Diti și Alex Landesberg, Asociația Prietenii lui Habima, Domeniul Nava Semel.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.