SUPERLATIVE – Prima ediţie Street Delivery din Baia Mare
https://www.ziarulmetropolis.ro/superlative-prima-editie-street-delivery-din-baia-mare/

Beat-boxerul cu cele mai multe vizualizări pe Facebook, cel mai mare colecţionar de costum popular din România, un campion mondial de tir, cea mai veselă trupă ska ucrainiană şi cele mai iscusite meşteriţe de la Săpânţa, cu toţii au fost prezenţi la prima ediţie Street Delivery din Baia Mare, un eveniment care a reunit, vreme de trei zile, cele mai noi generaţii de makeri din industriile creative şi cei mai buni meşteşugari, artişti, comercianţi, manufacturieri sau chibiţi din Maramureş.

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2016

Sub egida muticulturalismului și îmbinînd valori de azi cu cele de odinioară, Baia Mare a organizat prima ediție Street Delivery cu un line-up remarcabil, avându-i pe greii ska ucranieni Familia Perkalaba printre head-lineri, alături de Felix Zenger, un beat-boxer din Finlanda care a depășit mai multe recorduri de măiestrie și popularitate, inclusiv pragul de 38 de milioane de vizualizări pe YouTube pentru un singur performance.

“E o întâmplare, am fost omul potrivit, la locul potrivit”, și-a explicat succesul Felix Zenger, un pianist care studiază jazz-ul la Helsinki, dar care s-a născut în orașul Turku, fostă Capitală Culturală a Europei în 2011.

Beatbox – Felix Zenger from Felix Zenger on Vimeo.

 

Evocând experiența orașului său natal, consideră că acest titlu trebuie acordat acelor orașe care pot demonstra prin proiecte coerente că au dorința și capacitatea practică de a gestiona proiecte de regenerare prin cultură.

Vreme de trei zile, Baia Mare a testat experimente acustice alternative, de la breaks, dubstep și mashups, până la hip-hop, ghetto funk și rock, s-a dansat în ploaie, inclusiv la concertul SKA-NK, au răsunat răpăituri de percuții din djembele lui Ciobi Cerei, un muzician care a cântat cândva cu Johnny Răducanu și își continuă experimentele jazz cu Harry Tavitian sau Mihai Iordache.

S-a dansat tango și street, au răsunat viburi actuale, beat contemporan și electrobluesul lui Mr.jurjak, un regizor de film care preferă muzica.

Alături de muzicieni de avangardă au venit meșterii și artiștii din Maramureș, care s-au adunat la Baia Mare, un oraș care a redat străzile și caldarâmul stăpânilor lor de mai demult, micii meșteșugari cu tarabele pline de minuni îmbietoare, sau vizionarii, care-și pun la mezat marile iluzii.

Spațiul public a fost redat, măcar și numai pentru câteva zile, comunității, trotuarele au încetat să fie parcări auto improvizate, lăsând locul meșterițelor de la Săpânța, care au țeasut ii și scoarțe chiar în Centrul Istoric, sau studenților de la Asociația Zestrea, care au recondiționat măști populare.

Street Delivery

Street Delivery

Foto: Street Delivery – Gabriel Pop

05
/07
/23

Therme Forum pentru Teatru și Arhitectură, eveniment înscris pe agenda FITS și la această ediție aniversară, i-a avut invitați pe unii dintre cei mai importanți arhitecți și critici de arhitectură din lume, printre care Tateo Nakajima, Heidi Ramsvik, Robert Hanea, Adam Flatto, Robbie Hammond, Ricky Burdett, Richard Florida, Arthur Mamou-Mani și Paul Goldberger.

04
/07
/23

Cămașa cu altiță iese din spațiul convențional de expunere și ajunge, pentru prima dată la sediul UNESCO din Paris, într-o expoziție intitulată „Umăr la umăr – Sărbătorirea comunității și a artei țesutului bluzelor tradiționale din România și Republica Moldova”. 

14
/06
/23

The Institute și Cartierul Creativ, alături de Banca Transilvania, în parteneriat cu Primăria Sectorului 1, Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, dezvoltă începând cu luna iunie un program de expoziții, workshopuri și târguri ca parte dintr-un demers de revitalizare a zonei Amzei prin intermediul economiei creative locale.