Teatrul de Comedie, 57 de ani. La mulți ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-de-comedie-57-de-ani-la-multi-ani/

Teatrul de Comedie din Bucureşti a sărbătorit zilele trecute, la Sala „Radu Beligan”, alături de actorii săi şi de invitaţi speciali, 57 de ani de la înfiinţare.

Un articol de Petre Ivan|8 ianuarie 2018

Momentul aniversar a fost deschis cu un scheci în care actorii Dorina Chiriac, Bogdan Cotleţ, Dan Rădulescu, Andreea Samson şi Lucian Ionescu au introdus publicul în atmosfera de culise a teatrului.

În încheierea momentului au fost invitaţi să urce pe scenă şi cei mai noi actori ai trupei – Ilona Brezoianu, Anghel Damian, Ana Maria Turcu, Andreea Alexandrescu, Alexandru Conovaru, Dan Rădulescu, Liviu Pintileasa, Silviu Debu, Anca Dumitra şi Irina Ştefan.

Trecerea către al doilea moment al serii, concertul Orchestrei Medicilor din România „Dr. Ermil Nichifor”, a fost făcut de actorul Mihai Bisericanu, care a prezentat publicului o scurtă istorie haioasă a apariţiei pianului.

Prima melodie a serii a fost dirijată de George Mihăiţă, care le-a cerut atât muzicienilor, cât şi invitaţilor să se ridice în picioare pentru a cânta împreună „La mulţi ani!”.

Dirijez acest teatru de 15 ani. Mult, ar zice unii, alţii însă ar zice… foarte mult! Şi unii şi alţii au dreptate. Se lucrează acum la o ordonanţă, nu pot să-i spun de urgenţă, pentru că se lucrează de vreo cinci ani de zile, în care noi, directorii trecuţi de… trecuţi, să… aşa, încet-încet. Bravo lor! Îmi pare bine! Vor veni alţii mai tineri sau mai bătrâni în locul nostru. Cert este că m-am gândit să las un alt dirijor în locul meu, să vadă şi alţii cum este. De aceea îl chem, cu toată dragostea, pe Iosif Ion Prunner. – George Mihăiţă.

Seara muzicală a început cu „Divertisment în Re Major” de Mozart. „Mica Serenadă” de Mozart a fost interpretată atât în varianta ei originală, cât şi într-o variantă umoristică. Din programul muzical al serii nu au lipsit Franz Liszt sau Johannes Brahms.

În fiecare an, pe 5 ianuarie, managerul George Mihăiţă îi adună la un loc pe actorii de astăzi şi pe foştii membri ai trupei, regizori, colaboratori sau doar prieteni ai instituţiei, pentru a sărbători încă un an din existenţa Teatrului de Comedie.

5 ianuarie 1961 reprezintă data la care noua instituţie înfiinţată şi condusă de Radu Beligan, Teatrul de Comedie, şi-a deschis porţile către public cu premiera spectacolului „Celebrul 702” de Alexandru Mirodan, în regia lui Moni Ghelerter.

Foto: Teatrul de Comedie – facebook

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.