Sufrageria-librărie „La Pisicul ghiftuit“ propune „o mică ghiftuială“ culturală lunară
https://www.ziarulmetropolis.ro/sufrageria-libr%c4%83rie-%e2%80%9ela-pisicul-ghiftuit%e2%80%9c-propune-%e2%80%9eo-mic%c4%83-ghiftuial%c4%83%e2%80%9c-cultural%c4%83-lunar%c4%83/

Vă invităm în sufrageria tapetată cu cărţi recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38). Totul începe cu o atentă selecţie de titluri româneşti şi străine, pentru adulţi şi copii, animate de întâlniri cu personalităţi din lumea culturală, lecturi în avanpremieră, seri muzicale, un salon literar lunar în care sunt discutate apariţiile editoriale care ne-au impresionat sau ne-au pus pe gânduri, o cafenea filozofică, evenimente pentru copii şi un pubquiz.

Un articol de Petre Ivan|15 septembrie 2018

În septembrie, jurnalistul cultural Mirela Nagâț discută cu Gabriel Liiceanu despre noua sa carte, în curs de publicare la Editura Humanitas; Laura Câlțea și Lidia Bodea deschid salonul literar cu Femeia de hârtie de Rabih Alameddine (Polirom); Bianca Mereuță vine la „Sâmbăta poveștilor pentru copii“, iar Mihai-Alexandru Ilioaia pregătește întrebări pentru un quiz de duminică.

Întindem mese pentru conversații între prieteni, evenimente culturale sau întâlniri de business într-un cadru informal și așteptăm noi și noi propuneri. La evenimente pot lua parte maximum 20 de persoane, iar înscrierile se fac pe adresa [email protected].

Programul evenimentelor lunii septembrie în sufrageria culturală

Miercuri, 19 septembrie, ora 19.00

„Miercurile din Cotroceni“ cu Mirela Nagâț și invitații ei

Discuție în avanpremieră despre cartea „Ca să nu mor bou. Îndreptarul bunului muritor de Gabriel Liiceanu, în curs de apariție la Editura Humanitas.

Invitat: Gabriel Liiceanu

Duminică, 23 septembrie, ora 17.00

Pubquiz de duminică

„La Petite Bouffe“ vă invită în nou-deschisa sufragerie pentru o după-amiază de cultură competitivă. Răspundeți la întrebări din domenii cât mai diverse în cel mai nou pubquiz din București. Nu vă descălțați la intrare. Echipele pot fi formate din maximum patru persoane.

Runde: 1. Literatură, 2. Imagini, 3. Muzică tomnatică, 4. Canada, 5. Flori, 6. Potluck

Quizmaster: Mihai-Alexandru Ilioaia

Marți, 25 septembrie, ora 18.30

„Salonul literar al Pisicului ghiftuit“ cu Laura Câlțea

​Am denumit aceste întâlniri „Salon literar“ pentru că, pe lângă club de carte, ele vor mai prilejui și întâlnirea cu câte un cititor pasionat, invitat special, care să ne dezvăluie plăcerile intime ale lecturilor sale. Vă invit să pășiți în salonul nostru literar.

Carte propusă: Femeia de hârtie de Rabih Alameddine (Polirom)

Invitat: Lidia Bodea

(Toate locurile pentru prima ediție au fost ocupate, dar vă puteți înscrie la întâlnirea din 16 octombrie a „Salonul literar“, când vom discuta despre Memoriile lui Hadrian de Marguerite Yourcenar).

Sâmbătă, 29 septembrie, ora 11.30

„Sâmbăta poveștilor pentru copii“, atelier de povestit și desenat

Între cer și mare de frații Fan (Humanitas Junior)

Invitată: Bianca Mereuță, fondatoarea comunității „Ce le citim copiilor“

Vârsta recomandată: 5+

Din luna octombrie se va adăuga în program o cafenea filozofică bilunară moderată de Dana Jalobeanu, cercetător și conferențiar la Facultatea de Filozofie, Universitatea din București, și director al Institute for Research in the Humanities – departament al Institutului de Cercetări al Universității din București (IRH-ICUB). Întâlnirile se vor desfășura sub forma unui debate cu teză și contra-teză, urmat de o discuție generală cu publicul, iar prima ediție, din 26 octombrie, va avea tema: ”Despre miracole“.

Vineri, 26 octombrie, ora 18.00

„Cafeneaua filozofică de vineri seara“. Ediția 1: Despre miracole

Moderator: Dana Jalobeanu. Invitați: Grigore Vida și Cătălin Cioabă. O dezbatere care pornește de la următoarele texte:

– David Hume, Despre minuni, secțiunea X din Cercetare asupra intelectului omenesc, traducere de Mircea Flonta și Adrian-Paul Iliescu (Oradea: Ratio et Revelatio, 2014), pp. 171-191;

 – C.S. Lewis, Despre minuni, traducere de Sorin Mărculescu (București: Humanitas, 2001, 2007);

 – Tatiana Niculescu, „Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca (București: Humanitas, 2018).

19
/09
/22

Timp de trei luni, din septembrie până în noiembrie, Asociația De Basm, cea mai cunoscută instituție autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii și tineret, desfășoară un nou proiect. Este vorba despre MAŞINUŢA DE SCRIS, proiect care își propune să îi apropie pe copii de literatură într-un mod inedit: le oferă un ghid practic de scriere creativă în format digital, îi ajută să creeze ei înșiși povești în cadrul unor ateliere coordonate de scriitori și îi antrenează într-un concurs de scriere care să le dea curaj să se exprime pe o temă care definește noua realitate în care trăiesc – nevoia de solidaritate și de pace.

16
/09
/22

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a anunțat primii 63 de invitați la ediția din acest an. Lista include nume cunoscute din peste 20 de țări. Alte nume vor fi publicate curând.

16
/09
/22

Sâmbătă, 17 septembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc o întâlnire cu Gabriela Adameșteanu la Librăria Kyralina din București (Str. Biserica Amzei 10), prilejuită de apariția în limba franceză a romanului „Fontana di Trevi” la Editura Gallimard („Fontaine de Trevi”, traducere de Nicolas Cavaillès).

13
/09
/22

Petre Barbu îşi aşteaptă cititorii, joi, 15 septembrie, de la ora 19.00, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45, Bucureşti), la o discuţie despre noul său roman, „Vremea tatălui”, publicat de curând în colecția Fiction Ltd. a editurii Polirom.

13
/09
/22

Vineri, 16 septembrie, de la ora 16.00, în prezența lui Gabriel Liiceanu, magazinul Humanitas-Takumi Lipscani 42 se va adăuga lanțului de librării Humanitas. Un parter, trei etaje de cărți și încă un etaj ocupat de Takumi, unul dintre cele mai mari și mai rafinate magazine de cadouri japoneze din Europa. 350 de metri pătrați dedicați cărților și celor mai frumoase cadouri.

09
/09
/22

CENTENAR La 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda, ne amintim de arta și de universului unui prozator unic. Ziarul Metropolis vă prezintă un dialog de arhivă despre relația scriitorului cu teatrul.

29
/08
/22

Cei care vor vedea pe rafturile librăriilor cartea lui Eddie Jaku, Cel mai fericit om de pe Pământ, involuntar vor face o serie de presupuneri privind motivele fericirii sale. Dar, cât de bogată le-ar fi imaginația, tot va fi greu de ghicit că Cel mai fericit om de pe Pământ este un supraviețuitor al lagărelor de concentrare de la Buchenwald și Auschwitz, iar cartea pe care o semnează e mărturia sa cutremurătoare și, paradoxal, plină de speranță, din acel infern.

26
/08
/22

În Cel mai fericit om de pe Pământ, bestseller publicat de Editura Trei și lansat de Eddie Jaku la vârsta de 100 de ani, autorul povestește ce au însemnat cei 7 ani de detenție în lagărele morții. Detaliile sunt surprinzătoare, dincolo de imaginație și fără să poată primi vreo explicație coerentă. De altfel, Eddie Jaku mărturisea că, după ce a fost martorul unor asemenea atrocități și a observat în ce abisuri ale urii poate coborî ființa umană, ani la rând l-a frământat o singură întrebare: De ce?

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.