„Steaua fără nume” în deschiderea stagiunii la Teatrul Național din Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/steaua-fara-nume-in-deschiderea-stagiunii-la-teatrul-national-din-timisoara/

Noua stagiune deschide sălile de spectacole ale Teatrului Naţional din Timişoara şi le transformă într-un spaţiu de regăsire individuală, de întâlnire şi de comunicare, în universul evoluţiei şi al sănătăţii sociale şi spirituale.

Un articol de Liliana Matei|9 septembrie 2018

Teatrul Național începe stagiunea 2018 – 2019 marți, 11 septembrie, de la ora 19, cu cel mai jucat titlu al ultimilor ani –  M-am hotărât să devin prost după Martin Page, spectacol care a depășit reprezentația cu numărul 100. „M-am hotărât să devin prost”, în lectura Antonellei Cornici,  descrie, într-o suită de povești grave, cu haz, eforturile pe care trebuie să le facă un tânăr mult prea deștept pentru a „învăța” empatia, iar distribuția, alcătuită din Călin Stanciu jr, Victor Manovici, Victoria Rusu, Mălina Manovici și Alina Chelba, reunește câțiva dintre cei mai iubiți actori ai Timișoarei. Următoarele reprezentații sunt programate miercuri, 12 septembrie și joi, 13 septembrie, la Studio „Uțu Strugari”, care își așteaptă publicul în noua sa configurație.

„Pe mâine” de Mihaela Iancu, un spectacol intrat de curând în repertoriul Teatrului Național, reprezintă un fascinant tur de forță al actriței Iuliana Crăescu, într-un one-woman show care poartă  spectatorii într-un labirint al celor mai profunde, al celor mai intime emoții. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari”.

Duminică, 16 septembrie, la Sala Mare, cu începere de la ora 19, publicul este invitat să îl urmărească pe celebrul – și atât de actualul – Gogu, în comedia „Proștii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, regia Ion-Ardeal Ieremia.  Spectatorii vor avea ocazia să afle care mai este locul, rolul, puterea sentimentelor într-o lume ce pare condusă de orice altceva, și, dincolo de homericul hohot de râs al inconfundabilei comedii a lui Teodor Mazilu vor putea să constate cât de „Gogu”, de „Ortansa”, de „Emilian” sau de „Clementina” sunt cei care  ocupă titlurile știrilor de azi. Actorii care fac posibilă această întâlnire sunt Ion Rizea, Claudia Ieremia, Cristina König, Raul Bastean, Ana Maria Cojocaru, Romeo Ioan, Mădălina Toderaș, Nicolae Pârvulescu, Flavius Retea și Ștefan Roman.

Cel mai bun spectacol al anului, așa cum l-a declarat UNITER prin premiul decernat, „Rambuku” de Jon Fosse, va reveni pe scena Sălii 2 cu prima reprezentație din această stagiune marți, 18 septembrie, de la ora 19. „Rambuku” este un spectacol despre felurile în care dragostea  supraviețuiește istoriei, materiei, vieții înseși, la intersecția dintre cuvânt și tăcere, dintre mișcare și nemișcare, dintre spațiu și timp. Spectacolul, semnat de regizorul Mihai Măniuțiu, îi aduce în fața publicului pe actorii Claudia Ieremia, Ion Rizea și Andrea Gavriliu (care semnează și coregrafia), acestora alăturându-li-se actorii Ada Dumitru, Adrian Loghin, Alexandru Ioan Pântea, Ana Negrescu, Andreea Giurgiu, Bianca Pintea, Ciprian Valea, Eugen Curelici, Eva Maria Danciu, Ioana Repciuc, Ionuț Iova, Mario Valdelvira Garcia, Raul Lăzărescu, Roxana Fânață, Sebastian Vâlcea, Ștefania Misăilă și Vlad Cireșan.

O altă atracție a acestui septembrie teatral al Naționalului o reprezintă premiera spectacolului „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, programată joi, 20 septembrie, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari”. Fermecătoarea poveste despre speranță și despre dragostea care-ar fi putut să fie este spusă de foarte proaspeții actori Alexandra Măcean, Patricia Gavril, Andrei Chifu, Andrei Zgăbaia, Claudiu Surmei, Alexandru Pîntea, Dumitrița Afanasii, Denisa Jivan, Antonia Deak și Claudiu Patcău, absolvenți ai secției de teatru a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara. Acest spectacol continuă un demers început cu mai mulți ani în urmă, prin care Teatrul Național sprijină și promovează actorii debutanți, în repertoriul Naționalului aflându-se și în prezent spectacole realizate de-a lungul timpului cu tineri absolvenți (Un Romeo și o Julieta – un scandal urban, Dawn wayetc.).

Nu în ultimul rând, actrița Roberta Popa Ionescu dă întâlnire publicului la Studio „Uțu Strugari”, vineri, 28 septembrie, în one-woman show-ul Mata Hari, pe un text de Crista Bilciu, un spectacol-document care are incontestabila calitate de a încapsula biografia și emoțiile unuia dintre cele mai fascinante personaje ale istoriei secolului trecut.

Finalul lunii septembrie marchează participarea Teatrului Național din Timișoara la prestigiosul festival internațional de teatru MESS, Sarajevo. Festivalul Internațional de Teatru MESS are o tradiție de peste 5 decenii și găzduiește în fiecare an cele mai marcante spectacole și personalități. În acest context, directorul artistic al festivalului, regizorul italian Giorgio Ursini, a selecționat spectacolul „Rambuku”, programat în festival duminică, 30 septembrie.

13
/05
/15

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes începe astăzi, cele mai mari staruri din lume fiind aşteptate pe Croazetă, până pe 24 mai. Ediţia din acest an are şi o regulă strictă: pozele selfie sunt interzise pe covorul roşu.

13
/05
/15

Pe 23 mai 2015, la Bookfest, Editura Herg Benet va lansa volumul “Pălăria albastră şi alte povestiri”, semnat de Andrei Crăciun, poet, prozator şi, mai ales, colaborator al nostru, al ziarului Metropolis, unde semnează de un an şi jumătate cronici de teatru şi de cărţi şi de filme şi interviuri cu personalităţi din cultura noastră românească, aşa cum e ea.

13
/05
/15

Un spectacol de dans contemporan care a epuizat toate ipostazele umanității în fața unei divinități capricioase. Akram Khan Company a prezentat, în premieră pentru publicul din România, Kaash, vineri și sâmbătă seară, pe scena Teatrului Național București, în cadrul celei de a XVI-a ediții a Întâlnirilor JTI.

12
/05
/15

„Fazanul” a avut premiera pe 8 mai la Teatrul Nottara. Comedia bulevardieră, în regia tânărului Alexandru Mâzgăreanu, aduce pe scenă savoarea îndrăzneaţă a umorului burlesc. Timp de două ore, ispitele amoroase şi încurcăturile de situaţie se înlănţuie în ritmul alert al unui dans de samba.

12
/05
/15

Noul roman al lui Umberto Eco, Numărul zero, va fi lansat duminică, 24 mai, ora 15.00, la standul Editurii Polirom, din cadrul Salonului Internațional al Cărții Bookfest 2015. „Eco reconstruieşte, urmărind întîmplările prin care trec protagoniştii romanului, evenimentele cele mai putrede şi intrigile cele mai tulburătoare din istoria Italiei postbelice.” (Panorama)

12
/05
/15

 În luna mai, Merci Charity Boutique (MCB) împreună cu Acuarela Bufet organizează Charity Lunch #4 - un prânz pentru tine sau un cadou special oferit unui prieten, cu o personalitate pe care o admiră.

12
/05
/15

Caravana Docuart poposește vineri, 15 mai, la Timișoara. în cadrul StudentFest. Puteți vedea documentare românești în mansarda Facultății de Arte și Design, din strada Oituz nr 4, vineri de la ora 23 și sâmbătă (de Noaptea Muzeelor), de la aceeași oră. Intrarea e liberă.

12
/05
/15

Regizorul Alexa Visarion montează pentru prima dată un spectacol pe scena Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu: „Noaptea bufonilor“ va fi prezentat în avanpremieră sâmbătă, 16 mai, ora 19:00. În rolurile principale, doi actori de excepție și o întâlnire artistică inedită: Ilie Gheorghe și Marian Râlea.

11
/05
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de teatru și un scenariu scrise de (actorul și dramaturgul) Mimi Brănescu, „Acasă la tata”, debutul în regie al lui Andrei Cohn, se afișează ca o farsă sub care se ascunde o dramă la foc mic despre sentimentul ratării și regretul pierderii tinereții.