Ștefan Iordache, în „Prințul negru“, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/stefan-iordache-in-printul-negru-la-tvr-2/

În amintirea actorului Ştefan Iordache, luni, 15 septembrie, în cadrul proiectului Teatrul Naţional de Televiziune, va fi difuzat spectacolul „Prinţul negru”de Iris Murdoch, în regia artistică a lui Cornel Todea, de la ora 20.10, la TVR 2.

Un articol de Liliana Matei|12 septembrie 2014

Personajul central al acestui spectacol, Bradley Pearson, este interpretat de către regretatul actor Ştefan Iordache, care a încetat din viaţă acum şase ani, la Viena, la vârsta de 67 de ani (n. 3 februarie 1941 – d. 14 septembrie 2008).

Spectacolul realizat după piesa scriitoarei irlandeze a fost înregistrat cu public la Teatrul Nottara şi a avut premiera tv în anul 1997.

Bradley Pearson renunță la postul de inspector financiar pentru a-şi urma visul de „scriitor serios”, singura lui dorinţă fiind de a se retrage undeva în afara Londrei şi de a scrie o carte. „În artă, ca şi în viaţa noastră, a oamenilor, lucrurile mari se pierd, pentru că în momentul crucial, când imaginaţia stă în cumpănă, gata să execute saltul final, lăsăm să ne scape clipa supremă, a inspiraţiei, spunându-ne că merge şi-aşa şi acceptând soluţia cea mai comodă în locul celei mai bune” (spune Ştefan Iordache interpretându-l pe Bradley).

stefan iordache

Planurile lui Bradley sunt încurcate de implicarea continuă şi din ce în ce mai deranjantă a celor din viaţa lui, printre care Priscilla – sora lui „depresivă”, Christian – fosta soţie, Arnold Baffin – bun prieten şi scriitor, Rachel – soţia prietenului, şi Julian – fiica celor doi Baffin, de care se îndrăgosteşte Bradley.

Alături de Ştefan Iordache apar în acest spectacol şi Dana Dogaru, Constantin Cotimanis, Cristina Stoica, Victoria Cociaş, Camelia Zorlescu, Ion Haiduc, Alexandru Jitea, Justian Radu, Sandu Moldovan, Costel Lăpuşan, Nicolae Vlădoiu, Cristian Tudor, Marian Burst, Adrian Alexandriu.

Puteţi descoperi o schiţă de portret a regretatului actor Ştefan Iordache în ediţia dedicată acestuia în cadrul seriei de emisiuni „Discover Romania” difuzată de TVR International, pe platforma video a Televiziunii Române – TVRplus.ro, în arhiva emisiunii.

INFO

PRINŢUL NEGRU de Iris Murdoch

Regia artistică: Cornel Todea
În distribuție: Ștefan Iordache, Dana Dogaru, Constantin Cotimanis, Cristina Stoica, Victoria Cociaş, Camelia Zorlescu, Ion Haiduc, Alexandru Jitea, Justian Radu, Sandu Moldovan, Costel Lăpuşan, Nicolae Vlădoiu, Cristian Tudor, Marian Burst, Adrian Alexandriu.
Traducerea: Antoaneta Ralian
Spectacol înregistrat cu public de la Teatrul Nottara
Decoruri: Nicolae Ularu
Costume: Mihaela Ularu
Muzica şi ilustraţia muzicală: Dinu Giurgiu
Redactor: George Mladen

01
/11
/17

Cineama.ro vă invită vineri, 3 noiembrie 2017, orele 18:00, la sala Atrium a Institutului Francez, la o întâlnire cu regizorul Péter Forgács, care va introduce publicul român în practica sa artistică ce constă în folosirea filmărilor cineamatorilor ca material brut în instalații media și filme documentare de reorchestrare postmodernă a istoriei.

30
/10
/17

„Eu am sentimentul că mă mut. Într-un alt spațiu. Nu pot încă să-l definesc. E o nouă locuință. Toate amintirile strigă după mine să nu le uit.” Sunt cuvintele care încheie, ca un strigăt, volumul „Bricabrac” de Lucian Pintilie, pe coperta 4, ca o promisiune pentru universul nebun și genial cuprins în cele peste 700 de pagini.

30
/10
/17

Telefonul public care generează poeme după ce ai introdus cardul bancar, piramida care levitează cu puterea minții privitorului, incursiuni audio intr-un viitor foarte, foarte îndepărtat și design speculativ care evidențiază discriminarea sau abuzul de putere - acestea sunt câteva dintre proiectele pe care Liminal, primul festival de artă, știință și tehnologie din România le aduce în fața publicului săptămâna aceasta.

30
/10
/17

Iubitorii teatrului tv pot vedea, în această seară, la TVR 2, de la ora 21.10, spectacolul „Radikal”, o coproducție Casa de Producţie TVR - Green Hours, filmată în studiourile TVR, în regia lui Silviu Jicman. „Radikal” este o biopsie comică făcută extremismului și expune absurdul, incoerența, infantilismul și lipsa de logică a celor care îl îmbrățişează.

30
/10
/17

Actrița franceză Juliette Binoche a mărturisit, duminică seară, că, atunci când era copil, a admirat-o foarte mult pe Nadia Comăneci și că a sunat inclusiv la ambasada României pentru a afla adresa sportivei, iar după ce i s-a spus că aceasta locuiește "în Carpați", artista a dorit mereu să ajungă în locul respectiv.

30
/10
/17

Kevin Spacey a recunoscut că este homosexual, după ce Anthony Rapp, actorul din ”Star Trek” şi ”Rent”, l-a acuzat că i-ar fi făcut avansuri sexuale pe vremea când Rapp avea doar 14 ani. Actorul distins cu două premii Oscar spune că această poveste i-a dat curajul să mărturisească alte lucruri despre viaţa lui personală...

29
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Așa l-a caracterizat un exeget pe cel născut în 1896 la Slatina și mort în exil la Madrid în 1961. Viața lui rămâne o pildă de felul cum se formau odinioară intelectualii în spațiul românesc, unde înzestrarea personală era susținută de instituțiile statului, unde afirmarea se făcea pe temeiul valorii personale. În plus, ca mulți alții, A.B. a rămas, după Al Doilea Război Mondial, în străinătate și datorită unui serios bagaj intelectual a reușit să se impună în cultura țării gazdă (păstrându-și însă până la moarte cetățenia română).

29
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Exilul postbelic a schimbat soarta multor oameni. Și principiul istoriei contrafactuale (ce s-ar fi întâmplat dacă…), adică cum ar fi evoluat lucrurile în alt context, se aplică și celor siliți să se refugieze în afara țării. E și cazul Monicăi Lovinescu (1923-2008), fiica marelui erudit, creatorul cenaclului literar ”Sburătorul”, criticul literar Eugen Lovinescu.

28
/10
/17

Dan Puric vorbeşte despre: România, situaţia profesională a actorului de teatru şi de pantomimă român, valoarea în România, teatrul si regimul politic totalitar, identitatea culturală a Europei de Est după 1989, într-un interviu publicat în cartea „Românii secolului XXI“, de Rhea Cristina.

28
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE A fost o vreme când diplomația românească a beneficiat de prezența unor profesioniști desăvârșiți, erudiți de proeminență europeană. Constantin Karadja provenea din familia domnitorului fanariot Ioan Gheorghe Karadja. Tatăl său, Ioan, diplomat de carieră, s-a aflat în serviciul Porții Otomane, în primul rând în țările nordice. Acolo și-a cunoscut și soția, pe suedeza Marie Louise Smith.

27
/10
/17

O serie de imagini nemaivăzute cu John Lennon, datate în 1970, au fost descoperite de un bărbat într-un sertar abandonat al tatălui său, unde au rămas uitate timp de peste 30 de ani, pentru că proprietarul credea că nu au nicio valoare. Imaginile au ajuns la muzeul The Beatles Story din Liverpool, care le va expune începând din noiembrie.

27
/10
/17

Asociația Culturală Control N organizează duminică, 29 octombrie (între orele 18,30 și 22,00), la Palatul Știrbei din București (Calea Victoriei 107), Expoziția Multimedia DISCO BTT - Discotecile Perioadei Comuniste. Cei prezenți vor fi ospătați cu bere Azuga, Pepsi și multă muzică, promit organizatorii!

27
/10
/17

ActiveWatch a prezentat la București, în avanpremieră, filmul SĂ NU MOR ÎN VIS, o călătorie documentară care recuperează istoria romă despre sănătate din perspectiva subiectivă a peste douăzeci de povestitori veritabili.

27
/10
/17

“Capace” intră pe marile ecrane din România începând de astazi, 27 octombrie. Filmul semnat de Sorin Marin îl aduce în fața publicului pe Vlad Ivanov într-o ipostază mai puțin obișnuită, personajul interpretat de celebrul actor ieșind din zona personajelor negative.