Spune-mi cât citeşti ca să-ţi spun cât trăieşti!
https://www.ziarulmetropolis.ro/spune-mi-cat-citesti-ca-sa-si-spun-cat-traiesti/

Veste bună pentru pasionaţii de lectură! Un studiu numit „Un capitol pe zi: Asocierea cititului de cărţi cu longevitatea”, realizat pe un eşantion de peste 3.500 de persoane, dezvăluie că oamenii care citesc cărţi, cel puţin 30 de minute în fiecare zi, trăiesc mai mult decât cei care nu citesc deloc. Cărţile „promovează empatie, percepţie socială, inteligenţă emoţională – procese cognitive ce duc la o supravieţuire mai bună”, se arată în studiul publicat de revista „Ştiinţe Sociale & Medicină”.

Un articol de Petre Ivan|10 august 2016

 

Conform acestui studiu, care a analizat modelele de citire a 3.635 de persoane, cu vârsta de cel puţin 50 de ani, cititorii de cărţi trăiesc cu aproape doi ani mai mult decât persoanele care nu citesc.

Respondenţii au fost împărţiţi în 3 categorii: cei care citesc 3,5 ore sau mai mult pe săptămână, cei care citesc până în 3,5 ore pe săptămână şi cei care nu citesc deloc, fiind luaţi în considerare factori precum sex, rasă şi educaţie.

Cercetătorii au descoperit, de-a lungul celor 12 ani (durata studiului), că cei care citeau cel mai mult aveau şanse de deces cu 23% mai scăzute, iar cei care citeau moderat cu 17% mai scăzute.

În studiu, specialiştii au menţionat că există două procese cognitive implicate în citire, care creează un „avantaj în supravieţuire”. În primul rând, cititul promovează „procesul încet, captivant de citire profundă”, o angajare cognitivă care „apare în timp ce cititorul face conexiuni cu lucrurile materiale, găseşte aplicabilitatea în lumea reală, şi pune întrebări despre conţinutul prezentat”.

„Implicarea cognitivă ar putea explica de ce vocabularul, raţionaamentul, concentrarea şi abilităţile de gândire critică sunt îmbunătăţite de expunerea la cărţi”, au mai subliniat cercetătorii.

În al doilea rând, cărţile „promovează empatie, percepţie socială, inteligenţă emoţională – procese cognitive ce duc la o supravieţuire mai bună”.

Foto: Pasionaţi de lectură – facebook

07
/05
/13

CRONICĂ DE CARTE Apărut la Editura All, în colecţia Strada Ficţiunii, romanul „Factorul groazei“, de Robert Harris, are la bază o întâmplare reală – prăbuşirea Bursei din New York în 6 mai 2010, în contextul crizei datoriilor suverane din Grecia

26
/04
/13

Miercuri, 24 aprilie, a avut loc o nouă seară japoneză la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Evenimentul a fost dedicat scriitorului Yasushi Inoue şi lansării nuvelei „Puşca de vânătoare“ în colecţia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu la Editura Humanitas Fiction.

26
/04
/13

Gala Bun de Tipar şi-a desemnat câştigătorii în cadrul celei de-a doua ediţii, joi, 25 aprilie, în Aula Bibliotecii Naţionale din Bucureşti. Filip Florian, Ion Ianoşi şi Lucian Boia s-au numărat printre cei premiaţi

24
/04
/13

CRONICĂ DE CARTE „Puşca de vânătoare“, de Yasushi Inoue, este o nuvelă diafană, de o sensibilitate translucidă, prin care discernem cele mai diverse nuanţe ale iubirii. Stilul suav, îngreunat cu o tristeţe aproape ireală, aminteşte de profunzimea psihologică a nuvelelor lui Stefan Zweig.