Tablouri, mobilier și cărţi rare care i-au aparţinut actorului Radu Beligan, scoase la licitaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablouri-mobilier-si-carti-rare-care-i-au-apartinut-actorului-radu-beligan-scoase-la-licitatie/

Tablouri, manuscrise, cărţi rare din biblioteca actorului Radu Beligan, trofee şi medalii primite de acesta de-a lungul vieţii se numără printre obiectele care vor fi scoase la licitaţie, pe 6 martie, la casa Artmark. Licitaţia „Viaţă de artist”, care include şi patrimoniul Radu Beligan (1918 – 2016), va avea loc exclusiv online, pe 6 martie, de la ora 19.30.

Un articol de Petre Ivan|20 februarie 2018

Evenimentul propune o incursiune în viaţa de zi cu zi a unor artişti români de seamă, prin intermediul unei selecţii de fotografii, obiecte personale şi manuscrise care le-au aparţinut.

În licitaţie au fost incluse fotografii reprezentându-l pe Radu Beligan jucând în piesele care l-au consacrat, afişe ale spectacolelor jucate cu casa închisă, precum şi alte obiecte din recuzita personală.

Printre obiectele care i-au aparţinut lui Radu Beligan scoase la licitaţie se numără o comodă tip Boulle, în stil Napoleon III, sec. XIX, cu preţ de pornire între 1.500 şi 2.000 de euro, şi o măsuţă pentru cafea, de inspiraţie Neo-Renaştere germană, sfârşitul sec. XIX, evaluată la 300 – 400 de euro, dar şi fotografii cu acesta în diverse ipostaze care pot fi licitate de la 10 euro.

Printre obiectele cu cele mai mari preţuri de pornire din această licitaţie se numără o scrisoare de dragoste („gura ta arzătoare aş voi să o sărut, să beau totă iubirea ce porţi în sufletul tău candid”) trimisă de Ştefan Luchian iubitei sale Cecilia Vasilescu, fata primarului din Alexandria, pe timpul când artistul picta biserica Sf. Alexandru, Alexandria, 2 septembrie 1898 – 500 de euro şi o altă scrisoare melancolică trimisă de Ştefan Luchian către aceeaşi Cecilia Vasilescu, ce conţine şi o poezie de scrisă de Luchian, 27 august 1898, Alexandria – 500 de euro.

O fotografie ilustrând-o pe Raluca Eminovici, mama poetului Mihail Eminescu (după portretul realizat de pictorul german Anton Zigri) are un preţ de pornire de 150 de euro, o medalie Honoris Causa, din argint, acordată lui Nicolae Vermont de Şcoala de Arte Frumoase, 1884-1885, în cutie originală, poate fi licitată de la 350 de euro, iar un paşaport regalist românesc din perioada Regelui Carol al II-lea, aparţinând lui Theodor Pallady, utilizat pentru deplasările în Europa, 1937 – 300 de euro.

Foto: Radu Beligan – facebook

19
/12
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?], în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) are plăcerea să anunțe deschiderea a trei noi expoziții și intervenții din seria SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI la Suprainfinit Gallery, THE INSTITUTE și Switch Lab, sâmbătă, 18 decembrie. De asemenea, în prima expoziție SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI (1-245), la Combinatul Fondului Plastic, vor avea loc o serie de tururi ghidate.

13
/12
/21

Muzeul Național de Artă al României vă invită la o nouă „Întâlnire la muzeu” marți, 14 decembrie, ora 18.00, cât și la un ghidaj cu tema „Reprezentări ale Nașterii Domnului în Galeria de Artă Europeană”. 

08
/12
/21

MNAC deschide, începând cu 9 decembrie 2021, al doilea sezon expozițional al anului care marchează două decenii de la apariția primului muzeu național de artă contemporană din România.

08
/12
/21

Episodul pilot al Sinestezia, proiectul cultural al Asociației Industrii Creative, s-a încheiat. Pe scurt, acesta a însemnat 5 zile în care 14 artiști au adus arta în fața publicului pe 5 scene, sub forme de manifestare variate și contemporane.

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?