Teatrul Apropo prezintă, în avanpremieră, piesa ,,Copilul rece’’
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-apropo-prezinta-in-avanpremiera-piesa-copilul-rece/

Luni, 25 Martie, ora 19:30, la Teatrul Nottara, Sala „George Constantin” va avea loc avanpremiera piesei ,,Copilul rece’’- o producţie a Teatrului Apropo sprijinită de Teatrul Nottara.

Un articol de Andrada Văsii|21 martie 2013

Luni, 25 Martie, ora 19:30, la Teatrul Nottara, Sala „George Constantin” va avea loc avanpremiera piesei ,,Copilul rece’’. Aceasta este o producție a Teatrului Apropo sprijinită de Teatrul Nottara.

Povestea este simplă:

El și ea, deși se puteau cunoaște oriunde altundeva, s-au cunoscut în toaleta femeilor dintr-un club numit Poligam. El și ea s-au căsătorit, și i-au invitat la nunta chiar și pe părinții ei. Au avut un fiu și o viață prosperă… Și totuși undeva, lucrurile au luat-o razna. Nici plasticul roz, nici gloss-ul, nici chiar Campari Orange-ul, nu au mai avut efect. Era post-disco a dezumanizării începe aici.

sau

O comi-tragedie la care spectatorii aleg distribuția. Se caută: o familie formată din mama și tata, fiica cea mica și prietenul ei, fiica cea mare și logodnicul acesteia, împreună cu un niște prieteni, un cuplu căsătorit, ce ajung sa comită o crimă. Se oferă spectacolul dorit de spectatori. Se cere responsabilitate.

Nişte tineri şi-au propus pe la începutul anului ăsta să facă un spectacol pe textul “Copilul rece” de Marius von Mayenburg. Le-a plăcut pentru că s-au identificat cu tonul ăsta de comedie atât de cinică încât devine tragică şi au vrut să spună mai departe povestea asta ce ar putea fi foarte bine un manifest al unei generaţii, aşa că s-au apucat de muncă. Au făcut o petrecere ca să strângă bani de drepturi de autor şi de producţie, Wanna Be a Small Mecena Party. Ceva mai mult de o sută de oameni au donat bani ca acest proiect să se întâmple. Apoi au căutat un spaţiu în care să joace şi şi-au dorit ca acest spaţiu să fie un teatru în toată regula. Ei, iată că au reuşit. După două luni de muncă asiduă, de la Wanna be a Small Mecena Party, via Teatrul Apropo, la Teatrul Nottara: “Copilul rece” de Marius von Mayenburg.

Mayenburg crează o imagine panoramică a unei societăţii aflate într-o degringoladă derizorie pendulând între fantezie, autoiluzionare şi imagine socială. Piesa este o farsă sordidă a existenţei, celula de bază a societăţii este dezintegrată şi reintegrată într-o pânză de vicii, slăbiciuni şi traume. Punctul comun al acestor indivizi este ura. Ura în toate formele sale. Ura născută în mediul burghez autosuficient şi narcisist pe care Mayenburg l-a mai explorat înainte, mediu petru care are o aplecare cinică sau poate chiar sardonică. Absurditatea şi gratuitatea răului dau naştere unui umor care se întinde de la absurd la maliţios.

Omul contemporan este traumatizat de frica ratării, a ierarhiilor. Lui, societatea îi stabileşte pas cu pas repere pe care trebuie să le bifeze, pentru ca ea să îl integreze. Libertatea este o chestiune de gust în spaţiul strâmt al regulilor lui “politically correct”, cu toţii jucăm un rol pe această scenă ce ne poate ridica în slăvi sau reduce la absurd atunci când încercăm să cântăm partitura în raport cu conceptul de fericire individuală.”Copilul rece”este un spectacol al generatiei noastre. Este un strigat ce nu poate fi altfel dect infundat printre rasete pentru ca suntem niste cinici. Si ne place.

Info:

Un spectacol/ performance de Catinca Drăgănescu

Cu: Cristina Drăghici Conrad Mericoffer Sorina Ştefănescu Alin State Irina Drăgănescu Oana Popescu Bogdan Nechifor Florin Hriţcu Sebastian Ciocan
Sound design: Sebastian Ciocan

Foto credit: Ciprian Duica

21
/02
/17

În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua Internațională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume.

20
/02
/17

La împlinirea a 165 de la naşterea lui I.L. Caragiale, Casa de Producţie TVR prezintă în această seară, de la ora 20.10, la TVR2, spectacolul „Al matale, Caragiale”, în regia lui Mircea Cornişteanu. Din distribuție fac parte regretații actori Radu Beligan, Mircea Albulescu și Șerban Ionescu.

20
/02
/17

Profesorul universitar Jean-Pierre Sirois-Trahan a descoperit în arhivele Centrului Naţional al Cinematografiei din Canada un film alb-negru care l-ar reprezenta pe scriitorul francez Marcel Proust, literatul considerând că montajul este singurul existent care îl înfăţişează pe scriitor.

20
/02
/17

Ca o invitație la reflecție și empatie, BIEFF supune dezbaterii ideile preconcepute legate de corpul uman – de prezentarea, reprezentarea și auto-reprezentarea lui – atrăgând atenția asupra complexelor implicații socio-politice ale identității. Popularele programe tematice dedicate corpului și performance-ului revin și anul acesta la BIEFF între 28 martie și 2 aprilie.

20
/02
/17

„Întotdeauna mi-am dorit să fiu o persoană mai bună ziua următoare decât am fost cu o zi în urmă.” – Sidney Poitier . Actorul din „Guess Who's Coming to Dinner” / Ghici cine vine la cină (1967) este primul artist de culoare distins cu un premiu Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinții săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă.

19
/02
/17

Singurul film românesc aflat anul acesta în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, lungmetrajul ,,Ana, mon amour”, regizat de Călin Peter Netzer, a primit sâmbătă seara premiul ,,Ursul de Argint” pentru ,,Contribuţie Artistică Deosebită în Cinematografie”, distincţie acordată Danei Bunescu pentru montajul filmului.

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.

17
/02
/17

Cu prilejul „Zilei Brâncuși ” care se sărbătorește la nivel național în fiecare an, la 19 februarie, MNAR prezintă în perioada 19-26 februarie 2017 o selecție de fotografii-document care surprind pe de o parte etapele instalării Coloanei Infinitului la Târgu-Jiu și pe de altă parte atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuși care, în unele imagini, apare alături de sculpturile sale.

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

O cărticică scrisă în 1943 de Antoine de Saint-Exupery, pasionat aviator, autor de cărţi de aventuri şi amintiri, reporter de război, avea să devină cea mai celebră operă literară de limbă franceză din secolul XX şi să creeze un simbol cu valoare de cult. După succesul înregistrat la Cluj Napoca si Brașov, unde s-au jucat cate doua reprezentații cu casa închisă, "Micul Print" pornește mai departe în călătorie, oprindu-se si la Alba Iulia și Sibiu.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

17
/02
/17

Într-o zi de 17 februarie avea loc, la Milano, premiera mondială a operei "Madame Butterfly" de Puccini. Tot într-o zi de 17 februarie încetau din viață Giordano Bruno (susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe) și celebrul dramaturg francez Moliere (Jean Baptiste Poquelin).