Stere Gulea, la „Duminica filmului românesc”
https://www.ziarulmetropolis.ro/stere-gulea-la-duminica-filmului-romanesc/

La împlinirea a 24 de ani de la Revoluţia din 1989, telespectatorii pot urmări în 22 decembrie filmul „Stare de fapt”, în regia lui Stere Gulea. Cel de-al doilea film de duminică al regizorului este Moromeţii, realizat în 1988.

Un articol de Petre Ivan|21 decembrie 2013

La împlinirea a 24 de ani de la Revoluţia din 1989, telespectatorii pot urmări în 22 decembrie filmul „Stare de fapt”, în regia lui Stere Gulea. Cel de-al doilea film de duminică al regizorului este Moromeţii, realizat în 1988.

Duminică, 22 decembrie, la TVR 2, de la ora 13.30, intră în emisie drama Moromeţii –în regia lui Stere Gulea. Având pe: Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu şi Dorel Vişan în rolurile principale, filmul este o ecranizare a romanului omonim de Marin Preda.

Moromeţii este povestea destrămării unei familii ţărăneşti tradiţionale pe fondul unor schimbări sociale majore şi ireversibile care au loc în anii ’30 ai secolului XX.

În ciuda încercărilor disperate ale lui Ilie Moromete, capul familiei, de a-i ţine împreună pe toţi membrii familiei uniţi şi a nu-şi vinde din pământ, valul schimbărilor istorice mătură, în calea sa, toate năzuinţele lui Moromete.

De la ora 22.50 este programat filmul Stare de fapt (realizat în 1996), deţinător a şase premii UCIN şi a unui premiul de interpretare la Festivalul de Film de la Geneva, în 1996, pentru Oana Pellea.

Stare de fapt a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1997, dar nu a intrat în concurs.

Stere Gulea

Stere Gulea, regizorul filmului Moromeții

Pe 21 decembrie 1989, în timpul demonstraţiilor împotriva regimului comunist, Alberta, asistentă medicală, se trezeşte cu un adolescent rănit la uşă.

Cu ajutorul iubitului ei, doctor, tânăra îl duce la spital, unde i se dau îngrijirile necesare.

A doua zi, însă, băiatul apare la morgă, împuşcat în cap. Alberta şi prietenul ei sunt presaţi de Securitate să treacă povestea sub tăcere, dar tânăra asistentă refuză, declanşând un şir cumplit de ameninţări şi violenţe cărora va trebui să le ţină piept

Din această toamnă, TVR 2 dedică duminicile filmului românesc. În fiecare duminică, la ora prânzului şi seara, sunt programate filme din ciclul mari actori, mari regizori, mari producţii cinematografice, notează Mediafax.

Din 6 octombrie şi până la sfârşitul anului 2013 duminicile sunt dedicate regizorilor Sergiu Nicolaescu, Dan Piţa, Alexandru Tatos, Lucian Pintilie, Mircea Veroiu, Mircea Daneliuc, Malvina Urşianu, Stere Gulea, precum şi actorilor Amza Pellea, Ştefan Iordache, Gheorghe Dinică, Victor Rebengiuc şi Octavian Cotescu.

Foto: Moromeții și Stere Gulea – Cinemagia

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.