Suport pentru Ucraina, la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC)
https://www.ziarulmetropolis.ro/suport-pentru-ucraina-la-muzeul-national-de-arta-contemporana-mnac/

Muzeul Naţional de Artă Contemporană se alătură eforturilor susţinute de a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului. Spaţiile MNAC devin, pentru a le oferi refugiaţilor câteva momente de linişte, centre cu activităţi pentru copii şi donaţii, locuri de întâlnire cu cei apropiaţi şi propun chiar şi oportunităţi profesionale. 

Un articol de Ziarul Metropolis|23 martie 2022

Publicul nostru poate vizita în continuare toate expozițiile din sezonul curent la sediul muzeului, de miercuri până duminică, între orele 11:00 – 18:00. 

Sprijinul MNAC pentru cei care se refugiază din calea conflictului din Ucraina ia mai multe forme.

CAFENEAUA MNAC, SPAȚIU COMUNITAR

De regulă, cei care ne trec pragul se relaxează la cafeneaua muzeului între două ture prin expoziții. În aceste vremuri dramatice, refugiații din Ucraina se pot relaxa aici între două decizii importante pentru viața lor: am transformat Cafeneaua MNAC în spațiu comunitar, cu acces la internet, băuturi calde și gustări gratuite. 

Un detaliu esențial: oricine ajunge la muzeu îi poate însenina ziua celui care vine aici în urma lui. Fiecare vizitator care se bucură de produsele din cafenea este încurajat să contribuie, la rândul său, cu ce poate fi de ajutor: ceai, cafea, biscuiți, ciocolată, snack-uri.

Spațiul comunitar MNAC funcționează între orele de vizitare ale muzeului, de miercuri-duminică, între 11:00-18:00.

Accesul refugiaților în muzeu este gratuit. 

MNAC CENTRU DE COLECTARE A AJUTOARELOR

MNAC susține inițiativa umanitară Ordinul Arhitecților din România Filiala București #Haicuautocarul. Muzeul a amenajat în spațiile sale un centru de colectare a ajutoarelor umanitare. Acestea pot fi lăsate la sediul nostru luni-marți în intervalul 9:00-16:30 și de miercuri-duminică între 11:00-17:30.

Donațiile sunt redirecționate către autocarele OAR, care pleacă încărcate cu ajutoare și apoi transportă refugiați de la punctele de trecere a frontierei, tabere de refugiați, centre de triere și tranzit. O parte din echipa MNAC, cu experiență în interacțiunea cu copiii, îi însoțește pe voluntarii OAR la graniță.

Donatorii vor beneficia de intrare gratuită la muzeu, de miercuri până duminică, inclusiv.

SPRIJIN PROFESIONAL PENTRU COMUNITATEA ARTISTICĂ DIN UCRAINA

Artiștii, curatorii, muzeografii și conservatorii interesați de o experiență profesională în România vor găsi la noi resurse logistice, sprijin uman și un spațiu de lucru.

Oferim suport pentru  transfer de la oricare punct de trecere a frontierei și găzduire pentru obiecte și colecții de artă de la instituții de stat sau private (în baza documentelor doveditoare necesare) și contracte de muncă temporare pentru cercetători, arhivari, conservatori, experți în restaurare, custozi, pe baza CV-ului.

MNAC HUB PENTRU MUNCĂ ȘI RELAXARE

MNAC devine un mediu prietenos pentru muncă și întâlniri în spațiul bibliotecii noastre și al Centrului de Cercetare. Muzeul oferă facilități colaborative pentru muncă, puncte de întâlnire pentru reuniuni de familie și prieteni, spații de educație și relaxare pentru copii. Asigurăm mobilier, wi-fi, asistență pentru stabilirea de contacte, băuturi calde și gustări.

Programele de creativitate prin artă vor fi susținute în limbile română și engleză, iar educatorii și lucrătorii noștri sociali sunt gata să lucreze cu copiii și adulții din Ucraina.

ECHIPA MOBILĂ MNAC SPRIJINĂ EDUCAȚIA

În cadrul unui parteneriat MNAC cu Fundația Estuar generat de contextul actual, Adrian Socol, psihoterapeut și formator în cadrul Institutului SPER, a discutat cu echipa muzeului, pe care a consiliat-o în materie de situații de criză și gestionarea interacțiunilor cu grupurile de refugiați din Ucraina.

MNAC iese din muzeu si merge către copiii refugiaților, pentru a le îmblânzi experiența traumatizantă. Echipa mobilă de educatori muzeali MNAC este pregătită să ofere sprijin, cu ateliere pentru copii, inițiativelor societății civile care îi ajută pe refugiați.

MNAC UN SPAȚIU DE REFUGIU PENTRU SENIORI

„Ne dorim ca muzeul să se transforme și într-un punct de întâlnire pentru persoanele în vârstă care ajung la București. Transmitem către inițiativele umanitare care intră în contact cu vârstnicii faptul că putem oferi un spațiu de întâlnire sigur la MNAC. De asemenea, putem crea un program special pentru ei la MNAC, oferindu-le un loc în care să-și petreacă mai suportabil timpul”, ,mai transmit reprezentanții muzeului.



04
/11
/22

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) şi BD Historia aduc o nouă expoziție temporară în luna noiembrie, intitulată „Reconstituire istorică în benzi desenate - Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987”.

04
/11
/22

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu.

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.