Street Delivery, între 12 și 14 iunie, în 4 mari orașe
https://www.ziarulmetropolis.ro/street-delivery-intre-12-si-14-iunie-in-4-mari-orase/

Street Delivery X, un eveniment-manifest pentru un oraş mai prietenos, sărbătoreşte anul acesta zece ani de la lansare şi se va desfăşura în perioada 12-14 iunie, în Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2015

Street Delivery, un weekend naţional dedicat spaţiului public şi recuperării peisajului urban de către pietoni şi comunitate, va fi organizat de Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România, anunță Mediafax.

„Bucureştiul a devenit o parcare imensă prin care pietonii trebuie să se strecoare ţinându-şi respiraţia. Spaţiul public e invadat de maşini în mişcare, blocate în intersecţii sau parcate pe trotuare. Monumente istorice sunt dărâmate ca să facă loc traficului, comunităţi sunt dispersate pentru a crea noi artere pentru şi mai multe maşini, pentru mai multă poluare şi mai mult zgomot. Oraşul se dezvoltă în jurul automobilelor, se extinde, se înalţă, dar pentru oameni se micşorează pe zi ce trece”, spun organizatorii Street Delivery X.

Aceştia precizează că, în ultimii zece ani, şi Street Delivery s-a aglomerat peste măsură, dovadă că nevoia de spaţiu public este stringentă. „Din păcate, proiecte şi idei fantastice au ajuns uneori să fie acoperite de zgomotul de fond”, spun aceştia, precizând că, odată cu ediţia din acest an a Street Delivery, întregul eveniment va fi regândit pentru a pune în valoare ideile care schimbă oraşul.

Pentru ediţia aniversară a Street Delivery este propusă o mutaţie reală în felul în care poate fi privit oraşul din prisma schimbărilor climatice, oferind soluţii pentru diminuarea efectelor asupra mediului şi oamenilor. Reducerea producţiei de deşeuri, reciclarea creativă, îngrijirea spaţiilor verzi, alternativele de transport, reducerea emisiilor de noxe şi a nivelului de praf – încep pe o stradă şi continuă în tot oraşul.

Din sute de candidaturi la apelul deschis de proiecte, juriul Street Delivery X le-a ales pe cele mai bune zece, care vor fi premiate cu 10.000 de euro. Câştigătorii urmează să fie anunţaţi joi.

Restul proiectelor găzduite respectă tema „Amprenta de Carbon” şi s-au înscris în următoarele zece categorii: artă; arhitectură şi urbanism; carte; dezbateri; junior (activităţi pentru copii); muzică; societate civilă şi mediu; sport; teatru, film, performance; transport alternativ.

La ediţia din acest an a evenimentului, Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) va prezenta macheta traseului pietonal „Verona după 10 zece ani”: de unde a pornit acest proiect, ce au reuşit organizatorii să facă şi ce îşi doresc cetăţenii pentru spaţiul public. Evenimentul este inclus în programul Anualei de Arhitectură al Filialei teritoriale Bucureşti a OAR, care aduce în discuţie calitatea spaţiului public al zonei Grădina Icoanei – bulevardul Magheru.

Totodată, Street Delivery Sports va extinde evenimentul în Piaţa „George Enescu” din Bucureşti, unde va înlocui parcarea pentru maşini cu o competiţie internaţională de polo pe biciclete: Polo Delivery.

Tot în cadrul Street Delivery X, Red Bull BC One Cypher va aduce cultura hip-hop pe o scenă construită deasupra iazului din Grădina Icoanei. Astfel, se caută cel mai talentat B-Boy care să reprezinte România la finala regională Red Bull BC One de la Tbilisi. Totodată, Pelezinho (Brazilia), Mounir (Franţa) şi Slav (Bulgaria), trei B-Boy care au scris istorie la nivel mondial, vor veni la Bucureşti să jurizeze cea mai importantă competiţie de B-Boying, iar DJ Tyrone va veni din Olanda cu cele mai cool beat-uri pentru breaking. Mario B, tot din Olanda, va fi cel care va anima atmosfera şi îi va introduce în arenă pe B-Boy. Pe 14 noiembrie, cei mai buni B-Boy din lume se vor lupta pentru titlul suprem, în competiţia de la Roma.

Street Delivery X este organizat în parteneriat cu ArCuB în contextul unui proiect de anvergură – „Bucureşti Memoria| Explorarea| Imaginarea Oraşului” -, care lansează candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Printre donatorii individuali care susţin ediţia aniversară a Street Delivery se numără Corina Şuteu, Andreea Esca, Ada Solomon, Elvira Lupşa, Anca Fronescu, Nicoleta Dumitru, Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu, Dan Perjovschi, Şerban Sturdza, Şerban Ţigănaş, Claudiu Dobriţă şi Şerban Radu.

Accesul la Street Delivery X este gratuit, iar informaţii despre eveniment sunt disponibile pe pagina de Facebook dedicată.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.