Spectacolul SINUCIGAŞUL, de Nikolai Erdman, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-sinucigasul-de-nikolai-erdman-la-tvr/

Se împlinesc 90 de ani de când dramaturgul rus Nikolai Erdman a scris „Sinucigaşul”. Un text despre impostură şi încercarea celor care trăiesc călcând peste cadravre de a deturna drama unui om simplu. Casa de Producţie TVR vă propune să urmăriţi spectacolul montat de Teatrului Nottara, în 1995, după cum urmează: pe TVR Internaţional, vineri, 20 iulie, de la ora 23.00 şi sâmbătă, 21 iulie, de la ora 16.00, dar şi pe TVR 3: duminică, 22 iulie, de la ora 20.00.

Un articol de Petre Ivan|20 iulie 2018

Nikolai Erdman (16 noiembrie 1900 – 10 august 1970) a avut un impact remarcabil asupra teatrului rusesc, în ciuda faptului că a scris doar două piese, dintre care una a fost interzisă înainte de a fi montată.

Criticii și contemporanii sunt de acord că Nikolai Erdman este unul dintre cei mai mari dramaturgi ruși de la Cehov, iar cele două piese ale sale sunt considerate clasice ale comediei din secolul al XX-lea.

Erdman a terminat de scris Sinucigașul în 1928. Iosif Stalin preluase puterea, viața socială și economică din Rusia se îndreptau spre totalitarism. În acest context, piesa lui Erdman, o dramă comică despre un bărbat a cărui intenție de suicid este deturnată de cei din jurul lui, fiecare cu un interes imediat de a culege laurii, nu pica tocmai bine.

Piesa Sinucigașul a fost interzisă pentru prima dată la 25 septembrie 1930, după lecturile inițiale de la începutul lunii aprilie. Însuși Konstantin Sergheevici Stanislavski i-a scris lui Stalin în încercarea de a schimba decizia. În cele din urmă, Stalin a fost de acord, dar a menționat că unii dintre „tovarășii săi cei mai apropiați consideră că este un text gol și chiar dăunător”.

Un an mai târziu, la 10 octombrie 1933, Erdman a fost arestat împreună cu Vladimir Mass, partenerul său frecvent de scriere. Explicația oficială a fost că au scris o serie de fabule antisovietice, dar este clar că adevăratul vinovat a fost Sinucigașul. Erdman a fost condamnat la trei ani de exil în Siberia.

SINUCIGASUL, de Nikolai Erdman – info

Traducerea: C C Buricea și Zeno Fodor

Spectacol cu public inregistrat la Teatrul Nottara

În distribuție: Horatiu Mălăele, Teodora Mareș, Lili Nica Dumitrescu, Ruxandra Sireteanu, Valentin Teodosiu, Camelia Zorlescu, Ion Siminie, Stelian Nistor, Doina Simionescu, Ion Popa, Ion Porsila, Daniel Constantinescu, Daniel Corbu, Petrică Iacob, Constantin Lăpușan, Sandu Moldovan, Anda Ilie, Stan Rotaru, Tudor Cristian.

 

Decorul și regia artistică: Cornel Mihalache

Program de difuzare:

TVR Internațional, vineri, 20 iulie, ora 23.00 și sâmbătă, 21 iulie, ora 16.00

TVR 3: duminică, 22 iulie, ora 20.00

Foto: SINUCIGAŞUL – tvr.ro

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.

24
/09
/23

Insula Hydra. Soarele. Marea. Cel mai bun loc de unde poți privi luna. Iubire. Nebunie. Căutare. Depresie. Tristețe. Iubire. Sexualitate. Droguri. Sinucidere. Moarte. Artă. Iubire…