Tabloul „Catrina” semnat de Tonitza, adjudecat la 142.000 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/tabloul-catrina-semnat-de-tonitza-adjudecat-la-142-000-de-euro/

Tabloul „Catrina” semnat de Nicolae Tonitza a fost adjudecat la licitaţia Artmark de miercuri seară la suma de 142.000 de euro, potrivit site-ului casei de licitaţii. Lucrarea, cel mai bine cotată a licitaţiei, fiind estimată la 100.000-200.000 de euro, o reprezintă pe fiica artistului într-o postură erotică. Printre tablourile vândute la preţuri ridicate la licitaţia […]

Un articol de Andrada Văsii|1 noiembrie 2012

Tabloul „Catrina” semnat de Nicolae Tonitza a fost adjudecat la licitaţia Artmark de miercuri seară la suma de 142.000 de euro, potrivit site-ului casei de licitaţii.

Lucrarea, cel mai bine cotată a licitaţiei, fiind estimată la 100.000-200.000 de euro, o reprezintă pe fiica artistului într-o postură erotică.

Printre tablourile vândute la preţuri ridicate la licitaţia de toamnă a Artmark – „Mari maeştri ai picturii româneşti” – s-au mai numărat: „Ţărăncuţă cu doniţă, de la izvor, prin pădure” de Nicolae Grigorescu, la 46.000 de euro, „Primăvară la Mangalia” de Ion Ţuculescu, la 38.000 de euro, „Natură statică cu borcan cu pensule, carafă şi cărţi” de Gheorghe Petraşcu, la 34.000 de euro, „Tânără în interior” de Francisc Şirato, la 30.000 de euro, „Natură statică cu narcise şi oglindă” şi „Pont du Diable” de Theodor Pallady, la 32.000 de euro, respectiv 24.000 de euro, „Peisaj din Sinaia” de Theodor Aman, la 24.000 de euro, „La zăpadă” de Max Herman Maxy, la 20.000 de euro, Pagoda din „Kiyotaki” de Samuel Mutzner, la 19.500 de euro, „Maternitate” şi „Scenă de seară – Sighişoara” de Camil Ressu, la 32.000 de euro, respectiv 18.500 de euro, „Culegătorii de scoici” de Corneliu Baba, la 16.500 de euro, „Bărci la Veneţia” de Nicolae Dărăscu, la 15.500 de euro, „Fetiţă în foişor” de Ion Theodorescu-Sion, la 15.000 de euro.

Între lucrările cumpărate la această sesiune s-a numărat şi „Natură statică cu flori, carte şi lămâi” de Alexandru Ciucurencu, adjudecată la 16.000 de euro. Aceasta provine din colecţia filosofului şi poetului Lucian Blaga, care a achiziţionat lucrarea direct din atelierul artistului, cu banii câştigaţi în urma traducerii operei „Faust”.

O altă lucrare semnată de Ciucurencu şi vândută la licitaţie a fost „Natură statică cu pere şi carte”, la 15.500 de euro.

Artmark a pus în vânzare şi o operă rarisimă, emblematică pentru istoria naţională, care provine dintr-o importantă colecţie belgiană, şi anume uleiul pe pânză intitulat „Descătuşarea României” semnat de Gheorghe Tăttărescu, ce a fost adjudecat la 9.500 de euro. Reprezentare în cheie alegorică a României moderne, lucrarea este încadrată la categoria „tezaur naţional”. Opera este una dintre cele trei reprezentări ale „României descătuşate”, destinate curtării contelui Filip de Flandra, prin intermediul consulului general al Belgiei în Principate, Jacques Poumay, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza. În acea perioadă, Locotenenţa Domnească din România i-a solicitat acestuia să preia conducerea ţării. Un alt exemplar al acestei reprezentări i-a fost trimis lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care de altfel a acceptat propunerea, devenind principe al României la 10 mai 1866.

Licitaţia de toamnă a Artmark a avut vânzări totale de 1.045.000 de euro, rata de adjudecare fiind de 96,3% la cele 135 de loturi scoase la vânzare.

Următoarele sesiuni ale casei de licitaţii – Postmodernism şi Contemporană şi „Erotica” – vor avea loc pe 13 octombrie.

 

Sursa: Agerpres

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.