Spectacolul „Mama” – in memoriam Leopoldina Bălănuţă
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-mama-in-memoriam-leopoldina-balanuta/

Au trecut două decenii de la moartea actriţei Leopoldina Bălănuţă. Casa de Producţie TVR vă propune spectacolul ”Mama” de Karol Capek, în montarea lui Petre Sava Băleanu, urmat de un portret IN MEMORIAM realizat de Daniela Ciolan.

Un articol de Petre Ivan|11 octombrie 2018

La două decenii de la moartea Leopoldinei Bălănuță, portretul rememorează prin mărturii și imagini de arhivă, momente semnificative din spectacolele de teatru și filmele în care a jucat marea actriță. Au mărturisit: Maria Ploae, Dan Condurache, Liliana Pană, Vitalie Bantaș.

Leopoldina Bălănuţă s-a născut în 10 decembrie 1934 în comuna Păuleşti, judeţul Vrancea. A absolvit în 1957 Institutul de de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) din București, la clasa Mariettei Sadova și a lui Marcel Anghelescu.

A debutat la București, în regia lui Ion Cojar, jucând-o pe Velea din “Prima întâlnire”, de Tatiana Sîtina. Ultimul ei rol a fost cel din „O batistă în Dunăre”, de D.R. Popescu, la Teatrul Național, montat de același regizor.

„Am fost trasă de urechi să merg dreaptă şi nici în ziua de azi nu merg dreaptă. Mi s-a spus că nu ştiu să mă îmbrac, că sunt şleampătă, că n-am nicun lucru de valoare în casă. Dar eu nu m-am supărat. La mine astea intră într-o zonă neutră. Nu contează. Ceea ce contează pentru mine, lucrul pe care trebuie să-l spun ca să mă fac bine înţeleasă, este puterea de a aştepta. De la lucrurile mici la lucrurile mari. De la autobuzul 31 la un rol minunat. Pentru mine aşteptarea e sinonimă cu speranţa. Chiar şi ceea ce fac, meseria mea, ce este altceva decât un fel de a oferi oamenilor puterea să spere? Dar să nu mă înţelegeţi greşit. Nu e vorba de o aşteptare pasivă, ci o pregătire pentru ceea ce urmează să se întâmple. Chiar şi acel ultim lucru care i se poate întâmpla omului are nevoie de pregătire. Pentru mine aşteptarea este un sentiment puternic şi pozitiv. Aşteptarea este pregătire.” – Leopoldina Bălănuţă în volumul “Actorul în căutarea personajului”

A fost căsătorită cu actorul Mitică Popescu mai bine de două decenii. Moare la Bucureşti în dimineaţa zilei de 15 octombrie.

Mama – INFO

de Karol Capek

In distributie: Leopoldina Bălănuţă, Fory Eterle, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Traian Stănescu, Emil Hossu, Cornel Fugaşin, Ştefan Sileanu.

Regia artistică: Petre Sava Băleanu

Program difuzare:

TVR Internațional vineri, 12 octombrie, ora 23.00

TVR Moldova sâmbătă, 13 octombrie, ora 12.10

TVR 3 duminică 14 octombrie, ora 20.00

Foto: in memoriam Leopoldina Bălănuţă – facebook, tvr

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

03
/11
/23

În luna noiembrie, compania independentă de teatru Vanner Collective își aduce pe scenă spectacolele atât în spațiile consacrate, cât și în cadrul proiectului „Deschis - microstagiune de spectacole invitate”, de la Teatrul Masca din București, și în programul Festivalului Caleido, care se va desfășura în 2023 la Timișoara.

02
/11
/23

La începutul lunii noiembrie, MNAC deschide noul sezon expozițional, Art Safari Stars Edition continuă să atragă iubitorii artelor vizuale pe Lipscani cu două noi expoziții, iar la MNAR sezonul de toamnă s-a lansat cu un important eveniment dedicat sculpturii.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.

31
/10
/23

Montări jucate des cu casa închisă, cunoscuți dramaturgi români contemporani și internaționali, proiecte câștigătoare ale programului StarT. Alchimia suferinței, larghețea sufletului uman, frumusețile și grozăviile lumii noastre, povești cu ecouri largi pentru tineri și adulți – din 3 noiembrie.