Suport pentru Ucraina, la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC)
https://www.ziarulmetropolis.ro/suport-pentru-ucraina-la-muzeul-national-de-arta-contemporana-mnac/

Muzeul Naţional de Artă Contemporană se alătură eforturilor susţinute de a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului. Spaţiile MNAC devin, pentru a le oferi refugiaţilor câteva momente de linişte, centre cu activităţi pentru copii şi donaţii, locuri de întâlnire cu cei apropiaţi şi propun chiar şi oportunităţi profesionale. 

Un articol de Ziarul Metropolis|23 martie 2022

Publicul nostru poate vizita în continuare toate expozițiile din sezonul curent la sediul muzeului, de miercuri până duminică, între orele 11:00 – 18:00. 

Sprijinul MNAC pentru cei care se refugiază din calea conflictului din Ucraina ia mai multe forme.

CAFENEAUA MNAC, SPAȚIU COMUNITAR

De regulă, cei care ne trec pragul se relaxează la cafeneaua muzeului între două ture prin expoziții. În aceste vremuri dramatice, refugiații din Ucraina se pot relaxa aici între două decizii importante pentru viața lor: am transformat Cafeneaua MNAC în spațiu comunitar, cu acces la internet, băuturi calde și gustări gratuite. 

Un detaliu esențial: oricine ajunge la muzeu îi poate însenina ziua celui care vine aici în urma lui. Fiecare vizitator care se bucură de produsele din cafenea este încurajat să contribuie, la rândul său, cu ce poate fi de ajutor: ceai, cafea, biscuiți, ciocolată, snack-uri.

Spațiul comunitar MNAC funcționează între orele de vizitare ale muzeului, de miercuri-duminică, între 11:00-18:00.

Accesul refugiaților în muzeu este gratuit. 

MNAC CENTRU DE COLECTARE A AJUTOARELOR

MNAC susține inițiativa umanitară Ordinul Arhitecților din România Filiala București #Haicuautocarul. Muzeul a amenajat în spațiile sale un centru de colectare a ajutoarelor umanitare. Acestea pot fi lăsate la sediul nostru luni-marți în intervalul 9:00-16:30 și de miercuri-duminică între 11:00-17:30.

Donațiile sunt redirecționate către autocarele OAR, care pleacă încărcate cu ajutoare și apoi transportă refugiați de la punctele de trecere a frontierei, tabere de refugiați, centre de triere și tranzit. O parte din echipa MNAC, cu experiență în interacțiunea cu copiii, îi însoțește pe voluntarii OAR la graniță.

Donatorii vor beneficia de intrare gratuită la muzeu, de miercuri până duminică, inclusiv.

SPRIJIN PROFESIONAL PENTRU COMUNITATEA ARTISTICĂ DIN UCRAINA

Artiștii, curatorii, muzeografii și conservatorii interesați de o experiență profesională în România vor găsi la noi resurse logistice, sprijin uman și un spațiu de lucru.

Oferim suport pentru  transfer de la oricare punct de trecere a frontierei și găzduire pentru obiecte și colecții de artă de la instituții de stat sau private (în baza documentelor doveditoare necesare) și contracte de muncă temporare pentru cercetători, arhivari, conservatori, experți în restaurare, custozi, pe baza CV-ului.

MNAC HUB PENTRU MUNCĂ ȘI RELAXARE

MNAC devine un mediu prietenos pentru muncă și întâlniri în spațiul bibliotecii noastre și al Centrului de Cercetare. Muzeul oferă facilități colaborative pentru muncă, puncte de întâlnire pentru reuniuni de familie și prieteni, spații de educație și relaxare pentru copii. Asigurăm mobilier, wi-fi, asistență pentru stabilirea de contacte, băuturi calde și gustări.

Programele de creativitate prin artă vor fi susținute în limbile română și engleză, iar educatorii și lucrătorii noștri sociali sunt gata să lucreze cu copiii și adulții din Ucraina.

ECHIPA MOBILĂ MNAC SPRIJINĂ EDUCAȚIA

În cadrul unui parteneriat MNAC cu Fundația Estuar generat de contextul actual, Adrian Socol, psihoterapeut și formator în cadrul Institutului SPER, a discutat cu echipa muzeului, pe care a consiliat-o în materie de situații de criză și gestionarea interacțiunilor cu grupurile de refugiați din Ucraina.

MNAC iese din muzeu si merge către copiii refugiaților, pentru a le îmblânzi experiența traumatizantă. Echipa mobilă de educatori muzeali MNAC este pregătită să ofere sprijin, cu ateliere pentru copii, inițiativelor societății civile care îi ajută pe refugiați.

MNAC UN SPAȚIU DE REFUGIU PENTRU SENIORI

„Ne dorim ca muzeul să se transforme și într-un punct de întâlnire pentru persoanele în vârstă care ajung la București. Transmitem către inițiativele umanitare care intră în contact cu vârstnicii faptul că putem oferi un spațiu de întâlnire sigur la MNAC. De asemenea, putem crea un program special pentru ei la MNAC, oferindu-le un loc în care să-și petreacă mai suportabil timpul”, ,mai transmit reprezentanții muzeului.



29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.