Strălucire barocă la Palatul Brukenthal din Avrig
https://www.ziarulmetropolis.ro/stralucire-baroca-la-palatul-brukenthal-din-avrig/

La sfârşitul săptămânii, Avrigul a găzduit cea de-a cincea ediţie a Festivalului „Toamna barocă la Avrig”, la Palatul Brukenthal.

Un articol de Elena Simion|9 octombrie 2013

La sfârșitul săptămânii, Avrigul a găzduit cea de-a cincea ediție a Festivalului „Toamna barocă”, la Palatul Brukenthal.

Într-o zi frumoasă de toamnă, oraşul aflat la poalele munților înzăpeziți a fost vizitat de personaje de epocă care au participat la evenimentele desfășurate în grădinile reședintei de vară de pe vremuri a guvernatorului Transilvaniei, Baronul Samuel von Brukenthal.

Palatul Brukenthal din Avrig – giuvaer al barocului transilvănean

Palatul Brukenthal este un giuvaer istoric al barocului transilvănean, fiind singurul ansamblu baroc din Transilvania de Sud care a rezistat vremii şi intemperiilor. Căzut în uitare după închiderea sanatoriului care a funcționat aici din 1908, palatul înconjurat de grădini liniștitoare a fost redeschis în 2011.

Administrația orășenească, Fundația Samuel von Brunkenthal și alți parteneri încearcă de atunci să redea ansamblului farmecul din alte vremuri, așa cum și-ar fi dorit baronul Brukenthal. El și-a construit în Avrig un mic paradis, începând cu anul 1756.

Locul era destinat grădinăritului, relaxării, dar trebuia să fie și grădină botanică. Orangeria din parc a fost refăcută, iar parcul își va recăpăta fântânile frumoase de odinioară. Marea provocare este restaurarea palatului baroc, a cărui structură s-a deteriorat în anii în care a fost nefolosit.

Cultura poposește în grădinile de la Palatul Brukenthal

Ziua de sărbătoare a început în sala de festivităţi a Orangeriei de la Palatul Brukenthal cu dezbaterea publică „Identitate prin cultură”, organizată în cadrul proiectului „CultTour – Patrimoniul cultural ca punct de interes major în dezvoltarea turismului sustenabil”, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Transnaţional de Cooperare în Sud-Estul Europei, proiect al cărui lider este oraşul Avrig.

palatul brukenthal

Reprezentanții administrației și specialiștii au prezentat proiectul gândit pentru a readuce strălucirea barocă palatului de inspirație vieneză, unul din siturile pilot „CultTour”.

O demonstrație de dresaj canin oferită de Centrul chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu a animat grădina de la Palatul Brukenthal. Câinii polițiști au încântat spectatorii de toate vârstele, salvând domnițele atacate sau ostaticii, căutând stupefiante, capturând hoții, dar și prin exercițiile făcute pentru public. Iubitorii patrupedelor s-au putut fotografia la final alături de cei cinci câini şi de instructorii lor.

Promovarea artei a fost unul dintre obiectivele festivalului. În restaurantul palatului a avut loc vernisajul expoziției de acuarele a pictoriței avrigene Lia Tomuș. Lucrările sale se remarcă prin naturalețe și culoare, iar iubitorii de artă le pot vedea și în săptămânile următoare.

Mai apoi, sala de festivităţi a Orangeriei a găzduit vernisajul Salonului Naţional de Artă Plastică „Arts & Wine”, cu lucrări inspirate de licoarea bahică, aparținând mai multor pictori. Oenologul Claudiu Porumb a prezentat publicului mai multe soiuri de vinuri românești și internaționale aduse pentru degustare.

Copiii au fost încântați de spectacolul ecvestru oferit de jocheii Hergheliei Matieș din Zona Turistică „Valea Avrigului”, mai ales că la final au avut ocazia să fie plimbați pe cai. Tot pentru ei, dar și pentru cei mari, grupele de elevi ai cunoscutei școli „Forever Dance” din Sibiu au prezentat mai multe stiluri de dans de societate.

palatul brukenthal

Muzica a răsunat în sala de festivități întreaga seară. Concertul baroc susținut de ansamblul baroc „Flauto Dolce”, a fost urmat de recitalul corului „Camerrata Vocalis” condus de prof. Mihaela Lepindea. Artiștii Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu (care s-au remarcat și în cadrul Festivalului George Enescu”) au ridicat publicul în picioare după concert de pian la patru mâini.

Sosirea nopții a fost celebrată printr-un spectacol de foc (și cu foc) ținut de sibienii de la „Crispus”, iar Nony Borsan, pianist și solist vocal, a deschis balul baroc. Sala s-a umplut de baroni și baronese, conți și contese, marchizi și machize, de prin toate colțurile tării, dar și din străinătate. Au intrat cu bucurie, purtând ținute pline de eleganță și de strălucire, iar dansul a fost pornit de membrii Ansamblului Folcloric „Purtata Avrigului”.

Festivalul „Toamnă barocă la Avrig“ a fost organizat de Consiliul Local şi Primăria oraşului Avrig, Biblioteca Orăşenească Avrig, Centrul de Informare Turistică Avrig, Consiliul Judeţean Sibiu, în parteneriat cu Fundaţia Samuel von Brukenthal şi Asociaţia „Prietenii Avrigului“.

Din program:

11:00 – Expoziție cu vânzare “Handmade Art” la standurile amenajate în gradină
13:30 – Dresaj canin Centrul chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu
14:30 – Vernisaj de pictură – Lia Tomuș
15:00 – Vernisajul „Arts & Wine”
– Degustare de vinuri opere românești și internaționale prezentate de către oenologul Claudiu Porumb
16:00 – Herghelia Matieș – spectacol ecvestru
17:00 – Forever Dance – dans de societate
18:00 – Flauto Dolce – concert baroc
19:00 – Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu -concert de pian la patru mâini
20:00 – Crispus – spectacol cu foc
20:35 – Camerrata Vocalis – concert cor
21:00 – Bal la Palat – ținută barocă obligatorie
– în deschiderea balului – concert Nony Borsan

Fotografii de la „Toamnă barocă la Avrig” de la Palatul Brukenthal – Elena Simion

 

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.