Spectacolul începe cu o lectură, ediţia a II-a, la Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-incepe-cu-o-lectura-editia-a-ii-a-la-nottara/

Teatrul Nottara organizează, între 23 şi 25 aprilie, la Sala George Constantin, a doua ediţie a proiectului Spectacolul începe cu o lectură, iniţiat în decembrie 2013 şi desfăşurat în parteneriat cu Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, „I.L. Caragiale” (UNATC).

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2014

Cea de-a doua ediţie a este dedicată dramaturgiei contemporane mexicane, fiind pentru prima oară când se traduc in limba română piese de teatru aparţinând acestei culturi. Spectacolele lectură sunt conduse de tineri regizori masteranzi, iar distribuţiile reunesc atât actori ai teatrului gazdă, cât şi studenţi.

Prin acest proiect, Teatrul Nottara îşi propune să trezească interesul publicului şi specialiştilor pentru dramaturgia contemporană din alte ţări, mai puţin cunoscută în România.

Ca o continuare practică a spectacolelor lectură din prima ediţie (dedicată dramaturgiei contemporane din Cehia), a fost decisă punerea în scenă a textului Poker face de Petr Kolečko, în regia Adelei Bițică (studentă la Master RegieTeatru).

În această montare joacă actori experimentaţi, Victoria Cociaș și Ion Haiduc, alături de studenţii Cristiana Ioniță și Costin Dogioiu. Spectacolul va avea premiera în luna iunie.

Evenimentul Spectacolul începe cu o lectură prilejuieşte, de asemenea, miercuri, 23 aprilie, ora 19:00, la Sala George Constantin a Teatrului Nottara o întâlnire cu dramaturgul şi regizorul Mariana Hartasánchez, autoarea piesei Un banjo şi doi morţi. Spectacolul – lectură (în regia Adelei Biţică – masterandă anul II, Regie Teatru), va fi urmat de discuţii cu publicul şi presa.

Spectacolul

 În cele trei zile ale evenimentului, spectatorii au acces liber la următoarele spectacole-lectură:

 23 aprilie 2014, ora 19:00

– Un banjo şi doi morţi de Mariana Hartasánchez, traducerea: Jenniffer Corrales Oconitrillo, regia: Adela Biţică   (masterandă anul II, Regie Teatru), cu: Ada Navrot, Crenguța Hariton, Mihai Nițu, Bianca Popescu, Sorin Cociș, Ion Haiduc. Reprezentaţia va fi urmată de discuţii cu publicul şi presa, în prezenţa autoarei.

 24 aprilie 2014, ora 19:30

– Alaska de Gibrán Portela, traducerea: Jenniffer Corrales Oconitrillo, regia: Dragoş Muşoiu (masterand anul II, Regie Teatru), cu: Dan Bordeianu, Vlad Pavel, Ioana Calotă.

 25 aprilie 2014, ora 19:30

– Autopsia unui fulg de nea de Luis Santillán, traducerea: Jenniffer Corrales Oconitrillo, regia: Irina Teodora Slate (studentă anul III, Regie), cu: Crenguţa Hariton, Andreea Alexandrescu, Ada Galeş.

Foto cu Spectacolul începe cu o lectură – Teatrul Nottara

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.