Spectacolul Teatrului „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc, în FNT 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-teatrului-tomcsa-sandor-din-odorheiu-secuiesc-in-fnt-2019/

După spectacolul Migraaaanţi sau Prea suntem mulţi în aceeaşi barcă de Matei Vişniec, regizat de Zakariás Zalán, din stagiunea 2018-2019 a fost selecţionată o nouă producţie a Teatrului „Tomcsa Sándor” în programul Festivalului Naţional de Teatru (FNT). La cea de-a 29-a ediţie FNT trupa va participa cu spectacolul bazat pe drama scrisă de Thornton Wilder: Oraşul nostru, regizat de Vladimir Anton. Spectacolul se va juca în data de 24. octombrie 2019., la Teatrul Bulandra, în sala Liviu Ciulei, de la ora 18:00.

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2019

Spectacolul se bazează pe drama în trei acte a lui Thornton Wilder, pentru care autorul a primit premiul Pulitzer în 1938. Versiunea scenică prezentată pe 7. martie 2019. pe scena Teatrului „Tomcsa Sándor” a fost regizată de Vladimir Anton, cu colaborarea dramaturgică a lui Dálnoky Réka. După cum a precizat regizorul, procesul de creație avea ca obiectiv principal ca cu echipa de actori și tehnicieni să reușească să surprindă și să dezvolte, împreună, fluxul subteran al vieții, cu amestecul ei imprevizibil de situații comice, dramatice, lirice, patetice, absurde.  Un spectacol cu caracter pregnant cinematografic, în care situațiile scenice și relațiile dintre personaje se nasc din detalii realiste foarte simple, care funcționează pe principiile montajului paralel. Semnificația și bogăția poetică a detaliilor rezultă din orchestrația efectelor de ansamblu, atât la nivelul interpretării actoricești, cât și a atmosferei generale create prin lumini, sunete, muzică (live și înregistrată) și proiecții.

Marina Constantinescu, directoarea festivalului, a selecționat din spectacolele produse pe parcursul stagiunii 2018-2019 de trupele din România. După cum a prezicat directoarea, spectacolul regizat de Vladimir Anton este unul bine alcătuit și bine structurat, în care spectatorii vor avea posibilitatea de a vedea actori foarte puțin cunoscuți în București, actori minunați, care sunt voci puternice în lumea teatrului.

Cea de-a 29-a ediție a Festivalului Național de Teatru se va desfășura în perioada 18-27. octombrie 2019., în București. Motto-ul acestei ediții este: TEATRUL, CLIPA MAGICĂ A ISTORIEI

Biletele se pot cumpăra de pe www.mystage.ro: https://www.mystage.ro/spectacole/orasul-nostru-1936 

Mai multe informații despre spectacol puteți găsi pe următorul link: https://szinhaz.ro/ro/eloadas/orasul-nostru/

Selecția oficială completă se poate accesa pe pagina FNT: https://fnt.ro/2019/selectia-oficiala-a-spectacolelor-din-festivalul-national-de-teatru-2019/

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.