Teatrul de Sufragerie prezinta Moscova-Petuskin
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-de-sufragerie-prezinta-moscova-petuskin/

MOSCOVA-PETUSKIN de Venedikt Erofeev  Regia Theodora Herghelegiu  Cu Richard Bovnoczki  Calatoria de la Moscova la Petuski este lunga. Kostea face acest drum o data pe saptamana, vinerea, cand se intalneste cu ea, “femeia cu cozi pana la fund”. Sambata 23 Februarie, la ora 20.00 Richard Bovnoczki face aceasta calatorie la Teatrul de Sufragerie, intr-un spectacol […]

Un articol de Andrada Văsii|20 februarie 2013

MOSCOVA-PETUSKIN

de Venedikt Erofeev 

Regia Theodora Herghelegiu 

Cu Richard Bovnoczki 

Calatoria de la Moscova la Petuski este lunga. Kostea face acest drum o data pe saptamana, vinerea, cand se intalneste cu ea, “femeia cu cozi pana la fund”. Sambata 23 Februarie, la ora 20.00 Richard Bovnoczki face aceasta calatorie la Teatrul de Sufragerie, intr-un spectacol de teatru cu umor trist si metafizic Moscova- Petuski dupa textul (cu acelasi nume) al lui Venedikt Erofeev. Kostea (Venea, Venicika in textul original), este un rus care se porneste din Moscova spre Petuski, un orasel de langa Moscova, unde locuieste iubita sa si fiul lor.

 

Aventurile acestei calatorii fac subiectul cartii si a one man show-ului conceput de Richard Bovnoczki impreuna cu regizoarea Theodora Herghelegiu. In lungul drum spre locul sperantei, Kostea bea si filosofeaza cu umor despre viata, despre Rusia, despre America, despre slujba lui de brigadier, despre desertaciunea existentei. I se intampla multe lucruri interesante, calatoria lui fiind o aventura initiatica, un drum spre autocunoastere. „De la Moscova la Petuski se bea pana la coma si apoi inapoi din coma. La trezire se spun povesti in ras hohotitor, se pling iubiri pierdute sau inchipuite si se tot viseaza la ceva… ceva care, iarasi, este dincolo, poate raiul, sau macar niste ingeri cumsecade te vor duce undeva, intr-un spaţiu… intr-un loc… intr-o primavara… Marea descoperire a personajului a fost ingrozitoarea fata a ingerilor. Este metafora filozofica a lui Erofeev.” (sursa) Subintitulat “poem”, Moscova-Petuskieste cel mai cunoscut text al lui Venedikt Erofeev.

 

Cu acest rol, actorul Richard Bovnoczki a obtinut Premiul Gala Star la Bacau, in 2007. Apare pe afisele teatrelor din Bucuresti in piese ca: Un tramvai numit dorinta de Tenessee Williams (regia Andreea Grosu, Andrei Grosu, Unteatru), Trei – un triptic de monoloage din zilele noastredin Rodrigo Garcia, Vladimir Erofeev (regia Theo Herghelegiu, Teatrul Metropolis), Crima si pedeapsa adaptare dupa F.Dostoievski (regia Yuri Kordonsky, Teatrul Lucia Sturdza Bulandra), Hic sunt Leones – spectacol de gest (regia Dan Puric, Teatrul National I.L.Caragiale), a avut roluri in filme (Pe macara, 2010, Luna verde, 2010, Intalnire cu al treilea reich, 2009, Barbatul sotului meu, 2006, s.a.) si preda arta actorului la Scoala de Balet Academic Svetlana.

Intrare 40 lei de persoana (tratatia si biletul la spectacol incluse). Biletele se pot achizitiona online de la www.rezervariclub.ro, in limita a 20 de locuri disponibile.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.