Statuia reginei Maria, inaugurată la Oradea, de Ziua Orasului, de catre reprezentanţii Casei Regale
https://www.ziarulmetropolis.ro/statuia-reginei-maria-inaugurata-la-oradea-de-ziua-orasului-de-catre-reprezentantii-casei-regale/

Principele Radu şi principele Nicolae au inaugurat, vineri, statuia reginei Maria, ridicată de municipalitatea orădeană în faţa Teatrului de stat, în Piaţa Ferdinand, locul în care monumentul fusese amplasat în perioada interbelică. Statuia o înfăţişează pe regina Maria în picioare, ţinând în mână un document şi sigiliul regal. Monumentul înalt de 2,6 metri este realizat […]

Un articol de |12 octombrie 2012

Principele Radu şi principele Nicolae au inaugurat, vineri, statuia reginei Maria, ridicată de municipalitatea orădeană în faţa Teatrului de stat, în Piaţa Ferdinand, locul în care monumentul fusese amplasat în perioada interbelică.

Statuia o înfăţişează pe regina Maria în picioare, ţinând în mână un document şi sigiliul regal. Monumentul înalt de 2,6 metri este realizat în bronz, a costat 187.000 lei şi este amplasat pe un soclu cu o înălţime de 2,5 metri, placat cu piatră de Baschioi şi decorat cu două brâuri sculptate. Postamentul are două plăci, tot din bronz, explicative, cu înscrisul „Maria Regina României, 1875-1938”, respectiv cu stema Oradiei alăturată textului „În amintirea vizitei în Oradea a MS Regele României Ferdinand şi a Reginei Maria, la 23 mai 1919”.

După momentul dezvelirii statuii în acordurile imnului regal, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a citit pasaje emoţionante din testamentul reginei Maria, ‘Ţării Mele şi Poporului Meu’ şi a mulţumit sculptorului Dumitru Paina, pentru lucrarea ce înseamnă ‘exemplu pentru multe generaţii, a ceea ce înseamnă onoare, onestitate şi interes naţional’.

În cadrul unei expoziţii deschise în foaierul Teatrului orădean timp de două zile, va fi expusă coroana cu care a fost încoronată regina Maria la Alba Iulia.

Dr. Ernest Oberlander Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie al României, cel prin grija căruia a fost adusă la Oradea coroana amintită, a evocat, în cuvântul său, viaţa de excepţie a reginei, considerând-o una dintre acele personalităţi care au făcut atât de multe în cursul vieţii pentru ţara lor, „de la a descoperi frumuseţea tradiţiilor noastre culturale, până la a apăra cu ferocitatea unei leoaice interesul naţional în momente de mare răscruce.”
‘Astăzi se face şi un mare act de dreptate. După mai bine de 62 de ani, statuia reginei Maria revine aproape în locul în care a fost ridicată în urmă cu 62 de ani. Este un omagiu pe care orădenii, dar nu numai ei, îl aduc acestei doamne minunate care şi-a depăşit cu mult epoca, având în vedere cât a fost de înzestrată, de modernă, de deschisă spre a câştiga şi pune la locul de cinste femeile în societate,’ a spus directorul Muzeului naţional de istorie.

Festivitatea s-a desfăşurat în prezenţa arhiducesei Maria-Magdalena a Austriei, nepoata Reginei Maria şi fiica principesei Ileana, autorităţi judeţene, parlamentari, reprezentanţi ai forţelor armate, orădeni, care au depus apoi flori şi buchete.

După inaugurarea statuii, reprezentanţii Casei Regale au depus flori la Casa memorială Aurel Lazăr, din Oradea şi la statuia acestuia. În casa lui Aurel Lazăr a fost redactată Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania, actul premergător Unirii de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Înaltele feţe regale şi oficialităţile locale au primit onorul ofiţerilor din Brigada de Gardă, echipaţi în celebrele uniforme de dorobanţi.

Programul oaspeţilor din Familia Regală mai cuprinde lansarea cărţii „Maşinile Regelui”, scrisă de principele Radu şi un concert simfonic de gală.

Manifestările Zilei oraşului vor continua, în cursul serii, cu tradiţionala retragere cu torţe a militarilor de la Garnizona Oradea, concerte în aer liber, cu trupele Vama, Direcţia 5, la finalul cărora va avea loc focul de artificii dedicat Zilei Oraşului.

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

17
/11
/23

Teatrul Excelsior anunță premiera spectacolului-manifest (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, traducerea Mircea Sorin Rusu, în regia lui Radu Nica, unul dintre numele de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.