Spielberg al Chinei închide “Cinepolitica 2014”. Schlöndorff îl deschide
https://www.ziarulmetropolis.ro/spielberg-al-chinei-inchide-cinepolitica-2014-schlondorff-il-deschide/

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica de marţi, 8 aprilie, ora 20.00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, Diplomatie, în regia lui Volker Schlöndorff. În închidere, pe 13 aprilie, va fi proiectată superproducţia regizată de Feng Xiaogang – supranumit „Spielberg al Chinei”, Back to 1942, cu Adrien Brody şi Tim Robbins.

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2014

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica de marți, 8 aprilie, ora 20.00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, Diplomatie, în regia lui Volker Schlöndorff. În închidere, pe 13 aprilie, va fi proiectată superproducția regizată de Feng Xiaogang – supranumit „Spielberg al Chinei”, Back to 1942, cu Adrien Brody și Tim Robbins.

Proiectat la Berlin 2014 în premieră mondială, Diplomație pune față în față doi actori de excepție, în rolurile a două figuri politice care au schimbat cursul istoriei, în timpul celui de-al doilea război mondial.

În noaptea dinspre 24 spre 25 august 1944, generalul nazist Dietrich von Choltitz (Niels Arestrup) se pregătește să dinamiteze Parisul, la ordinul lui Hitler, înainte ca armata să părăsească orașul.

Consulul suedez Raoul Nordling (André Dussollier), apărut de nicăieri în hotelul de lux cu uși ascunse, încearcă să-l convingă de absurditatea gestului.

Spielberg

Alături de Werner Herzog și Wim Wenders, Volker Schlöndorff este unul dintre cei mai apreciați regizori germani.Cu adaptarea romanului lui Günter Grass, The Tin Drum/ Toba de tinichea (1979), a câștigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes și Oscarul pentru film străin.

Spectaculos va fi și filmul care va închide cea de-a treia ediție, pe 13 aprilie, de la 20.00, la Cinema Studio, Înapoi în 1942 / Yi jiu si er / Back to 1942.

Propunerea Chinei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin anul acesta, regizată de cineastul supranumit „Spielberg al Chinei”, Feng Xiaogang, autorul unor blockbustere ca Aftershock, îi are pe Adrien Brody și Tim Robbins în distribuție, alături de Guoli Zhang, Hanyu Zhang și Wei Fan.

Superproducția istorică reia un episod întunecat din trecutul Chinei, din timpul războiului cu Japonia, când provincia Henan a fost afectată de o foamete cumplită, soldată cu milioane de victime.

Uriașa producție, realizată cu resurse umane și tehnice impresionante, a fost lider de box office în weekend-ul lansării în China, cu încasări de peste 20 de milioane de dolari. Back to 1942 a fost filmul-surpriză al Festivalului Internațional de Film de la Roma.

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica va avea loc între 8 și 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu și Union.

Foto cu Spielberg al Chinei, Cinepolitica, Diplomatie şi Back to 1942 – Festivalul Cinepolitica

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.

10
/06
/20

Gala Premiilor Gopo, evenimentul care celebrează și recompensează anual cele mai importante realizări cinematografice din România, va avea loc pe 29 iunie, într-o nouă formulă, adaptată condițiilor actuale, la Verde Stop Arena.